Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

A QUIET PLACE: DAY ONE (2024)

 











Γραμμένο ως ψυχόδραμα "ωμής ανθρωπιάς" και σκηνοθετημένο ως ταινία καταστροφής/εξωγήινης εισβολής από τον Michael Sarnoski (PIG).
Παρακολουθούμε την πρώτη ημέρα εισβολής των νυχτεριδο-φρικιών από το διάστημα, μετά τα γεγονότα των προηγούμενων δύο ταινιών (A QUIET PLACE & A QUIET PLACE PART 2), καθώς το άρμεγμα της χρυσής αγελάδας από την Paramount πρέπει να ταξιδεύει στον χρόνο και να προσφέρει θεάματα που δεν ζήτησε ποτέ κανείς (το τράβηγμα στα παροιμιώδη βυζιά θα συνεχιστεί καθώς τα 62 εκατομμύρια της παραγωγής έγιναν 261 εκατομμύρια πλανητικές εισπράξεις). Φυσικά δεν μαθαίνουμε καμία λεπτομέρεια από το που και το γιατί ήρθαν, απλά παρακολουθούμε την πρώτη μέρα.
Η Sam (η πιο μαύρη και από τη νύχτα Lupita Nyong'o - BLACK PANTHER, LITTLE MONSTERS, US) είναι μια καρκινοπαθής στις τελευταίες ημέρες της μισανθρωπίας της. Με έντονους καθημερινούς πόνους η γυναίκα προσπαθεί να ξεπεράσει την μιζέρια της ύπαρξης ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα γευτεί ένα κομμάτι πίτσας από το αγαπημένο της μαγαζί κοντά στο πατρικό της κάπου στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης
Μετά το πέρας μιας καταθλιπτικής παράστασης με μαριονέτες στο Μανχάταν, η Sam και το υπόλοιπο παρεάκι ετοιμοθάνατων καρκινοπαθών που είχαν κατέβει για εκδρομή στη μεγάλη πόλη θα γίνουν μάρτυρες ξαφνικής εξωγήινης εισβολής από το πουθενά!
Ανάμεσα στο ξαφνικό χάος μιας καταστραμμένης μεγαλούπολης η Sam θα μείνει μόνη μαζί με το πιο ήρεμο, σχεδόν μουγκό γατί του πλανήτη, τον Frodo (Lord of the Rings ρετρο-αναφορά τα δύο ονόματα των αγαπημένων συντρόφων του δαχτυλιδιού) και θα συνεχίζει την πορεία της προς την τελική ανάμνηση της πίτσας (ότι βρει ανάμεσα στα συντρίμμια). 
Καθοδόν θα συναντήσει τον Eric (Joseph Quinn - OVERLORD, ο rpg σαχλο-μεταλάς στη τέταρτη σεζόν του STRANGER THINGS), έναν β' αρσενικό συμπληρωματικό χαρακτήρα ως σύντροφο της στην γευστική της αναζήτηση. Οι κρίσεις πανικού τον κάνουν ευάλωτο, όπως συνηθίζεται στους σύγχρονους θηλυπρεπείς ήρωες. Κανένα διαφυλετικό ρομάντζο με ημερομηνία λήξης, παραμένουν φίλοι μέχρι το ηρωικό τέλος (φυσικά η γυναίκα σώζει τον άντρα σε αυτόν τον ανάποδο και πλέον βουβό κόσμο).

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

DON'T TURN OUT THE LIGHTS (2024)

 










Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Andy Fickman (RACE TO WITCH MOUNTAIN). Καμία σχέση με το ομώνυμο τραγούδι συνεργασία των New Kids on the Block/Backstreet Boys. Γνωστό και ως BLUE LIGHT.

