Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

THE RED (2024)

 










Γραμμένο ως κωμωδία και σκηνοθετημένο ως κάτι εντελώς διαφορετικό (καθώς οι Αυστραλοί φημίζονται για την αίσθηση του χιούμορ τους όταν είναι ξεμέθυστοι, όπως και οι Γερμανοί), από τον Ryan Coonan (μάλλον έκανε μεγάλου μήκους το όραμα που είχε όταν σκηνοθετούσε το μικρού μήκους WATERBORNE, επίσης με καγκουρό ζόμπι). Γνωστό και ως RIPPY.

Πρωταγωνίστρια του νεκροζώντανου κρυπτοζωικού θρίλερ που χάνει κάθε ατμόσφαιρα και δράση μέσα στα σκοτάδια της Αυστραλιανής υπαίθρου είναι η νεαρή σερίφης Maddy (Tess Haubrich - ταμίας στο WOLVERINE, ALIEN: COVENANT, WOLF CREEK, NEKROTRONIC, SPIDERHEAD). Ορκισμένη να κάνει τον πατέρα της υπερήφανο πέρα από τον τάφο, προσπαθεί να είναι μοντέλο ήθους και ασφάλειας για το μικρό χωριό. Τσεκουρώνει τον ψηφιακό φρίκουλα χωρίς φόβο και πολύ πάθος. 

O 68χρονος καρατερίστας Michael Biehn (THE TERMINATOR, ALIENS) κολλάει συντάξιμα ένσημα ως ο "τρελός" του χωριού και θείος της Maddy, Schmitty. Κανείς δεν τον πιστεύει πως υπάρχει ένα ψηφιακό καγκουρό ζόμπι εκεί έξω, μέχρι το κακό να φτάσει έξω από το μπαρ της τοπικής κοινωνίας. Ρόλος που θα ταίριαζε και στον Nicholas Cage, ειδικά εκεί που κάνει την εισαγωγική του εμφάνιση με κυνηγητικό όπλο-ρόμπα-σώβρακο. 

O Αυστραλός γοριλάνθρωπος, πρώην WWE παλαιστής, Nathan Jones (TROY, THE PROTECTOR, CONAN/MOMOA THE BARBARIAN, CHARLIE'S FARM, BOAR, MAD MAX FURY ROAD & FURIOSA) είναι ο συμπληρωματικός χαρακτήρας/γιγαντιαίος πρώην κατάδικος/εργάτης ορυχείου. Θεωρείται ύποπτος για τους φόνους άλλων δύο εργατών και καταλήγει στο κρατητήριο. Παραμένει εκεί όταν ξεσπάει η ζόμπι αποκάλυψη από τα αναβιωμένα θύματα του καγκουρό λίγο πριν τους τίτλους τέλους της ταινίας. 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

EL CLUB DE LOS LECTORES CRIMINALES (2023)

 












Ισπανικό νεο-slasher κτηνώδους/στυλιζαρισμένης μετριότητας στο μοτίβο των SCREAM και I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER, γραμμένο (βασισμένο στην νουβέλα του) από τον Carlos Garcia Miranda (PARAISO) και σκηνοθετημένο από τον Carlos Alonso Ojea (LOS INOCENTES). Ανέβηκε στην ψηφιακή/συνδρομητική πλατφόρμα του netflix στις 25 Αυγούστου 2023.

Οκτώ ευέλπιδες νέοι συγγραφείς σκοτώνουν κατά λάθος έναν λέκτορα του πανεπιστημίου τους όταν μια φάρσα κοινωνικής δικαιοσύνης/εκδίκησης πηγαίνει πολύ στραβά. Κεντρική χαρακτήρας/τελικό κορίτσι είναι η κοντοκουρεμένη Angela (Veki Velilla - STOP OVER IN HELL) η οποία πέφτει παραλίγο θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον γουστώζο καθηγητή της, γεγονός το οποίο ξεκινάει την πορεία των γεγονότων που θα καταλήξουν στον αποδεκατισμό της παρέας των διανοούμενων του τρόμου. Φοβούμενοι την ανακάλυψη του εγκλήματος καίνε ρούχα και μάσκες (εργοστασιακά/αποκριάτικα ντυμένοι κλόουν) και ορκίζονται να μην μιλήσουν πουθενά για το συμβάν. Μέχρι που μασκοφόρος κλόουν/συγγραφέας του διαδικτύου αρχίζει να τους στέλνει κεφάλαια του νέου του βιβλίου στα κινητά τους όπου περιγράφει τον θάνατο του καθενός από αυτούς μέχρι να γίνει η φαντασία πραγματικότητα. 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

