Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

THE DAY AFTER (1983)


"Μου έδωσαν μια κορδέλα για τα μαλλιά , αλλά δεν έχω μαλλιά να την βάλω .."
Μεγάλη πλάκα για ένα παιδάκι Τετάρτης , Πέμπτης Δημοτικού να βλέπει στην οθόνη της τηλεόρασης ανθρώπους να εξατμίζονται από το θερμικό κύμα της πυρηνικής βόμβας και να έχει εφιάλτες για την υπόλοιπή του ζωή . Άκομη θυμάμαι πως ρώταγα πόσα χιλιόμετρά απόσταση πρέπει να έχει κάποιος απ'την περιοχή που θα πέσει η βόμβα για να γλυτώσει . Οι υπολογισμοί μου για το που θα έπρεπε να βρίσκομαι , άν το χτύπημα γινόταν στο κέντρο της Αθήνας , ήταν πάντα αποκαρδιωτικοί ... Φαντάσου άγχος σε εμένα , που ήμουν 8 χρονών , σε μια κουτσουλιά χώρα της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (με πυραυλικές βάσεις των Αμερικάνων βέβαια σε διάφορα σημεία της χώρας , γιατί μας έτρωγε και εμάς ο κώλος μας) , και ας βρισκόμουν γεωγραφικά στην άλλη άκρη της γης . Στην Αμερική , μετά την προβολή της ταινίας στην τηλεόραση (την οποία παρακολούθησαν πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι) , το κανάλι ABC , άνοιξε ειδικές τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης για να ηρεμήσει τους κατα-αγχωμένους τηλεθεατές . Είναι η μοναδική ταινία που δεν έχει διαφημίσεις μέτα τη μέση της (που να τολμήσεις να βάλεις προϊόντα και σάχλες όταν βλέπεις τα πυρηνικά μανητάρια να φουσκώνουν ;) . Μέχρι και η Προεδράρα της καρδιάς μας , ο Ronald Reagan , έστειλε μετά την προβολή της ταινίας , ένα πακέτο με το πως θα έπρεπε να περιποιηθεί καλύτερα μερικές σκηνές ο σκηνοθέτης της , Nicholas Meyer ( STAR TREK 2 , 4 & 6 ) .
Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας είναι στις δόξες του , και οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης του Κάνσας θα μάθουν , παρέα με τους κατοίκους της υπόλοιπης Αμερικής , το πόσο γρήγορα μπορούν να τρέξουν , όταν έχουν 30 λεπτά για να απομακρυνθούν από την ζημιά που θα προκαλέσουν 300 Ρωσικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές !
Ο σκηνοθέτης διάλεξε να δείξει τα δραματικά γεγονότα της πυρηνικής αποκάλυψης σε μια μικρή επαρχιακή πόλη του Κάνσας , καθώς το Κάνσας θεωρείται η πιο ασφαλή περιοχή σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου , μιας που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Αμερικανικής Ηπείρου .
Οπότε εμείς παρακολουθούμε χαλαροί τις διάφορες μικρές ιστορίες των απλών , καθημερινών κατοίκων της πόλης , δενόμαστε μαζί τους για τα πρώτα 40 λεπτά , και μετά μας λούζει ο κρύος ιδρώτας που βλέπουμε την σάρκα να λιώνει απ'το πρόσωπό τους ...
-------------------------------------------------------------------------
Ποιός περίμενε πως μετά από όλη αυτή την βλαμμένη ισσοροπία τρόμου , ο πρώην Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης , Mikhail Gorbachev θα διασκέδαζε με την εγγονή του τρώγωντας ένα λαχταριστό κομμάτι Pizza Hut .
Άν οι Ρώσοι είχαν καταφέρει να φτιάξουν χρονομηχανή για να δούν τις τους επιφυλάσει το μέλλον , θα είχαν πατήσει τα κουμπιά και με τα πόδια !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.