Παρέα ανεκδιήγητων χαρακτήρων ταξιδεύουν οδικώς προς ένα φανταστικό μουσικό φεστιβάλ, το Blue Light με σκοπό να γιορτάσουν τα γενέθλια της Olivia που είχε και την ιδέα έκπληξη. Οι δέκα ώρες του ταξιδιού αντί να περάσουν θολά και ευχάριστα από την αλόγιστη κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ, μειώνονται δραστικά ως οι τελευταίες στιγμές αγωνίας της ζωής τους όταν παγιδεύονται σε μια χωροχρονική καταραμένη λούπα ενός μυστηριώδους παράδρομου μέσα στα δάση. Ένας-ένας οι φίλοι εξαφανίζονται μέσα σε μια μεταφυσική ομίχλη που καλύπτει πέρα από τον προϋπολογισμό και την ανικανότητα του σκηνοθέτη να προσφέρει κάτι φρέσκο στο βιασμένο/καταφαγωμένο πτώμα των jump-scare καταστάσεων αγωνίας υποθετικού τρόμου. Μερικό αίμα, κανένα φρικιό ή "δαίμονας" ώστε να δούμε τουλάχιστον κάποια πρακτικά ειδικά εφε μεταμφίεσης ταραχοποιού πλάσματος/κυνηγού αθώων ψυχών και συνεχόμενες κραυγές κοσμούν τα 109 λεπτά στριμώγματος μέσα στο θορυβώδες και ανούσιο τροχόσπιτο της μαστούρας.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

THE STRANGERS: CHAPTER 1 (2024)

 












Γραμμένο από τους Alan R. Coen , Alan Freedland (σεναριογράφοι/παραγωγοί σαχλοκωμωδιών όπως τα DUE DATE και GUYS WITH KIDS) και Bryan Bertino (THE STRANGERS, MOCKINGBIRD, THE MONSTER, THE DARK AND THE WICKED). Σκηνοθετημένο από τον βετεράνο Renny Harlin (DIE HARD 2, CUTTHROAT ISLAND, EXORCIST: THE BEGINNING, THE LEGEND OF HERCULES). Τρίτη ταινία του συρμού άσκοπης βίας στα πουρνάρια (αλλά πάντα μέσα σε κάποιο σπίτι για να μην νιώθεις ασφαλής πουθενά), με τα επόμενα δύο μέρη να βρίσκονται ήδη στο post-production στάδιο (ο Harlin γύρισε και τις 3 ταινίες μαζί μέσα σε 52 μέρες στα δάση της Σλοβακίας). 

O Ryan (Froy Gutierrez - TEEN WOLF, INITIATION) και η Maya (Madelaine Petsch - RIVERDALE, SIGHTLESS) κλείνουν 5 χρόνια σχέσης. Οι καριερίστες, αντί να παρτάρουν χωρίς τέλος σε κάποιο νησί της Ελλάδας παρέα με τους κολλητούς τους, ταξιδεύουν στη μέση του πουθενά κατευθυνόμενοι προς αναζήτηση νέας δουλειάς σε μικρή πόλη. Εκείνος έχει άσθμα, εκείνη είναι χορτοφάγος. Εκείνος ήθελε γάμο από την αρχή, εκείνη καριέρα, αλλά τώρα το σκέφτεται. Σε στρατηγικό σημείο της διαδρομής όπου το κινητό δεν έχει σήμα υπάρχει μια ακόμη πιο μικρή πόλη - μυστηριώδης όπως οι φαινομενικά αιμομίκτες κάτοικοί της (λευκοί χριστιανοί δηλαδή - η σελουλόιντ γενιά του Δαυίδ ξέρει που να χτυπάει και να δημιουργεί συνειρμούς και κλισέ). Εκεί λες και είναι σκηνοθετημένο, το αυτοκίνητο χαλάει και τα ανταλλακτικά θα έρθουν την επόμενη μέρα. Ένα ειδυλλιακό rbnb μέσα στο δάσος θα αποτελέσει το τελικό σκηνικό της κοινής ζωής του ζευγαριού. Τριάδα μασκοφόρων παλαβών με πολλά νεύρα και κανένα κίνητρο θα κάνουν την ζωή τους (πριν τους την αφαιρέσουν με βίαιο τρόπο) μια σειρά από αγωνιώδεις κραυγές απόγνωσης στο αφιλόξενο σκοτάδι του επαρχιακού κυνηγότοπου. 

Έτυχε να είναι εκεί, οπότε πρέπει να πεθάνουν προς τέρψη των κυνηγόσκυλων πηχτού αίματος εκτός οθόνης. Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα. Ταμπον βαριάς ροής άρτος και θεάματα.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

LEAVE THE WORLD BEHIND (2023)

 











"if the world falls apart, trust should not be doled out easilly, especially to white people."


