Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

ANNIHILATION (2018)


Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Alex Garland ( EX MACHINA ) .
Βασισμένο μέσες άκρες στις ονειρικές αναμνήσεις που άφησε στον σκηνοθέτη η γρήγορη ανάγνωση του πρώτου βιβλίου της τριλογίας του Northern Reach του Jeff VanderMeer .
Η ταινία είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει στους Ελληνικούς κινηματογράφους μαζί με την τρίτη ταινία του οικογενειακού σαδομαζό σεξο-δράματος του Κύριου Γκρι , οπότε μαντεύει κανείς τι προτίμησαν να δουν οι καταπιεσμένοι διανοούμενοι της κλειδαρότρυπας ποπολάροι .
Δεύτερο (πιθανόν) συστατικό στην εμπορική αποτυχία το γεγονός πως μάλλον δεν θέλει κανείς να βλέπει ταινίες δράσης με γυναικείες ομάδες , βλέπε το remake του GHOSTBUSTERS (2016) .
Τα τζιμάνια χρηματοδότες/παραγωγοί της Paramount είχαν ψιλιαστεί την δουλειά από το πρώτο κι ολας screening και πρόλαβαν να πουλήσουν την παγκόσμια διανομή της ταινίας στο netflix αναλαμβάνοντας μόνο την διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες Αμερικής , Καναδά και Κίνας .
Μετεωρίτης πέφτει σε παραθαλάσσια περιοχή και αρχίζει να αναδομεί τα πάντα δημιουργώντας μια περιφραγμένη από έναν σχεδόν αόρατο θόλο περιοχή . Μέσα σε αυτή την ψυχεδελική Περιοχή Χ χλωρίδα και πανίδα γίνονται ένα . Απ' ότι φαίνεται τα σύνορα της περιοχής αυξάνονται αργά αλλά σταθερά , γεγονός που προκαλεί την ανησυχία στρατού και επιστημόνων με τον αφανισμό της ζωής πάνω στον πλανήτη όπως την έχουμε μάθει να είναι θέμα χρόνου .
Όσες επανδρωμένες αποστολές έχουν σταλεί μέσα στην ζώνη για να εξερευνήσουν από κοντά το φαινόμενο χάνουν μέλη , ή όσοι επιστρέφουν είναι αλλαγμένοι . Μέσα στην ζώνη δεν λειτουργούν τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας και οι πυξίδες στριφογυρίζουν κάνοντας τον προσανατολισμό αδύνατο .
H Natalie Portman είναι η βιολόγος για όσους γνωρίζουν ανάγνωση πάνω σε τυπωμένη σελίδα και δεν ξέρουν μόνο από σκρολάρισμα σε σχόλια οθόνης υπολογιστή . Στην ταινία έχει το όνομα Lena γιατί το κοινό θα πρέπει να έχει να κρατηθεί από κάπου αν θέλει να ταυτιστεί με το δράμα του πρωταγωνιστή . Ο σύζυγος της επιστρέφει από την προηγούμενη αποστολή μέσα στην Περιοχή Χ αλλαγμένος . Συλλαμβάνεται με συνοπτικές διαδικασίες και κρατείται σε στρατιωτική βάση για εξετάσεις . Η Lena έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην καινούργια αποστολή που θα αποτελείται μόνο από γυναίκες γιατί φαίνεται πως η τεστοστερόνη των ανδρών φέρνει μόνο την καταστροφή . Έχει τον ρόλο της κυτταρικής βιολόγου με εκπαίδευση στα όπλα γιατί είχε θητεία στον στρατό και καλό είναι να γνωρίζεις να υπερασπίζεσαι την σωματική σου ακεραιότητα μέσα σε εχθρικό έδαφος .
Η Jennifer Jason Leigh ( THE HATEFUL EIGHT , AMITYVILLE: THE AWAKENING ) είναι η ψυχολόγος της ομάδας , δόκτωρ Ventress . Το μυστικό της κίνητρο είναι πως πάσχει απο καρκίνο και μάλλον ελπίζει πως η κυτταρική αναδόμηση που συμβαίνει σε όλους όσους εισέρχονται στην Περιοχή Χ την σώσει .
Η Gina Rodriguez ( JANE THE VIRGIN ) είναι η Anya Thorensen , η λεσβία στρατιωτικός παραϊατρικός της ομάδας , γιατί κάθε ομάδα χρειάζεται να έχει εκπροσώπηση της ουρανιοτοξικής κοινότητας στην πολύχρωμη εποχή της παρεξήγησης . Φέρνει αμυδρά στο μυαλό την κομμάντο του διαστήματος Vasquez από το ALIENS (1986) , αλλά άλλες εποχές τότε .
H Tessa Thompson ( CREED , Valkyrie στο THOR: RAGNAROK , WESTWORLD ) είναι η επίσης επιστήμονας αστροφυσικός Josie Radek . Όταν ήταν νέα συνήθιζε να κόβει τον εαυτό της για να νιώθει καλύτερα . Γίνεται καταθληπτικό διακοσμητικό φυτό σε σχήμα ανθρώπου .
H Tuva Novotny είναι η ανθρωπολόγος Cassie Sheppard . Ως έξτρα οικογενειακό δράμα έχει χάσει την κόρη της . Μεταλλαγμένη αρκούδα την σκοτώνει και την απορροφά δημιουργώντας στην συνέχεια μια από τις πιο φρικιαστικές body-horror σκηνές δράσης που διαθέτει η ταινία .

1 σχόλιο:

  1. Κρυμμένο διαμαντάκι το συγκεκριμένο.
    Ενδιαφέρουσα πλοκή αν και αρκετά σημεία μένουν (σκόπιμα; ) αναπάντητα
    (κάτι δε θεωρίες για αντανακλάσεις που ακούγονται από ένα εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας δεν βγάζουν κανένα νόημα...)
    Ξεχωρίζει η απεικόνιση της περιοχής Χ, σχεδόν μια αφηρημένη καλλιτεχνική δημιουργία. Μαζί με την, αρκετά καλή, μουσική χτίζουν μια ατμοσφαιρική ταινία. Θυμίζει λίγο από την επιστημονική φαντασία του Ταρκόφσκι (όχι ότι πλησιάζουν τον δάσκαλο οι Αμερικανιές...)
    Άξια αναφοράς η μεταλλαγμένη αρκούδα, από τα πλέον τρομακτικά πλάσματα στο σινεμά τα τελευταία χρόνια.
    Όσοι επιθυμούν μια εύπεπτη υπόθεση και ασταμάτητη δράση καλύτερα να δουν κάποια άλλη ταινία.
    Να σαι καλά που μας συστήνεις με τέτοιες "κρυμμένες" δημιουργίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.