Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

GET OUT (2017)


Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Jordan Peele ( OBAMA , CHOCOLATE NEWS , ROBOT CHICKEN , CAPTAIN UNDERPANTS ) .
"Ξέρουν ότι είμαι μαύρος ;"
"Όχι , αλλά μην ανησυχείς , ο μπαμπάς μου είναι γαμώ τα άτομα , αν μπορούσε να ψηφίσει και τρίτη φορά Obama , θα το έκανε .."
Κάπως έτσι ξεκινάει η περιπέτεια για ένα χαλαρό σαββατοκύριακο ενός μικτού ζευγαριού στην Αμερικάνικη εξοχή .
Η Rose Armitage ( Allison Williams - WILL & KATE: BEFORE HAPPILY EVER AFTER ) έχει την φαεινή ιδέα να γνωρίσει στους γονείς της το αγόρι της , εκείνος όμως ακούει συνέχεια να χτυπούν καμπανάκια φυλετικού κινδύνου της ατομικής του επιβίωσης μέχρι να φτάσουν στο παλιό αρχοντικό το οποίο βρίσκεται μια χαρά απομονωμένο μέσα σε κάποιο δάσος .
Ο Daniel Kaluuya ( DOCTOR WHO , BLACK MIRROR , KICK-ASS 2 , SICARIO ) είναι ο Chris Washington , φωτογράφος , ορφανός από γονείς . Ο πατέρας του εξαφανισμένος σύμφωνα με το αφροαμερικάνικο προφίλ του ανέμελου συμμορίτη που μάλλον σαπίζει σε κάποια φυλακή γράφοντας ρίμες για την άδικη κοινωνία και η μητέρα του δολοφονημένη όταν εκείνος ήταν ακόμη ανήλικος . Ο Chris δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα σπορ και φανερώνει μια ευγενική ψυχή η οποία μπορεί να πιάνει μέσα σε ασπρόμαυρα κάδρα την μελαγχολία του κόσμου . Γνωρίζει λίγο από τζούντο , κάτι το οποίο θα αποδειχτεί σωτήριο στην συνέχεια .
Ο Bradley Whitford ( REVENGE OF THE NERDS II: NERDS IN PARADISE , ROBOCOP 3 , THE CABIN IN THE WOODS ) είναι ο πατέρας της Rose , Dean Armitage , νευρο-χειρούργος . Ταξιδιώτης του κόσμου που του αρέσει να γνωρίζει από κοντά άλλες κουλτούρες . Μισεί θανάσιμα τα ελάφια και σιχαίνεται τους καπνιστές - οι μαύροι είναι οι καλύτεροι φίλοι του .
Έχει στο σπίτι του μαύρους εργάτες τους οποίους έχει κρατήσει στην δούλεψή του από τότε που πέθαναν οι γονείς του όπως ισχυρίζεται στον ανυποψίαστο Chris .
Διοργανώνει σκλαβοπάζαρα και πουλάει τους μαύρους γκόμενους που του φέρνει η κόρη του σε τακτά χρονικά διαστήματα στον υψηλότερο πλειοδότη .
Μέχρι εδώ όλα καλά . Περιμένει κανείς οι Armitage να είναι τίποτε ρατσιστές κανίβαλοι σαδομαζό αφέντες που συντηρούν ακόμη την πρακτική της ανθρώπινης αγοροπωλησίας και του λευκού κακού χαρακτήρα σε κάθε ταινία του είδους . Τα πράγματα όμως είναι ακόμη πιο άρρωστα και παίρνουν μια μυστικιστική τροπή αφού μαθαίνουμε πως ο παππούς Armitage υπήρξε αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο και είχε χάσει την πρώτη θέση από εκείνους τους μαύρους που έτρεξαν καλύτερα από αυτόν , καταρρίπτοντας στο κεφάλι του τις αξιώσεις του Χίτλερ για ανωτερότητα της λευκής φυλής . Από τότε έκανε σκοπό ζωής να γίνει ο ίδιος μαύρος , καλυτερεύοντας με αυτό τον τρόπο τον εαυτό του και το ίδιο το ανθρώπινο είδος δημιουργώντας το τέλειο ον το οποίο θα έχει "μαύρο" κορμί και "λευκό" εγκέφαλο !
Για την ολοκλήρωση του γενετικού του πειράματος χρειαζόταν έναν καλό νευροχειρούργο και έναν υπνωτιστή και αφού δεν είχε κάποιον πρόχειρο , αποφάσισε να τους δημιουργήσει : Ο γιος του έγινε χειρούργος και η γυναίκα που παντρεύτηκε ( Catherine Keener - BEING JOHN MALCOVICH , PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS: THE LIGHTNING THIEF ) ήταν ψυχοθεραπεύτρια η οποία ειδικεύτηκε στον υπνοτισμό αναζητώντας να τελειοποιήσει την τέχνη της στα οικογενειακά ταξίδια ανά τον πλανήτη .
Στάδιο Ένα : Υπνωτισμός .
Στάδιο Δύο : Ψυχολογική προ-εγχείρηση στο υποσυνείδητο του δότη του νέου σώματος για προετοιμασία της είδη υπάρχουσας προσωπικότητας να κάνει στην άκρη για την καινούργια .
Στάδιο Τρία : Μεταφορά εγκεφάλου στο καινούργιο σώμα .
--------------------------
Η ιστορία ως έχει θα μπορούσε να κορυφωθεί σε ένα σοκαριστικό φινάλε τύπου NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968) αν κάπου στο σενάριο δεν υπήρχε ο χαρακτήρας κωμική-ανακούφηση του Rod Williams .
Ο κωμικός LilRel Howery είναι ο καλύτερος φίλος του Chris , Rod Williams . Είναι αρχετυπικός σεκιουριτάς από την "γειτονιά" ο οποίος περνιέται για αστυνομικός ντετέκτιβ που προσπαθεί να πείσει την αληθινή αστυνομία πως ο φίλος του έχει μπλέξει σε κύκλωμα το οποίο "they are turning black people into sex slaves and shit .." .
Ειναι αυτός που βρίσκει στο τέλος τον ματωμένο φίλο του και τον μεταφέρει πίσω στην ασφάλεια της πόλης - στη θέση κάποιου επαρχιώτη αστυνομικού ο οποίος θα τον πυροβολούσε πριν καν βγει από το περιπολικό αν τον έβλεπε στην ίδια κατάσταση πάνω από μια αιμόφυρτη λευκή γυναίκα .

1 σχόλιο:

  1. Καλή η ταινία, αν και το πρώτο μέρος της (η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων μέχρι να φτάσουμε στην αποκάλυψη της πραγματικότητος) θα μπορούσε να είναι καλύτερο.
    Σε μερικές δεκαετίες προβλέπω ότι θα αποκτήσει cult status.
    Ο LilRel Howery δίνει μια εσάνς αφροαμερικάνικης κωμωδίας των 90s (τύπου "Good Burger") στην ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.