Γραμμένο και σκηνοθετημένο ως αποκαλυπτικών/εσχατολογικών διαστάσεων ψυχολογικό θρίλερ για democrat ευαίσθητους μιγάδες από τον απροσάρμοστο (πάσχει από κοινωνικο-αγχωτική διαταραχή σύμφωνα με το wikipedia) Αιγυπτιο-Αμερικανό Sam Esmail (MR. ROBOT). Παντρεύτηκε την αγαπημένη του ηθοποιό Emmy Rossum σε Μεταρρυθμισμένη Συναγωγή της Νέας Υόρκης το 2017, άρα πλέον είναι και αυτός ένας από τους περιούσιους στον χώρο της διασκέδασης.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μπαγκλαντεσιανο-Αμερικανού Rumaan Alam. Μαζί με τον σύντροφό του έχουν υιοθετήσει 2 αγοράκια. Στο Μπαγκλαντές θα είχε γνωρίσει τον φόβο του σκάτιχρωμου θεού των καμηλιέρηδων και την δύναμη της βαρύτητας από την κοντινότερη ταράτσα παρέα με τον σύντροφό του. Τα αγοράκια θα γλύτωναν μελλοντική τους συμμετοχή στο RuPauls Drag Race. Πληρωμένο για streaming στο netflix πάνω στην ώρα για τις επόμενες Αμερικανικές εκλογές από την Οικογένεια Obama

Ο alter-ego καλόγερος/υπο-προσωπικότητα αντίστασης ήδη βγάζει καντήλες από το ποιόν των δημιουργών/παραγωγών αλλά θα κάτσει αμισθί δυόμισι ώρες να απολαύσει πράσινη προπαγάνδα από την σωστή πλευρά της ιστορίας. 

Οι "εχθροί" της Αμερικής (Ρώσοι, Κορεάτες - όχι οι K-POP με τις πανσεξουαλικές φράτζες των ευαίσθητων, οι άλλοι του Βορρά που δεν χορεύουν, Κινέζοι, Άραβες) εξαπολύουν ψηφιακή επίθεση σε τρία στάδια: Καταστροφή των Μέσων Επικοινωνίας και απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, διασπορά "παραπληροφόρησης" για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση και πίστη στους λευκούς κυρίως κατοίκους της Αμερικής να ξεκινήσουν το Δαρβινικό ξεκαθάρισμα στους δρόμους (γιατί οι νέγροι συνήθως κάνουν ειρηνικό πλιάτσικο στη γειτονιά όταν σκοτώνουν οι κακοί λευκοί μπάτσοι κάποιον αστροναύτη/φιλόσοφο/επιστήμονα της φυλής). Το πανδαιμόνιο στις φλεγόμενες πόλεις θα φέρει την τελική πτώση του πολιτισμού - σύμφωνα πάντα με τις ονειρώξεις του Rumaan Alam που αναλώνονται (όπως και η "αληθινή" του ζωή) σε συνεχόμενη κατάποση αλκοόλ, ξερολιακής κουβεντούλας σημείων, μισανθρωπίας ανήλικων που ξεπερνούν το άγχος τους και νιώθουν καλά μόνο μέσω binge watching επεισοδίων από τα ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ, γιατί μόνο έτσι ξεπερνάς τη μιζέρια αυτού του σκατόκοσμου.

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τους υποκριτές που παριστάνουν τους διάφορους χαρακτήρες στο Rumaanalam-ικό ψυχόδραμα. Είναι γνωστό πως τα β' αρσενικά θα λιώσουν με το που χαθεί το gps και το freddoccino από τα χέρια τους (και φυσικά θα φταίνε πάλι οι μουσάτοι με τις σημαίες στη βεράντα που είδαν το κωλοδάχτυλο να έρχεται).

Προτεινόμενο για διπλή προβολή διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου (κόψιμο αρχιδιών στην κοινή) με το επίσης κατάπτυστο CIVIL WAR (2024).

