Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ROAD HOUSE (1989)


O Patrick Swayze ( RED DAWN , GHOST ) είναι ο σκληροτράχηλος ζεν μπράβος , James Dalton . Έχει προσληφθεί από τους καλούς ανθρώπους του επαρχιακού νυχτερινού κέντρου διασκεδάσεως Double Douce ως Ψυχραιμιστής (Cooler) με σκοπό να το συμμορφώσει τόσο λειτουργικά , αλλά και ποιοτικά την συμπεριφορά του κόσμου (σπάζοντας κεφάλια πάνω σε τραπέζια - ΜΑΖΙ με το τραπέζι αν χρειαστεί) και των υπόλοιπων μπράβων/πορτιέριδων/σερβιτόρων του μαγαζιού !
Πρέπει να ακολουθούν τρεις απλούς/βασικού κανόνες :
1. Ποτέ μην υποτιμάς τον αντίπαλο σου .
2. Πάμε έξω να τα πούμε καλύτερα .
3. Να είσαι ευγενής . (το 2 έρχεται σε μερική αντιπαράθεση με το 3 , αλλά βλέποντας και κάνοντας
Το βιογραφικό του Dalton περιλαμβάνει διαφόρων ειδών τραυματισμούς από "φυσικά αίτια" , όπως 31 σπασμένα κόκαλα , 9 μαχαιριές , 4 μεταλλικές λάμες και δύο τρύπες από πυροβολισμούς ! Όπως αναφέρεται και στο προωθητικό κείμενο για την ταινία , ο Dalton "ζει μοναχικά , παλεύει επαγγελματικά και αγαπάει δίχως αύριο" !
Στον ελεύθερο χρόνο του εξασκεί το Tai Chi του δίπλα σε λίμνη , κυκλοφορεί γυμνός μέσα στο δωμάτιο του και μαθαίνει να εκμηδενίζει τον σωματικό πόνο με το μυαλό του .
Ο Sam Elliot ( BLUE JEAN COP ) είναι ο παλιός φίλος και κουλεράς , άσσος στο βρώμικο μπουνίδι Wade Garrett ! O Dalton υπήρξε προστατευόμενος του παλαιότερα - τότε που κλώτσαγαν δόντια μέσα στο στόμα όσων δεν ήξεραν να φερθούν σε κάποιο μπαρ χωρίς πολλά πολλά . Έχει και αυτός παρόμοιο βιογραφικό στους τραυματισμός και ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία . Όταν θα εκτροχιαστούν εντελώς τα πράγματα θα έρθει και αυτός να βάλει ένα χεράκι στην αντιμετώπιση των μούτρων που απειλούν τον Dalton . Ο θάνατος του από μαχαίρι στο στήθος και γενικό ξυλοδαρμό θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της βίας και θα στείλει τον Dalton στον δρόμο της τελικής απόδοσης ματωμένης δικαιοσύνης (σε εκρηκτική σκηνή που θα πρέπει να διδάσκεται στις σχολές ταινιών δράσης) ...
Σε αυτή τη ταινία βλέπουμε (χωρίς να το έχουμε ζητήσει) τις τρίχες του εφηβαίου του Elliot , την στιγμή που δείχνει τα τραύματα του μέσα σε μπαρ (γιατί μόνο έτσι σπάει και ο πάγος της πρώτης γνωριμίας με αγνώστους) . Ο Swayze φρόντισε να κεράσει ήδη Mel-Gibson-ικό πλάνο νωρίτερα , με τα ξυρισμένα του οπίσθια σε πλήρη θέα ...
Η Kelly Lynch ( DRUGSTORE COWBOY , CHARLIE'S ANGELS ) είναι η δόκτωρ Elizabeth "Doc" Clay . Η γιατρός της περιοχής . Λόγω επαγγέλματος γνωρίζει σύντομα τον Dalton (αφού επισκέπτεται το ιατρείο της τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) και ξεκινάει πάθος δίχως αύριο .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Ben Gazzara ( THE THOMAS CROWN AFFAIR ) είναι το μούτρο τσιφλικάς που θέλει να αγοράσει όλα τα οικόπεδα και τους ανθρώπους της περιοχής , Brad Wesley . Όπου δεν πιάνουν τα λεφτά του , αναλαμβάνουν δουλειά οι άνθρωποι του που έχουν διαφορετική πειθώ ... Είναι γείτονας του Dalton (ο οποίος έχει βρει στέγη στην διπλανή φάρμα) . Ο Wesley είναι εντυπωσιασμένος από τα ταλέντα του Dalton και τον θέλει στην δούλεψη του . 'Όταν εκείνος αρνηθεί ευγενικά , η κατάσταση θα αλλάξει και ο Welsey θα μποϊκοτάρει την τροφοδοσία με αλκοόλ του μαγαζιού . Δεν έχει μάθει να ακούει όχι στη ζωή του .
Τα πράγματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν ως είχαν για εκείνον , αν δεν είχε κάνει το λάθος να παρενοχλήσει/σκοτώσει ανθρώπους από το κοντινό περιβάλλον του Dalton ...
Εντύπωση προκαλεί ο αρχι-μπράβος του Wesley , ο Jimmy ( Marshall Teague - ARMAGEDDON , THE CUTTER ) ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Σκοτεινός Dalton , ή Αντι-Dalton ! Μέσα στον ενθουσιασμό της πάλης τους , του αναφέρει για να τον ψαρώσει πως "συνήθιζα να γ&*ώ τύπους σαν και σένα στη φυλακή .." ! Το κατά πόσο αυτή η δήλωση είναι αλήθεια δεν το μαθαίνουμε ποτέ .
Ο Jimmy δεν προλαβαίνει να μετανιώσει για αυτό που είπε , αφού ο Dalton του ξεσκίζει τον λαιμό με ανατριχιαστική ζεν κίνηση ....
--------------------------------------------------
Αν υπήρχαν μόνο 4 ταινίες που θα έπρεπε να χαρακτηρίσουν ολόκληρη της δεκαετία του '80 , θα ήταν και οι 4 ταινίες με τον Patrick Swayze , μέσα :
RED DAWN (1984) , DIRTY DANCING (1987) και ROAD HOUSE (1989) - άντε και το GHOST (1990) κι ας βγήκε το 1990 !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.