Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

KADAVER (2020)

 Γραμμένο και σκηνοθετημένο για τις επιλογές: τρομακτικό, βραδυφλεγές, Νορβηγία στην συνδρομητική ψηφιακή πλατφόρμα του netflix από τον Jarand Herdal (EVERYWHEN). Μεταφρασμένο ως ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ, οπότε αν είχες κάποιες αμφιβολίες βλέποντας την εικόνα πως πρόκειται για ταινία με πλούσιους λευκούς κανίβαλους, είσαι σίγουρος με το που διαβάζεις τον τίτλο.

Η Leonora (Gitte Witt) και ο Jacob (Thomas Gullestad) είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι οι οποίοι απολαμβάνουν το γκρίζο τοπίο μιας κατακαμένης πόλης μετά την ανταλλαγή πυρηνικών επιχειρημάτων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Όταν το εβδομαδιαίο κυνήγι φαγητού στα σκουπίδια αποτυγχάνει, δέχονται την πρόσκληση σε μια πρωτότυπη παράσταση η οποία θα διεξαχθεί σε ένα φωτισμένο ξενοδοχείο, το οποίο είναι και το μοναδικό όρθιο κτήριο στο τέρμα της πόλης, ψηλά στο λόφο/πυραμίδα της αστικής τάξης, μακριά από όλα. Πιστεύουν πως θα κάνει καλό και στην ανήλικη κόρη τους (η οποία νόμιζα πως ήταν φάντασμα από την πρώτη στιγμή μετά τους κανίβαλους, αλλά η πείνα παίζει πολλά παιχνίδια με το μυαλό, όταν έχει και την βοήθεια του σκηνοθέτη - τρεις μήνες μετά την προβολή της ταινίας
έχω ακόμη τις αμφιβολίες μου για την ύπαρξη του κοριτσιού
), μιας και η τέχνη ενώνει, όπως και η εργασία απελευθερώνει. Ολόκληρη η πεινασμένη πόλη θα παραβρεθεί στην παράσταση και στην είσοδο θα τους δοθούν μάσκες χρυσού χρώματος τις οποίες θα πρέπει να φορούν καθ' όλη τη διάρκεια του διαδραστικού θεατρικού ώστε να ξεχωρίζουν από τους ηθοποιούς. Οι θεατές μπορούν να ακολουθούν τους ηθοποιούς από δωμάτιο σε δωμάτιο και να επιλέγουν ποιους χαρακτήρες θα παρακολουθήσουν σιωπηλοί μέχρι το τέλος για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Τέτοιες εξυπνάδες συμβαίνουν και στην "αληθινή" ζωή χωρίς την ευχάριστη έκπληξη των κανιβάλων στο τέλος. Οι θεατές μπερδεύονται με τους ηθοποιούς, μυστικές καταπακτές και πόρτες ανοίγουν και κλείνουν κατά παραγγελία και οι εραστές τις τέχνης γίνονται επιλεκτικά το γκουρμε γεύμα της επόμενης παράστασης με συνοπτικές διαδικασίες μαριναρίσματος.

Ο Thorbjorn Harr (χίπστερ αγριάνθρωπος για 9 επεισόδια στο VIKINGS) είναι ο διαταραγμένος/διανοούμενος θιασάρχης/ιδιοκτήτης του πρωτότυπου ξενοδοχείου/σφαγείου. Προσφέρει προστασία και τροφή στους πρωταγωνιστές/συνεργούς των παραστάσεών του, αλλά κάποιος πρέπει αργά ή γρήγορα να κρεμαστεί από τα τσιγκέλια ώστε να επιζήσει το σύνολο σε αυτόν τον άγριο μεταποκαλυπτικό κόσμο της ανέχειας μέσα στα χαλάσματα. Δεν κατάλαβα ποτέ σε πόσο χρόνο κατάφερε να οργανώσει αυτό το επιτυχημένο soylent green/hostel σύστημα κατανάλωσης ανθρωπίνου κρέατος χωρίς επιπτώσεις από τον νόμο (υπάρχουν άραγε αρχές;) μιας και η ταινία δεν αναφέρει πόσα χρόνια μετά την ρίψη των πυρηνικών κινείται χρονικά. Μπορεί να το έκανε και πριν την καταστροφή, να το κληρονόμησε από τους γονείς του - αυτοί οι πλούσιοι δεν έχουν ψυχή, κάνουν ότι θέλουν όπως μας έχουν αποδείξει ανάλογες παραγωγές που παρουσιάζουν εκκεντρικούς να βγάζουν γούστα πάνω στην ανύποπτη πλέμπα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.