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

BREATHE (2024)

 Γραμμένο από λευκό β' αρσενικό που ακούει στο όνομα Doug Simon (BROTHERHOOD, DEMONIC). Σκηνοθετημένο από τον ριζοσπαστικοποιημένο "κοινωνικό επαναστάτη" παρατρεχάμενο του Spike Lee, Stefon Bristol (SEE YOU YESTERDAY). Προτεινόμενο για Jordan Peel-ικούς και λοιπούς ομοφυλόφιλους αλληλέγγυους δικαιωματιστές.

Βρισκόμαστε στο 2039 και η ατμόσφαιρα στη Γη έχει εξαφανιστεί μαζί με τα φυτά. Όσοι κυκλοφορούν εκτός καταφυγίων θα πρέπει να φορούν μάσκες οξυγόνου. Η περιπέτεια περιστρέφεται γύρω από μια τριμελής οικογένεια νέγρων που νομίζουν πως βρίσκονται ακόμη στη δεκαετία του 1990 καθώς ο "παππούς" θεώρησε καλή ιδέα να κάνει δώρο στην εγγονή του την βιογραφία του Malcolm X μιας και οι νέγροι θα πρέπει να νιώθουν αδικημένοι ακόμη και όταν σχεδόν ολόκληρη η λευκή φυλή έχει ξεκληριστεί από την επιφάνεια του πλανήτη. Ο παππούς καταλήγει ανάσκελα στο σαπισμένο πάτωμα της τζαμπέ δημοτικής βιβλιοθήκης και ο γιος αναλαμβάνει να τον θάψει δίπλα στην αγαπημένη του μητέρα, 8 χιλιόμετρα μακριά.


Ο Darius (ερμηνεία από τον ράπερ Common) είναι ο μοναδικός νέγρος μηχανικός/επιστήμονας/survivalist μέσα στο Detroit, ο οποίος έβλεπε το μέλλον να έρχεται και δημιούργησε καταφύγιο για εκείνον και την οικογένειά του. Δυστυχώς το οξυγόνο θα διαρκέσει για άλλους δύο μήνες αν δεν μειωθεί ο


αριθμός των μελών σε δύο οπότε κάνει ότι έκαναν εδώ και χρόνια τα αρσενικά της φυλής του στα χιπ-χοπ γκέτο: εξαφανίζεται/εγκαταλείπει μητέρα και κόρη με σκοπό να τις σώσει. 

Το κοινωνικό σχόλιο του αγύμναστου Doug μετατρέπεται σε μαύρη και άραχνη κωμωδία παρεξηγήσεων ανάμεσα σε ψύχραιμους πυροβολισμούς όταν εμφανίζονται 3 άτομα με απειλητικές διαθέσεις: φυσικά οι δύο είναι λευκοί, άρα σατανάδες. Ο άλλος είναι λατίνος, άρα παρεξηγημένος. 

Η Mila Jojovich (RESIDENT EVIL SAGA) είναι η Tess. Υποκρίνεται την επιστήμονα αλλά φαίνεται πως δεν έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μηχανολόγων του School of Ebonics της Wakanda και απλά προσπαθεί να επιζήσει σαν πονηρή λευκή που είναι.

Ο Sam Worthington (AVATAR, TERMINATOR SALVATION, CLASH & WRATH OF THE TITANS) είναι ο έτερος λευκός παλαβός που συνοδεύει την Tess. Οι αντιδράσεις του είναι αψυχολόγητες.

H τραγουδίστρια/ηθοποιός/παραγωγός Jennifer Hudson είναι η μητέρα, επιστήμονας και αυτή η οποία τα είχε βάλει με το κατεστημένο όταν εκείνο ακόμη υπήρχε και είχε κερδίσει. Ακούει κουλ τζάζ. Όταν κάποιος αντί για "ask me" λέει "axe me", ξέρεις πως είναι απόφοιτος του Streetwise School of Ebonics της Wakanda

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

THE LAST BREATH (2024)

 










Γραμμένο από τους Andrew Prendergast (PARASITE, AN AMERICAN EXORCISM, SHARK BAIT) και Nick Saltrese (A PRAYER BEFORE DAWN, SHARK BAIT). Σκηνοθετημένο από τον Joachim Heden (BREAKING SURFACE).

