Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

CREED II (2018)


" Εξαιτίας σου... Έχασα τα πάντα. Την χώρα μου. Σεβασμό. Έχεις δει ποτέ αδέσποτα σκυλιά στην Ουκρανία; Αντέχουν μέρες χωρίς φαγητό. Οι άνθρωποι τα φτύνουν, είναι ένα τίποτα. Δεν έχουν σπίτι. Μόνο θέληση να επιβιώσουν ... να παλέψουν."
- Ivan Drago .

Γραμμένο από τον Cheo Hodari Coker ( NOTORIUS , LUKE CAGE ) .
Επιμελημένο για αυτή την έξτρα δόση Ρηγκανικής νοσταλγίας από τον Sylvester Stallone ( THE EXPENDABLES ) με την βοήθεια του ηχολήπτη/μπούμαν Juel Taylor - αποσκοπώντας πιθανόν στον αιώνιο χαρτζιλίκι των μικρών αγοριών , πλέον 40ρηδων (που συνεχίζουν να συντηρούν την οικονομία της διασκέδασης) τα οποία είχαν δακρύσει στις δημοκρατικές μπουνιές ενάντια στο κομμουνιστικό ξανθό/πλατινέ cyborg υπό τους ήχους του Burning Heart πίσω στο 1985 .
Η κομμουνιστική απειλή (εκ Ρωσίας τουλάχιστον) έχει σχεδόν εξαφανιστεί στις μέρες μας (τώρα οι παλαβοί με τα κουμπιά είναι στην Βόρεια Κορέα , αλλά πάντα θυμόμαστε τις παλιές μας αγάπες) , με τους αντικαταστάτες της στρατιωτικής κομμούνας να είναι εξίσου αδίστακτα καθάρματα που πλέον ακούνε στο όνομα "δισεκατομμυριούχοι ολιγάρχες" .
Σκηνοθετημένο από τον δεν-έχω-καμία-σχέση-με-ταινίες-δράσης αλλά έχω το κατάλληλο χρώμα για αφρο-κοινωνική αναπαράσταση καταστάσεων στην ανεξάρτητη δραματουργία που βραβεύεται σε φεστιβάλ , Steven Caple Jr. ( THE LAND ) .
To CREED II είναι άμεση συνέχεια τόσο του CREED I (2015) αλλά και του ROCKY IV (1985) .