NO ONE WILL SAVE YOU (2023)

 











Ψυχοθεραπευτική εισβολή εξωγήινων γραμμένη [με έμπνευση από το επεισόδιο του ασπρόμαυρου TWILIGHT ZONE, The Invaders (1961) του Richard Matheson] και σκηνοθετημένη από τον Brian Duffield (σεναριογράφος των THE BABYSITTER, UNDERWATER, LOVE AND MONSTERS).

H Brynn (Kaitlyn Dever) είναι μια νεαρή γυναίκα η οποία ζει αποκομμένη από την υπόλοιπη μικρή κοινότητα της επαρχιακής πόλης για λόγους τους οποίους μαθαίνουμε προς το τέλος της περιπέτειας. Φαινομενικά υπάρχει στον δικό της κόσμο όπου ονειρεύεται να ολοκληρώσει μια γιορτινή μακέτα/μικρογραφία της πόλης και να χορέψει ελεύθερα γύρω της χωρίς να υπάρχει αύριο: Μέχρι που ξεκινάει ύπουλη εισβολή των αρχετυπικών Γκρίζων εξωγήινων ακολουθώντας κατά γράμμα κάθε καταγεγραμμένη επαφή σε ότι αφορά την "αληθοφάνεια" των τρόπων επικοινωνίας και συμπεριφοράς των τηλεπαθητικών γυμνών φρικιών από το υπερπέραν (μείον της κολονοσκόπησης).

Η παραγωγή φαίνεται καλογυαλισμένη και οι ψηφιακοί επισκέπτες δεν ξενίζουν τόσο στο μάτι. Οι ικανότητες της μικρής να εξοντώνει με ευκολία πρώην πεζοναύτη τους εξωγήινους κατακτητές είναι λίγο παρατραβηγμένη και το μουσικό-χορευτικό φινάλε της τελικής λύσης δεν αφήνει περιθώρια για την οποιαδήποτε αντίσταση από το ανθρώπινο είδος που φαίνεται ικανοποιημένο στην υποταγή/λήθη, αρκεί να του ικανοποιείς τις επιθυμίες. Η σιωπή/έλλειψη διαλόγων (λόγω του εξωστρακισμού της νεαρής από την υπόλοιπη κοινότητα) εντείνει την ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειας.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

NO WAY UP (2024)

 











Γραμμένο ως περιπέτεια δράσης στον αέρα που καταλήγει σε λουτρό αίματος στον πυθμένα της θάλασσας από τον παραγωγό (αυτό είναι το πρώτο του σενάριο) Andy Mason (THE GIRL WITH ALL THE GIFTS, 47 METERS DOWN, GUNS AKIMBO, BLACK WATER: ABYSS, GREAT WHITE, SHARK BAIT - ο Andy ξέρει από καρχαρίες, κάτι το οποίο έχει μπολιάσει με το αεροπορικό δυστύχημα) και σκηνοθετημένο από τον Claudio Fah (HOLLOW MAN 2, SNIPER RELOADED και SNIPER: ULTIMATE KILL).

Ομάδα ετερόκλητων χαρακτήρων βιώνει τον απόλυτο τρόμο όταν το αεροπλάνο που επιβαίνουν με κατεύθυνση το παραθαλάσσιο Κάμπο του Μεξικού, καταλήγει μέσα στη θάλασσα. Όσοι από τους λιγοστούς επιβάτες της πτήσης επιζήσουν της αρχικής σύγκρουσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο το ρολόι που μετράει αντίστροφα μέχρι να έρθει το διασωστικό συνεργείο πριν το σκάφος βυθιστεί ακόμα περισσότερο σε κοντινό βάραθρο όσο και τους καρχαρίες που είναι έτοιμοι να μπουκάρουν στο ανοιγμένο μεταλλικό κουφάρι με άγριες διαθέσεις.