Είναι από τις ταινίες με καρχαρίες όπου η δράση διαδραμματίζεται σε υποβρύχιο κλειστό χώρο, γεγονός που κάνει την αγωνία ακόμη μεγαλύτερη. Πέρα από το φρικιό δολοφόνο οι πρωταγωνιστές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη οξυγόνου αλλά και την κακιά στιγμή.

Ομάδα άσπονδων φίλων από το κολέγιο (το οποίο έχει τελειώσει εδώ και 7 χρόνια) συναντιόνται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής με σκοπό να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους εξερευνώντας ένα χαμένο ναυάγιο από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως μέσα στο βυθισμένο πλοίο υπάρχει ένας μανιακός καρχαρίας που το έχει κάνει σπίτι του από τότε.

Δεν κατάλαβα τι σπούδαζαν στο κολέγιο αλλά άλλος πήγε για γιατρός, άλλος για χρηματιστής, άλλος για δύτης, άλλος για χαβαλές κτλ. Κοινό τους σημείο επαφής η αγάπη για τις καταδύσεις. 

Ο Noah (Jack Parr - PEAKY BLINDERS) είναι το ομορφόπαιδο ονειρευτής που ζει με τους δικούς του κανόνες. Δουλεύει με τον Levi στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους σε ένα ερευνητικό σαπιοκάραβο. Αγαπάει τη θάλασσα. Αγαπάει επίσης την πρώην του Sam (Kim Spearman - THE YOUNG CANNIBALS) η οποία είναι γιατρός στη Νέα Υόρκη (στη κακή πλευρά της πόλης όπως ισχυρίζεται). Η Sam λειτουργεί ως η girl-boss κατάρα της σύγχρονης εποχής των καριερίστων σκυλομανάδων και καταφέρνει ακόμη και να σκοτώσει έναν από τους καρχαρίες με μυτερό σωλήνα όταν οι άντρες γύρω της χάνουν μέλη, δάκρυα και κλανιές μέσα στις στολές τους. Θέλει ακόμη τον Noah.

Ο Brett (Alexander Arnold) είναι ο σούπερ πλούσιος που ετοιμάζεται για χρηματιστής στην Wall Street. Αδίστακτος όπως είναι αναμενόμενο, χάνει το πόδι του πριν γίνει κόκκινος ατμός από υποβρύχιες κραυγές μέσα στη θάλασσα. Ο Logan (Arlo Carter) είναι ο αστείος που θεωρεί καλή ιδέα να πιεί ουίσκι στον βυθό - πεθαίνει πρώτος και το πτώμα του γίνεται δόλωμα για να σωθεί η παρέα. Θα σε θυμόμαστε για πάντα αδελφέ. Η Riley (Erin Mullen) φεύγει από τον μάταιο κόσμο δεύτερη από κομμάτιασμα/μοιρασιά πάνω και κάτω μέρος του σώματος ανάμεσα σε δύο καρχαρίες. Ευτυχώς γιατί της τελείωνε το οξυγόνο και δεν ήθελε να πνιγεί. 

Ο μακαρίτης Julian Sands (GOTHIC, WARLOCK, ARACHNOPHOBIA) είναι ο συνταξιούχος θαλασσόλυκος Levi, ο καπετάνιος του σκουριασμένου σκυλοπνίχτη που ανακαλύπτει το θρυλικό ναυάγιο. Το όνειρο ζωής του μετατρέπεται σε εφιάλτη. Χρωστάει λεφτά στα λάθος άτομα και πάσχει από κάποια εκφυλιστική ασθένεια. Χρειάζεται λεφτά και πείθεται να οδηγήσει την παρέα στο σημείο του ναυαγίου για άπειρα likes στο instagram. Θυσιάζεται για να σώσει μια αγάπη. Η ταινία κυκλοφόρησε ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατό του. Βρήκαν το πτώμα του σε ένα βουνό όπου είχε εξαφανιστεί μερικούς μήνες νωρίτερα - τουλάχιστον δεν τον βρήκαν ξεβράκωτο με θηλειά στον λαιμό να κρέμεται από ντουλάπα ξενοδοχείου σαν κάποιον άλλο ψυχοναύτη των πολεμικών τεχνών.