Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

WIFELIKE (2022)

 











Ταινία επιστημονικής φαντασίας με κοινωνικό σχόλιο ελευθεριακού υπαρξισμού στις σαθρές ανθρώπινες σχέσεις, γραμμένη και σκηνοθετημένη χωρίς αιματοβαμμένη cyberpunk δράση από τον rocker/συγγραφέα/αφηγητή James Bird (THE BRAVE, HONEYGLUE, WE ARE BOATS)

Σε ένα μέλλον όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν πάει περίπατο πίσω από οθόνες, οι σούπερ πλούσιοι (όπως κάθε άλλη χρονική στιγμή της ιστορίας) έχουν το ελεύθερο να αγοράζουν έτοιμες συζύγους, κομμένες, ραμμένες και προγραμματισμένες στα γούστα τους. Ειδικά όσοι τις έχασαν πρόσφατα, μπορούν να τις αντικαταστήσουν με ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ αντίγραφο τέλειων αναλογιών. Η εταιρία Wifelike Enterprises αναλαμβάνει αυτό το θεάρεστο έργο, προσφέροντας τα μοντέλα στην αγορά. Φυσικά οι ανάλογοι ιδεολόγοι δικαιωματιστές AI αλληλέγγυοι του μέλλοντος υπό το ακρονύμοιο S.C.A.I.R. (που σε κάποιο άλλο κινηματογραφικό σύμπαν θα τους είχε πάρει ο Skynet διάολος και θα έβλεπαν την γλύκα της "καλής" τεχνιτής νοημοσύνης, ρομπότ σεξεργάτριες ενωθείτε και λοιποί αυτισμοί) προσπαθούν να καταστρέψουν το κεφάλαιο και την πατριαρχία χακάροντας τις "κοπέλες" και μετατρέποντάς τες σε κινητές βόμβες που σκοτώνουν τους δυνάστες άντρες ιδιοκτήτες τους (κάτι το οποίο φανταζόμαστε και δεν βλέπουμε ποτέ). Μην περιμένει κανείς phillip k.dick τρέξιμο και καταστάσεις τύπου IMPOSTOR (2002), ή REPLICAS (2018) -η ταινία με τον Keanu Reeves που παριστάνει τον επιστήμονα ο οποίος προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή την νεκρή οικογένειά του και δεν είδες ποτέ. H ατμόσφαιρα θυμίζει περισσότερο κατευθείαν-σε-dvd παραγωγή ταινίας δράσης του Steven Seagal σε κάποιο ανατολικοευρωπαϊκό κρατίδιο.

Ο Jonathan Rhys-Meyers (VELVET GOLDMINE, TITUS, τηλεοπτικός DRACULA που κόπηκε με χασαπομάχαιρο μετά τη πρώτη σεζόν, VIKINGS) είναι ο William Bradwell, ειδικός αστυνομικός ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στην WIFELIKE, αναλαμβάνοντας την προστασία των θηλυκού τύπου ανδροειδών που ικανοποιούν τις ορέξεις του σύγχρονου ανθρώπου και την σώα επιστροφή τους για επαναπρογραμματισμό. Θα έκανε τα πάντα για τον έρωτα, κάτι το οποίο αποκαλύπτεται στο τελευταίο 20λεπτο την ταινίας.

Η Έλενα Καμπούρη (ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2&3, CHILDREN OF THE CORN, JUPITER'S LEGACY) είναι η Meredith, η "σύζυγος" του Bradwell η οποία μεταφέρθηκε ως πρόγραμμα σε ολοζώντανο ανδροειδές σώμα τελευταίας τεχνολογίας. Η ερμηνεία της είναι η ανάλογη ξύλινη, ρομποτική εξερεύνηση της αυτεπίγνωσης, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το κατευθείαν-πρόσκληση-σε-πάρτι-του-Harvey-Weistein-αψεγάδιαστο 25χρονο σώμα της (εξ ου και οι δύο ερωτικές σκηνές με τον σχεδόν συνομήλικό μου μπάρμπα-Jonathan). Η επαναφορά της προκαλεί χαρά στον χαροκαμμένο William, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν όταν αρχίζει να έχει ψηφιακά όνειρα σχετικά με έναν μασκοφόρο άνδρα ο οποίος λειτουργεί ως τεχνο-ιός μέσα στο κεφάλι της. Όλα αντιστρέφονται στο τέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.