Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

SEBELUM IBLIS MENJEMPUT (2018)

 
" Η τύχη θα πληρώνεται με ψυχές "
 
Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον υπερπαραγωγικό άνθρωπο που έβαλε την Ινδονησία στον χάρτη του φανταστικού σινεμά πολεμικών τεχνών , Timo Tjahjanto ( HEADSHOT , THE NIGHT COMES FOR US ) - ο οποίος πλέον παίζει σόλο , εκτός Mo Brothers ( MACABRE , V/H/S/2 , KILLERS ) .
Το netflix έσπευσε να πάρει τα δικαιώματα προβολής και για αυτή του τη ταινία και την διαθέτει στο συνδρομιτικό της πρόγραμμα με τον τίτλο που κυκλοφόρησε στα φεστιβάλ MAY THE DEVIL TAKE YOU .
Όλα ξεκινούν με τα μυστήρια πάρε δώσε ενός ταλαίπωρου ο οποίος σκοπεύει να κάνει συμφωνία με τον Διάβολο - μέσω μιας μάγισσας πόρνης του - με σκοπό να αποκτήσει πλούτη και όμορφη γυναίκα .
Ο Lesmana ( Ray Sahetapy - THE RAID , KILLERS ) συμφωνεί σε όλα κατά την διάρκεια σκληροπυρηνικού μαύρου τελετουργικού (εμπλουτισμένο για έξτρα ανίερη καφρίλα με κομμένο κεφάλι τράγου και κατάπωση ανθρώπινων τριχών) και γίνεται θαυματουργός επενδυτής μέσα σε μια μέρα , ενώ μετά την "τραγική" αυτοκτονία της συζύγου του παντρεύεται μια όμορφη ηθοποιό .
10 χρόνια μετά , ο Lesmana έχει χάσει την περιουσία του και επιστρέφει πίσω στις ανίερες συμφωνίες για να ανανεώσει τον όρκο του στον σκοτεινό αφέντη , αλλά αυτή τη φορά ο Διάβολος μέσω της αντιπροσώπου του ζητά να παραδώσει την ψυχή της μονάκριβης κόρης του Alfie (όπως βλέπουμε πολύ αρχότερα σε μορφή επεξηγηματικού flashback μέσα στο χάος που ακολουθεί) .
Ο Lesmana αρνείται και καταλήγει να σαπίζει αβοήθητος σε ένα νοσοκομείο περιμένοντας το τέλος .
Η σύζυγος του , πρώην ντίβα του σινεμά Laksi ( Karina Suwandhi - 13: THE HAUNTED ) μαζί με τα 3 παιδιά της , τα 2 ενήλικα από άλλο πατέρα (;) , την ίδια-η-μάνα-της Maya ( Pevita Pearce - BUFFALO BOYS ) και τον καλόκαρδο σε σημείο βλακείας Ruben και την μικρή Nara την οποία έχει κάνει μάλλον μαζί με τον Lesmana περιμένει να πουλήσει όσο όσο την βίλα του σχεδόν νεκρού Lesmana αλλά δεν χαίρεται ιδιαίτερα όταν μαθαίνει πως χρειάζεται και την υπογραφή της κόρης του από την προηγούμενη γυναίκα του , Alfie .
H Chelsea Islan ( HEADSHOT ) είναι η Alfie , η απόμακρη κόρη του Lesmana η οποία επιβιώνει μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογενειάς της κάνοντας μικροκλοπές . Τους παρακολουθεί βέβαια και κρατάει άλμπουμ με φωτογραφίες τους στις οποίες έχει επέμβει με καλλιτεχνικό στυλ κατά συρροήν δολοφόνου . Η μητέρα της είχε πεθάνει μπροστά στα μάτια της όταν ήταν ανήλικη και ακόμη έχει τις ουλές από την προσπαθειά της να την σώσει από τον θάνατο (αναμνήσεις οι οποίες είναι καταπιεσμένες και αναδύονται με το πέρασμα των ωρών μέσα στην καταραμένη βίλα) .
Όλοι οι χαρακτήρες μαζεύονται στην απομονομένη μέσα στο δάσος βίλα με σκοπό να εκτιμήσουν την κατάσταση του κτηρίου , αλλά όταν το αυτοκίνητο που τους μεταφέρει χαλάει μένουν εκεί και προσπαθούν να επιβιώσουν του κακού το οποίο απελευθερώθηκε από το σφαλισμένο υπόγειο ...
---------------------------------------
Παράρτημα:
Έχουμε να κάνουμε με κατά κάποιον τρόπο μπασταρδεμένο σατανικό τρόμο - που όμως πιο ξεκάθαρο και αληθοφανές ως θέαμα (όσο μπορεί να είναι στην εποχή του πεθαίνει-κάποιος-στο-δρόμο-και-όλοι-βγάζουν-κινητά) δεν θα μπορούσε να είναι αυτή τη φορά . Τόσο οι από μέσα όσο και οι εκτός οθόνης γνωρίζουν με τι έχουν μπλέξει παρόλο που η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου γυρίστηκε η ταινία έχει 7 θρησκεύματα με κυριότερο το Ισλάμ (μέσα στο μουσουλμανικό μίγμα μπαίνει λίγο από Προτεσταντισμός , Ρωμαιοκαθολικός Χριστιανισμός , Ινδουισμός , Βουδισμός , Κομφουκιανισμός και η νεότερη Μπαχάι Πίστη) - ο Σατανάς βρίσκεται και σε αυτή τη πλευρά του πλανήτη παρόλο που κάθε μαγική πρακτική απαγορεύεται από τον νόμο αλλά δεν τον αντιμετωπίζουν με τα σκληροπυρηνικά σταριλίκια των καθολικών γελοιοτήτων που έχουμε συνηθίσει από τον πρώτο κινηματογραφικό εξορκισμό του 1973 και μετά στην από εδώ πλευρά .
Μεταφράζοντας λέξεις από τις απόκρυφες σημειώσεις του Lesmana που ανακαλύπτει η κόρη του είδα λέξεις που σημαίνουν "κλειδοκράτορας νεκροταφείου" , "σφραγίδα" ,"καρφί" , "φόρμουλα" (αλχημικής φύσης κρίνοντας από το Καββαλιστικό σεφιρότ που σχηματίζουν τα χρωματισμένα χαρτιά με τα σύμβολα) - ως πάσα για να πάμε στην αναθεματισμένη EVIL DEAD (πάντα η εύκολη σύγκριση/αναφορά όπου υπάρχει σπίτι σε δάσος με ανόσιες οντότητες) σκηνή με την πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο όπου ξεκινάει η μάχη με το ανεξήγητο .
Τα χαρτιά με τις προσευχές είναι καταγεγραμμένα μέσα στο κεφάλι μου ώς μοναδικός τρόπος ασφάλειας εναντίον τόσο των κακόβουλων πνευμάτων όσο και του ασιάτη χοροπηδηχτού βρικόλακα λόγω αναμνήσεων από την θέαση ανάλογων ταινιών από την Άπω Ανατολή .
Αυτή τη φορά δεν βγαίνει ειλαρώτητα από την αρχική παρατήρηση της λεπτομέριας αφού φαίνεται να υπάρχει ολόκληρο Ινδονησιακό τελετουργικό μαγικής παράδοσης μπολιασμένο με όσα ανέφερα παραπάνω πίσω από το ξόρκι προστασίας - όλοι οι χαρακτήρες φαίνεται να βιώνουν κάτι φρικιαστικό και πρωτόγνωρο και μέσα από τα μοιραία λάθη τους επιβιώνουν όπως-όπως μέχρι να τους πάρει ο διάολος ακριβώς όπως αναγράφεται στον τίτλο - φυσικά η πάντα κατα προσέγγιση Ελληνική μετάφραση του στην ελληνική ιστοσελίδα του netflix είναι "ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ" και όχι το "ΑΣ ΣΕ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ" που παραπέμπει περισσότερο στην ομότητα του σαββατόβραδου .
-
Το Pencak Silat θεωρείται μεταφυσική πολεμική τέχνη καθώς όσοι το εξασκούν χρησιμοποιούν μιας μορφή εσωτερικής ενέργειας που αντλείται από το ηλιακό πλέγμα . Έτσι και ο Tjajhanto καταφέρει κάποια στιγμή να αναμίξει αυτά τα δύο κινηματογραφικά είδη σε επόμενη του ταινία το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον μεταποκαλυπτικό και θα λαμποκοπά στο σκοτάδι .

1 σχόλιο:

  1. Μέτριο το βρήκα. Γενικώς έχει ρυθμούς roller coaster: Ξεκινάει πολύ καλά, με τρόμο σαν τις Δυτικές δαιμονικές ταινίες, μετά το χάνει λίγο (ίσως και λόγω ηθοποιίας που χωλαίνει σε κάποια σημεία) και εκεί που λες ότι θα το παρατήσεις σε ξανατραβάει.
    Ίσως να έχει και τη μεταφορική του πλευρά (τιμωρία εξαιτίας του εύκολου πλουτισμού, συγγενείς σφάζονται για την κληρονομιά κλπ.) αλλά δεν είναι επί της παρούσης αυτά.
    Υ.Γ.: Πολλά, πολλά respect για το παράρτημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.