 O Michael B. Jordan ( CREED , THE BLACK PANTHER ) είναι ο Adonis Creed , παγκόσμιο πρωταθλητής του μποξ εξ Αμερικής . Αρραβωνιασμένος και με κωφάλαλο παιδί στα σκαριά (πήρε τις ειδικές ικανότητες της μάνας του η οποία κάνει καριέρα τραγουδίστριας που ανοίγει αγώνες μποξ) τρώει το ξύλο της Ρώσικης Αρκούδας από τον κτηνωδό γιο του Ivan Drago (αναμέτρηση που περιμέναμε όλοι από το πρώτο CREED κ όλας) , αλλά δεν χάνει τον τίτλο από τεχνική ποινή που δέχτηκε στο τέλος του φιλικού πρώτου αγώνα ο υπερβίαιος Ρώσος .
Με σχισμένο συκώτι , μπλαβί χειλάρες , πρησμένα μάτια και μερικά σπασμένα πλευρά ο Adonis αναρρώνει στο κρεβάτι του πόνου , με τον εξεφτελισμό να τον περιμένει στην έξοδο του νοσοκομείου . Μήνες χωρίς αγώνα κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή , αλλά μετά από μυσταγωγική προπόνηση σε μεξικάνικο υπαίθριο σαολιν crossfit γυμναστήριο κάπου στην έρημο (με ασκήσεις τύπου "σκάψε την άμμο με σφυρί" , "τρέχα μέσα στο λιοπύρι πίσω από το αυτοκίνητο" , "ρίξε γροθιές σε λάστιχα από τρακτέρ" κτλ) , ξαναβρίσκει τον χαμένο του εαυτό και επιστρέφει δυναμικά για το rematch στην έδρα του Ρώσου (επαναλαμβάνοντας τα μοτίβα του ROCKY IV , για ρίγη συγκίνησης στο κοινό που διψάει να δει την μαύρη γροθιά της δημοκρατίας να γκρεμίζει τα στερεότυπα και τα σύνορα) .
Εδώ έρχονται οι μαχητές για να επιστρέψουν στην ζωή , σύμφωνα με τα λεγομενά του Rocky (βέβαια ο ίδιος χτυπούσε κατεψυγμένα κρέατα και έτρεχε στα χιόνια 30 χρόνια πριν , ενώ το rock έπος των σκηνών της προπόνησης υπό τους ήχους των Survivor παραμένει απαράμιλο σε σχέση με τα ραπαρίσματα της γειτονιάς που δεν έχουν καμία σχέση με άγραφους κώδικες πολεμιστών - αλλά περισσότερο με κωδικούς ασυρμάτου περιπολικών . Επίσης για έξτρα χρωματισμό , τα "yo" τα λένε περισσότεροι άνθρωποι τώρα - τότε μόνο ο Balboa) .
Ο Sylvester Stallone ( STOP OR MY MOM WILL SHOOT ) είναι ο Rocky Balboa . Ακόμα έχει το ρεστοράντ , ακόμα χρειάζεσαι υπότιτλους για να καταλάβεις τις μποξ σοφιστείες που λέει . Ακόμη δεν μιλάει με τον γιο του , κάτι που θα αλλάξει μετά από πολλές μπουνιές και αίμα στο καναβάτσο .
Το δράμα της μη ριγμένης πετσέτας στο ρίνγκ (περισσότερο παρακάτω) και ο θάνατος του Apollo ακόμα τον στοιχειώνουν - σε σημείο να αρνηθεί να προπονήσει τον Adonis για τον μεγάλο αγώνα με τον Ρώσο . Ευτυχώς ο μικρός δεν πεθαίνει και η δραματουργία συνεχίζεται σε σκηνή προπόνησης/επαναφοράς σε φυσική κατάσταση ανθρώπων των σπηλαίων στο μαγευτικό Μεξικό με το τελικό κρεσέντο δακρύων στην τελική μάχη ανάμεσα στους δύο άντρες μέσα στο άνδρο του κακού , την Ρωσία (ο Πρόεδρος Putin δεν ήταν καλεσμένος στην φιέστα , γιατί μάλλον δεν ήταν τελικός τζούντο , ή ιππασίας αρκούδων για να ενδιαφερθεί) .
Ο/Οι Κακός/οι :
Ο Dolph Lundgren ( KINDERGARTEN COP II ) είναι ο Ivan Drago , το πάλε ποτέ παλικάρι του Κρεμλίνου με την βιονική μπουνιά , προιόν της κομμουνιστικής βιο-τεχνολογίας . Φτιαγμένος μόνο για νίκες , έχασε από τον κοντοστούπι Ιταλο μετανάστη πίσω στα 1985 και ντρόπιασε τόσο το κόμμα όσο και την μαμά πατρίδα (μετά έπεσε το τοίχος του Βερολίνου και ο Πρόεδρος Gorbachev έφαγε πίτσα Hut ακούγοντας Scorpions - ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ!) . Πλέον εξορισμένος σαν το σκυλί σε μια από τις χώρες γκέτο της Ανατολικής Ευρώπης (στην τύχη διάλεξαν την Ουκρανία) και χωρισμένος από τον έρωτα της ζωής του (η Briggite Nielsen επιστρέφει ως η ακόμα αδίστακτη Ludmilla , πλέον γυναίκα δισσεκατομμυριούχου ολιγάρχη) έχει μονάχα έναν σκοπό στη ζωή του : Να προπονήσει χωρίς έλεος τον γιο του με σκοπό να σπάσει στην κυριολεξία τον παρένθετο γιο του Balboa - όπως ακριβώς είχε σπάσει και ο ίδιος τον πατέρα του 3 δεκαετίες νωρίτερα . Ελπίζοντας έτσι μια επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια .
Το δάκρυ κύλισε όταν ο ίδιος ρίχνει την πετσέτα (κάτι που δεν έκανε όταν έπρεπε ούτε ο Rocky στο ROCKY IV , ούτε ο προπονητής του Adonis στον πρώτο αγώνα με τον Viktor) για να σώσει τον γιο του στην τελική αναμέτρηση και στην συνέχεια τον αγκαλιάζει (μάλλον για πρώτη φορά στη ζωή του) .
Ο 2μετρος-και-κάτι Ρουμάνος κτηνάνθρωπος μποξέρ Floyd "Big Nasty" Munteanu είναι ο αμίλητος γιος του Ivan Drago , Viktor (γιατί αν ανοίξει το στόμα του συνήθως γρυλίζει απειλητικά στα ρώσικα) .
Προπονείται από το πρωί μέχρι το βράδυ υπό την αυστηρή καθοδήγηση του πατέρα του .
Σκοτώνει ανθρώπους με τα χέρια του , αλλά στην πραγματικότητα του λείπει η αγάπη της μάνας και ένας καλός λόγος από τον πατέρα/προπονητή του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.