Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

CASABLANCA (1942)












"And remember, this gun is pointed right at your heart. 

- That is my least vulnerable point."

Ρομαντικό-πολεμικό δράμα καταστάσεων , γραμμένο από τους Julius Epstein , Philip Epstein και Howard Koch . Βασισμένο στο θεατρικό των Murray Burnett και Joan Alison . Σκηνοθετημένο ως το κλασικότερο film noir για την Warner Bros. από τον Michael Curtiz ( BLACK LEGION , MARKED WOMAN , MILDRED PIERCE ) .

Βρισκόμαστε στο 1942 και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος καλά κρατεί , μειώνοντας τον πληθυσμό του πλανήτη , μια χώρα κάθε φορά .

Ο Humphrey Bogart είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής , κυνικός απάτρης αντιήρωας , Rick Blaine . Αντιστασιακός κατά βάθος , αλλά εγωιστής που τον ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός του πλέον . Είναι ο ιδιοκτήτης μιας καφετέριας/μπαρ/καμπαρέ (και του μοναδικού set κατασκευασμένου ειδικά για την ταινία λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού και του πολέμου) στο πιο νευραλγικό σημείο του Μαρόκο , στην πόλη των χαμένων ψυχών Καζαμπλάνκα (τα πουστριλίκια και τα sessions με τα dream machines ήρθαν μια δεκαετία αργότερα 295 χιλιόμετρα πιο μακριά , στον βυσσινί ορίζοντα της Ταγγέρης) . Εκεί όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες της Ευρώπης ξημεροβραδιάζονται προσπαθώντας να αποκτήσουν με όποιον τρόπο μπορούν ένα μέσο διαφυγής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ελευθερίας

Η Ingrid Bergman ( SPELLBOUND ) είναι η Ilsa Lund , σύζυγος του Εβραίου αντιστασιακού ήρωα ο οποίος έχει πεθάνει 5 φορές σε πέντε διαφορετικα σημεία του πλανήτη , Victor Laszlo ( Paul Henreid - EXORCIST II: THE HERETIC ) . Η Ilsa υπήρξε παλιά αγαπημένη του Rick οταν εκείνος βρισκόταν ως ουδέτερος Αμερικανός πράκτορας στο Παρίσι κατά την διάρκεια της Γερμανικής εισβολής στην χώρα . Εκείνη παντρεμένη , αλλά ο ήρωας σύζυγος ήταν κάπου χαμένος μέσα στο χάος του πολέμου . Επισκέπτεται το καμπαρέ του Rick παρέα με τον άντρα της για να δραπετεύσουν στην Αμερική . Ο Rick είναι ο κάτοχος δύο διαβατηρίων/εισιτηρίων με ναζί σφραγίδα ελευθέρας πρόσβασης . Εκείνη φαίνεται πως είναι ακόμη ερωτευμένη μαζί του και του ζητάει βοήθεια . Εκείνος είναι ακόμη πληγωμένος από τον χωρισμό τους . Ο έρωτας ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές θεωρείται από τους πιο παρομοιώδεις ανάμεσα σε φανταστικούς χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης , με ατάκες όπως "play it again Sam" (που δει υπόθηκε ποτέ , αλλά ήταν προϊον χαλασμένου τηλεφώνου από μετέπειτα παροδίες) και "We'll always have Paris" να αντιλαλούν στην ψευδό-ηχό της εφήμερης πραγματικότητας που συνεχίζει τις cinefil ταλαντώσεις προς το άπειρο εδώ το 80 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας - εδώ στο Σινεσφαγείο δεν έχουμε τέτοιες ευαισθησίες και κάτι τυχάρπαστους που αράζουν έξω από τους σινεμάδες για τις τσαμπέ "δημοσιογραφικές" προβολές τους πνίγουμε στο πηγάδι για να μην χαλάσει η ράτσα . Το μόνο που ένοιαζε τους δύο "ερωτευμένους" είναι το πότε θα τελειώνουν με αυτή την ταινία με τους σαχλούς διαλόγους για να πάνε σπίτια τους . Κατά τα άλλα η γνωστή αστερόσκονη ανακατεμένη με τα ψυχοτρονικά σκατά της MKULTRA έβδομης τέχνης σου χαρίζει τις διεσταλμένες κόρες του βλέμματος της υπνοτισμένης γάτας που παρακολουθεί τα φωτάκια ενός χριστουγενιάτικου δέντρου να αλλάζουν χρώματα και μοτίβα .

Ο Claude Rains ( THE INVISIBLE MAN , NOTORIOUS , DECEPTION ) είναι ο διπλωματικά ελισσόμενος Γάλλος αξιωματικός και τοποτηρητής της τάξης , Captain Louis Renault . Σεναριακά υποτίθεται πως έδινε διαβατήρια με σεξουαλικά ανταλλάγματα , αλλά η λογοκρισία της εποχής αφαίρεσε αυτή την πικάντικη λεπτομέρια αφήνοντάς τον να επιπλέει στα υπονοούμενα της διαμορφωμένης με γκιλοτίνες ελευθεριάζουσας Γαλικής του κουλτούρας . Βρίσκει τρόπους και επιβιώνει βγάζοντας τον πατριωτικό του εαυτό στο τέλος βοηθώντας τον άσπονδο φίλο του Rick να φυγαδεύσει το ζευγάρι . Ούτε αυτός είχε ιδιαίτερη διάθεση να συμμετέχει στη ταινία .

O Sydney Greenstreet ( THE MALTESE FALCON , ACROSS THE PACIFIC ) είναι ο κύριος Ferrari . Αντίπαλος νυχτόβιος ιδιοκτήτης μπαρ στην Καζαμπλάνκα και εκμεταλευτής του ανθρώπινου πόνου .

O Peter Lorre ( THE FACE BEHIND THE MASK ) είναι ο δευτερεύοντας χαρακτήρας μέσα στην χάβρα του κλάμπ Americain Ugarte , δολοφόνος ναζί αξιωματικών και ο άνθρωπος που δίνει τα δύο διαβατήρια στον Rick για φύλαξη . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.