Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

INNER SANCTUM (1948)

Γραμμένο από τον Gerome T. Gollard ( THE FUGITIVE ) . Ο τίτλος αναφέρεται στην σειρά νουβέλων μυστηρίου της δεκαετίας του '40 από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster ( όπως και στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα INNER SANCTUM MYSTERY το οποίο κράτησε μέχρι το 1952 ) . Υποτίθεται πως ήταν αδειοδοτημένη προσαρμογή του CONJURE WIFE του Fritz Leiber Jr. αλλά δεν είχε καμία σχέση με την scifi νουβέλα . Σκηνοθετημένο για την M.R.S. Pictures (η πρώτη και η τελευταία ταινία της εταιρίας) από τον b-μουβά Lew Landers ( THE BOOGIE MAN WILL GET YOU , THE RETURN OF THE VAMPIRE , DEVIL SHIP ) .

To ομορφόπαιδο της RKO PicturesCharles Russell ( LADIE'S DAY , BOMBARDIER ) είναι ο Harold Dunlap . Σκοτώνει κατά λάθος την αρραβωνιαστικιά του κατά την αποβίβασή τους από ένα τρένο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη - εκείνη του επιτήθετε με μια λίμμα και αυτόκαρφώνεται πάνω στην πάλη . Πιστεύοντας πως δεν τον έχει καταλάβει κανείς πετάει το πτώμα της άτυχης γυναίκας στην πίσω πλευρά του τρένου όταν εκείνο αναχωρεί από τον σχεδόν ερημικό σταθμό . Το ατυχές γεγονός παρατηρεί μόνο ένα μικρό αγόρι γεμάτο φακίδες και διάθεση για σκανδαλιά το οποίο στην συνέχεια γνωρίζεται


με τον δράστη : νόμιζε πως απλά ξεφόρτωσε κάτι στο πίσω μέρος του τρένου και γλύτωσε τον λοστό στο σβέρκο την τελευταία στιγμή . Ο Harold προσπαθεί να φύγει από τον τόπο του εγκλήματος , αλλά μια ξαφνική πλημμύρα έχει παρασύρει την μοναδική γέφυρα που ενώνει την μικρή πόλη με τον πολιτισμό οπότε θα πρέπει να βρει ένα μέρος να περάσει τις όσες μέρες χρειαστεί να επιδιωρθωθεί η κατάσταση . Ο ευτραφής συντάκτης της τοπικής εφημερίδας τον βρίσκει να περιφέρεται στον δρόμο και τον οδηγεί σε ένα φιλόξενο οικοτροφείο όπου κατοικούν όλοι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες/κωμική ανακούφιση της


ιστορίας . Ο μικρός φακιδομούρης αυτόπτης μάρτυρας είναι εκεί με την υπερπροστατευτική μητέρα του και ο Harold θα πρέπει να κρατήσει κρυφό το μυστικό του με οποιονδήποτε τρόπο : ο ένας φόνος δεν εμποδίζει την διάπραξη ενός δεύτερου .

Η Mary Beth Hughes ( THE GREAT FLAMARION , THE LADY CONFECES ) είναι η νεαρή θανατηφόρα ξανθιά οικότροφος , Jean Maxwell . Το σπίτι είναι της θείας της , η γκαρνταρόμπα της αποτελείται κυρίως από νυχτερινά φορέματα . Ειναι έτοιμη για την μεγάλη ζωή . Στο πρόσωπο του γοητευτικού Harold βλέπει το εισιτήριο διαφυγής της από την μικρή επαρχιακή πόλη . Εδώ και δυόμιση χρόνια είναι εγκλοβισμένη στο βλάχο-χώρι και προσπαθεί να αποδράσει από την βαρετή καθημερινότητα αλλά είναι άτυχη με τους άντρες . Τα είχε με έναν παντρεμένο ο οποίος της πούλαγε όνειρα και τελικά γύρισε στην γυναίκα του - τώρα ερωτεύτηκε έναν εγκληματία . Προσπαθεί να τον βοηθήσει παρόλο που γνωρίζει πως σκότωσε την πρώην αρραβωνιαστικιά του , μα δεν θέλει αίμα μικρού παιδιού στα χέρια της και ο Harold έχει βαλθεί να εξοντώσει τον μικρό σπιούνο . 

Η όλη film noir ατμόσφαιρα της ιστορίας παίρνει μια επιπλέον δυσοίωνη TWILIGHT ZONE στροφή προς το απροσδόκητο από την ύπαρξη ενός μυστηριώδη ηλικιωμένου άντρα ο οποίος λειτουργεί ως αφηγητής/μάντης κακών ειδήσεων μέσα στο βαγόνι του τρένου όπου ξεκίνησαν όλα: ο Fritz Leiber ( THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME , PHANTOM OF THE OPERA , CRY OF THE WEREWOLF , THE WEB ) είναι ο δόκτωρ Valonius (από το όνομα και μόνο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ο παλαβός επιστήμονας με την ακτίνα θανάτου , ή το ελεγχόμενο τέρας που προσπαθεί να κατακτήσει τον πλανήτη μια επαρχιακή πόλη την φορά) . Παριστάνει τον ψυχίατρο , παρατηρητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς/συγχρονικότητας . Μετά την εξιστόριση των γεγονότων προσπαθεί να προειδοποιήσει την άτυχη αρραβωνιαστικιά του Harold να μη βγει από το βαγόνι , αλλά δεν καταφέρνει να ακυρώσει την χωρο-χρονική λούπα των γεγονότων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.