Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

US (2019)


Ο κωμικός Jordan Peele επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μετά το GET OUT (2017)συνεχίζει τον fubu κινηματογράφο τρόμου με επιπλέον μυστικιστικές εμμονές στον αριθμό 11 .
Η κατατρεγμένη με Όσκαρ Lupita Nyong'o ( 12 YEARS A SLAVE , BLACK PANTHER ) είναι η Adelaide Wilson . Πίσω στο 1986 η μικρή Adelaide είχε βιώσει ένα τραυματικό γεγονός κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών και το στρες δεν της έχει φύγει ακόμη παρόλο που πλέον έχει καταφέρει να φτιάξει μια ευτυχισμένη οικογένεια με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά . Επιστρέφουν όλοι μαζί για να περάσουν ένα χαλαρό σαββατοκύριακο στο εξοχικό τους , αλλά η ιδέα του συζύγου να πάνε στην κοντινή παραλία της φέρνει εφιαλτικές μνήμες που νόμιζε πως είχε ξεπεράσει . Το ίδιο βράδυ όλα επιστρέφουν και όλα ξεκαθαρίζουν με την sci-fi (ανα)τροπή των δραματικών ωρών της επόμενης ημέρας .
Η Elizabeth Moss ( THE HANDMAID'S TALE ) είναι η αλκοολική δυστυχισμένη σύζυγος στο λευκό ζευγάρι . Οι δύο οικογένειες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με την βίαιη εισβολή πανομοιότυπων αντιγράφων στα σπίτια του (οι λευκοί πεθαίνουν με συνοπτικές διαδικασίες αντιστρέφοντας το token κλίμα του δαρβινισμού των ταινιών του είδους) . Στο σύνολο ολόκληρη η Αμερική αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα καθώς τα αντίγραφα έχουν βγει στους δρόμους με άγριες διαθέσεις και σχηματίζουν μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα - ίσως κάποιου είδους οριακή γραμμή ;
Ήλπιζα μόνο πως όλος αυτός ο σικέ εμφύλιος διχασμός του "ποιοι είστε" - "είμαστε Αμερικάνοι" και ο αρχετυπικός φόβος του "σκοτεινού άλλου" να μην ήταν άλλη μια εξυπνακίστικη αναφορά στον τρόμο που προκάλεσε η εκλογή του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής , Donald John Trump - (θα τονίσω και άλλη λεπτομέρεια μιας και τα δολοφονικά αντίγραφα προτιμούν να ντύνονται στο κόκκινο χρώμα , όπως το καπέλο της προεκλογικής του καμπάνιας - ρε αυτός ήρθε να μας εξαφανίσει!) . Φυσικά ψάχνοντας για σύγχρονη κουλτούρα στα γνωστά ψηφιακά χαμαιτυπεία τύπου huffpost , βρήκα τον παρακάτω τίτλο :
Adding Donald Trump To Jordan Peele’s ‘Us’ Makes It Even More Chilling
White nationalists and Fox News hosts join the president in Funny Or Die’s spoof trailer .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.