Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

RED DAWN (1984)


"Θα πεθάνουμε όλοι μας όρθιοι !"
 
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον John Milius ( CONAN THE BARBARIAN ) .
O Milius έχει γράψει την ιστορία και για το αγαπημένο FPS HOMEFRONT (2011) , που είναι πάνω κάτω σαν την υπόθεση του remake αυτής της ταινίας .
Ο χειρότερος εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα (τουλάχιστον αυτά τους μαθαίναν στις σχολές πολέμου εκείνη την εποχή , σύμφωνα με τις "αδυναμίες" της Αμερικής) .
Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά κάπως έτσι :
Η Σοβιετική Ένωση υποφέρει από την χειρότερη έλλειψη σιτηρών των τελευταίων 55 χρόνων . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν ταραχές στην Πολωνία με τον Σοβιετικό στρατό να εισβάλει για να επιβάλει την τάξη πάραυτα ! Την ίδια στιγμή οι στρατοί της Κούβας και της Νικαράγουας φτάνουν τους 500,000 άντρες ! Το Ελ Σαλβαντόρ και η Ονδούρα πέφτουν ...
Το Κόμμα των Πράσινων παίρνει την εξουσία στην Δυτική Γερμανία και απαιτεί να αποσυρθούν τα πυρηνικά όπλα και να φύγουν οι βάσεις από την Ευρώπη ! Στο Μεξικό ξεκινά η επανάσταση .
Το ΝΑΤΟ διαλύεται και οι Ηνωμένες Πολιτείες μένουν μόνες ...
(επική μουσική του πάντα διαθέσιμου Basil Poledouris)
Ο Ρωσικός στρατός (παρέα με Κουβανούς και Νικαραγουανούς) κάνει εισβολή στην χώρα της ελευθερίας στα πρώτα 5 λεπτά της ταινίας και μόνο ένα μάτσο έφηβοι αντιστέκονται με ανταρτοπόλεμο στα δάση μιας επαρχιακής πόλης του Colorado με την κωδική ονομασία της τοπικής κολεγιακής ομάδας ποδοσφαίρου Wolverines ( "Λυκομάτηδες" σύμφωνα με την αναγεννησιακή μετάφραση του Καμπανά ) .
Τα πράγματα είναι δύσκολα , μιας και οι εισβολείς δεν σέβονται τίποτε και πυροβολούν στο ψαχνό ακόμη και παιδιά !
Ο Patrick Swayze ( DIRTY DANCING , ROADHOUSE , STEEL DAWN ) είναι ο Jed Eckert . Είναι ο μεγαλύτερος της παρέας , πρώην αθληταράς στο λύκειο . Ξέρει από κυνήγι και επιβίωση στα δάση και αναλαμβάνει την προστασία της ομάδας .
Ο δεκαεννιάχρονος Charlie Sheen ( HOT SHOTS 1&2 , NAVY SEALS , TWO AND A HALF MEN , ANGER MANAGEMENT ) - εδώ στον πρώτο του μεγάλο ρόλο με το όνομα του να υπάρχει στους τίτλους - είναι ο Matt Eckert , ο μικρότερος αδελφός του Jed . Ο πατέρας τους τους πήγαινε από μικρούς στο δάσος και τους έμαθε πολλά .
O C. Thoman Howell ( WAR OF THE WORLDS , THE AMAZING SPIDERMAN ) είναι ο Robert Morris . Φοράει αυθεντικό καπελάκι Star Wars . Στην πορεία γίνεται σκληροτράχηλος αντάρτης , αλλά δεν καταφέρνει να ρίξει το Ρωσικό πολεμικό ελικόπτερο με το καλασνικόφ του ...
O Darren Dalton ( THE OUTSIDERS , SCANNER COP , THE DAY THE EARTH STOPPED , WAR OF THE WORLDS 2 , THE LAND THAT TIME FORGOT ) είναι ο Daryl Bates . Ο γιος του Δημάρχου . Λεμές και καταδότης , πολιτικός δηλαδή σαν τον μετριοπαθή πατέρα του που απολαμβάνει την ζωή παρέα με τους κατακτητές .
Όπως και ο Howell , έτσι και αυτός βρήκε καταφύγιο στην μεγάλη αγκαλιά της Asylum στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας ...
Η Jennifer Grey ( DIRTY DANCING ) είναι η Toni Mason . Παρέα με την φίλη της Erica , κρύβονταν στο κελάρι του παππού της , μέχρι που ο Jed και η παρέα του τις πήραν στα βουνά για καλύτερη ποιότητα ζωής .
Τρία χρόνια αργότερα η καριέρα της θα απογειωθεί με τον βρώμικο χορό που θα χορέψει με τον Swayze στο DIRTY DANCING (1987) και θα παραμείνει εκεί .
Η Lea Thompson ( JAWS 3-D , HOWARD THE DUCK , BACK TO THE FUTURE I , II & III ) είναι η Erica .
O Powers Boothe ( SUDDEN DEATH , CON AIR ) είναι ο Ανθυπολοχαγός Andrew Tanner . Πέφτει με αλεξίπτωτο στο βουνό και βρίσκει την ομάδα των Λυκομάτηδων με σκοπό να τους βοηθήσει με την εμπειρία του . Τους ενημερώνει για την απελπιστική κατάσταση των γύρω περιοχών και πως οι μόνοι σύμμαχοι που υπάρχουν στον πλανήτη είναι οι (εκατομμύρια πλέον γιατί ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά) Κινέζοι !
Η Erica τον ερωτεύεται , αλλά το ρομάντζο δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε αφού ο Ανθυπολοχαγός ανατινάζεται πάνω σε ένα τανκ μετά από αυτοκτονική πράξη ηρωισμού .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Vladek Sheybal ( FROM RUSSIA WITH LOVE , SHOGUN ) είναι ο Ρώσος Διοικητής της κατεχόμενης περιοχής , Bratchenko .
Ο William Smith ( CONAN THE BARBARIAN ) είναι ο αδίστακτος Ρώσος Strelnikov . Έρχεται με σκοπό να εξοντώσει μια και καλή τους Λυκομάτηδες ! Πεθαίνει από τις ριπές του Swayze σε μια σχεδόν εξ'επαφής ανταλλαγή πυρών !
O Ron O'Neil ( SUPERFLY ) είναι ο Κουβανός Ernesto Bella ! Εμπνέει τον φόβο , αλλά κατά βάθος είναι ευαίσθητος και θέλει να παραιτηθεί από τον άδικο πόλεμο . Ήταν και αυτός παρτιζάνος στην Λατινική Αμερική και ξέρει από ανταρτοπόλεμο , σε αντίθεση με τον Bratchenko που δεν σέβεται τους εχθρούς του ...

------------------------------------------------
-Ειδικό Βραβείο Superfly , πάει :
Στον Ron O'Neil ! Μπορεί να κάνει τον Κουβανό στρατιωτικό , αλλά ο Νταβάς είναι πάντα μέσα του !
--------------------------------------------------
H απειλή του κομμουνιστικού ολέθρου επαναλήφθηκε το 2012 με το φρέσκο RED DAWN όπου την σκυτάλη των παρανοϊκών εισβολέων πήραν οι Βόριο-Κορεάτες με μπροστάρη στην δημοκρατική αντίσταση τον Thor ( Chris Hemsworth ) !
Η Επιχείρηση σύλληψης του Saddam Hussein το 2003 από τον Αμερικανικό στρατό είχε την κωδική ονομασία Red Dawn ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.