Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

THE MALTESE FALCON (1941)

 











"When a man's partner is killed, he's supposed to do something about it."

Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Dashiell Hammett . Γραμμένο και σκηνοθετημένο για την Warner Bros. από τον John Huston ( ACROSS THE PACIFIC , THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE , THE ASPHALT JUNGLE , CASINO ROYAL ) . Η νουβέλα είχε ξαναγυριστεί σε ταινία χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία άλλες δύο φορές , ως THE MALTESE FALCON (1931) και SATAN MET A LADY (1936) .

Ο Humphrey Bogart είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ , Sam Spade (ρόλος που απέρριψε ο George Raft επειδή ήταν η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Huston και δεν ήθελε να είναι μέλος μιας πιθανής αποτυχημένης παραγωγής) . Μαζί με τον καλό του φίλο και συνάδελφο , Miles Archer διατηρούν την φίρμα ερευνών , Archer and Spade κάπου στο San Francisco . Ταυτόχρονα διατηρεί ερωτική σχέση με την σύζυγο του φίλου του , γεγονός που αρχικά προκαλεί ίντριγκα και υποψίες οι οποίες ξεχνιούνται σχετικά γρήγορα . Δεν είναι ο αγνός ηθικός ήρωας της διπλανής πόρτας με λίγα λόγια . Αναλαμβάνοντας μια υπόθεση παρακολούθησης ρουτίνας , ο Miles δολοφονείται και ο Sam βρίσκεται μπλεγμένος σε μια φανταστική πλεκτάνη μυστηρίου η οποία πηγαίνει πίσω στο χρόνο , μέχρι το 1539 . Οι Ναϊτες Ιππότες της Μάλτας είχαν υποσχεθεί ένα χρυσό γεράκι γεμάτο πολύτιμα πετράδια στον τότε Βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο τον Πέμπτο . Το πολύτιμο φορτίο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και από τότε έχει γίνει το αγαπημένο τρόπαιο των απανταχού κυνηγών θησαυρού και το κίνητρο που οδήγησε στον θάνατο και τον όλεθρο τους χαρακτήρες του συγκεκριμένου δράματος . Ο ρόλος του Sam Spade ήταν ο αγαπημένος του Bogart .

H Mary Astor ( THE GREAT LIE , ACROSS THE PACIFIC ) είναι η θανατηφόρα μελαχρινή/ερωτικό ενδιαφέρον , Brigid O'Shaughnessy . Συστήνεται με διαφορετικό όνομα όταν ζητάει την βοήθεια των δύο ντετέκτιβ σε μια προσπάθεια να σώσει την μικρή της αδελφή από τα χέρια ενός παντρεμένου και βίαιου άντρα . Μετά την δολοφονία του Archer έρχεται πολύ κοντά με τον Spade , δεν καταφέρνει όμως να τον χειραγωγήσει ως τον επόμενο προστάτη/εραστή της παρόλη την προσποίηση της αθώας περιστεράς και να γλυτώσει με τα λεφτά από το μεγάλο κόλπο που έστησε εναντίον όλων των υπόλοιπων . Η Astor διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον σκηνοθέτη κατά την διάρκεια των γυρισμάτων .

O Sydney Greenstreet ( ACROSS THE PACIFIC ) είναι ο Kasper Gutman , γνωστός και ως "ο Χοντρός" . Είχε βρει τα ίχνη του γερακιού πίσω στο 1923 και από τότε του έχει γίνει έμμονη ιδέα να το αποκτήσει πάση θυσία . Το γεράκι ήταν αντίγραφο φτιαγμένο από χαλκό και σχεδόν παθαίνει έμφραγμα όταν το ανακαλύπτει . Αυτός ο ρόλος ήταν το κινηματογραφικό του ντεμπούτο μετά από 40 χρόνια καριέρας στο Βρετανικό σανίδι και ο μοναδικός που προτάθηκε για Όσκαρ .

Ο Peter Lorre ( STRANGER ON THE THIRD FLOOR , THE FACE BEHIND THE MASK ) είναι ο Joel Cairo . Όχι τόσο επιβλητικός ως μπράβος , είναι περισσότερο μειλίχιος και γλοιώδης . Είναι στην δούλεψη του "χοντρού" . Μαζί με τον Huston συνήθιζαν να τα πίνουν παρέα με τον Bogart ως καλοί φίλοι στην "αληθινή" ζωή .

Ο Huston ήθελε τους πρωταγωνιστές του να καπνίζουν στις σκηνές για να αποδίδουν μια έξτρα δυσοίωνη ατμόσφαιρα μέσα από τους καπνούς , ενώ ο παραγωγός Jack Warner φοβόταν πως θα έχανε θεατές από τις κινηματογραφικές αίθουσες , καθώς θα τους ερχόταν η όρεξη για τσιγάρο και θα έβγαιναν να καπνίσουν κάθε φορά που θα έβλεπαν στην μεγάλη οθόνη την αγαπημένη τους συνήθεια . Μπορούμε να ευχαριστήσουμε την μαγεία της χρυσής εποχής του κινηματογράφου για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.