Η Sophie McIntosh (BRAVE NEW WORLD) είναι η Ava, η καλομαθημένη κόρη ενός πολιτικού. Όταν μείνει εντελώς μόνη θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις ικανότητες επιβίωσης που έχει σε λήθαργο ολόκληρη σχεδόν την ζωή της - κάτι το οποίο καταφέρνει γιατί είναι γυναίκα και δεν χρειάζεται κανέναν (λευκό) άντρα να την καθοδηγήσει/προστατεύσει. Στην αληθινή ζωή η ταινία θα είχε τελειώσει με το που το αεροπλάνο θα ακουμπούσε στο νερό. 

Ο Colm Meaney (o Chief Miles O'Brien του STAR TREK: THE NEXT GENERATION, UNDER SIEGE, CON-AIR) είναι ο σκληροτράχηλος, πλέον υπέρβαρος, πρώην Ειδικές Δυνάμεις παρασημοφορεμένος σωματοφύλακας της Ava, Brandon. Λειτουργεί περισσότερο ως ο λευκός της πατέρας. Έχει τον έλεγχο σε κάθε περίπτωση και μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε κακοτοπιά. Τα δόντια του καρχαρία αποδεικνύονται δυνατότερα από αυτόν. Ανάμεσα στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του δράματος (10χρονη εγγονή και γιαγιά, δύο β' αρσενικοί χαβαλέδες πτυχιούχοι πανεπιστημίου, η μαύρη κόρη του πολιτικού και ο ομοφυλόφιλος αεροσυνοδός) ξεχωρίζει παραδειγματικά, οπότε πρέπει να φύγει πρώτος. Ο ρόλος θα ταίριαζε περισσότερο στον Liam Neeson, ή κάποιον που να μη μοιάζει με ιδιοκτήτης επαρχιακής Ιρλανδέζικης παμπ/ταβέρνας, αλλά μετά θα έπρεπε να επιζήσει μέχρι το τέλος και να κουβαλήσει το βάρος της σχισμένης στα δύο ατράκτου στα χέρια του.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

THE SUBSTANCE (2024)

 











"Τα όμορφα κορίτσια πρέπει να χαμογελούν πάντα"


Άλλη μια δαφνοστεφανομένη αλληγορία βιο-διαστροφής, γραμμένη και σκηνοθετημένη ως Kubrick-ή ονείρωξη από την Γαλλίδα Coralie Fargeat (REVENGE, ένα επεισόδιο στη τηλεοπτική μεταφορά του THE SANDMAN). Πρόκειται για γκομενική προσέγγιση του Πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέη με εμφανείς επιρροές από ταινίες σιχαμένου βιολογικού τρόμου οι οποίες γαλούχησαν το ασυνείδητο της σκηνοθέτη (και όλων των απροσάρμοστων που είχαν πρόσβαση σε βίντεο πίσω στη δεκαετία του '80), όπως τα THE THING (1982) και THE FLY (1986). Το λαμπερό ναρκισσιστικό παραμύθι των καλοδουλεμένων γλουτών βέβαια αρχίζει και τελειώνει με την συμβολική ιλαρότητα του φαίνεσθαι οπότε όλη η αηδία του συμπλεκόμενου φρικιού που καλωσορίζει το καινούργιο έτος στο ονειρικό φινάλε αναλώνεται σε κουβάδες αιματοβαμμένης φαρσοκωμωδίας. 

Η 61χρονη Demi Moore (PARASITE, THE 7TH SIGN, GHOST, PRIVATE JANE, CHARLIE'S ANGELS) είναι η πάλαι ποτέ οσκαρική σεξοβόμβα Jennifer Sparkle. Η λάμψη της δυστυχώς έχει θαμπώσει με το πέρασμα του χρόνου και η βαρύτητα έχει κατεβάσει τα καλοσχηματισμένα πλαστικά της στήθη που είχαμε να τα δούμε από το STRIPTEASE (1996). Όταν απολύεται από την πρωινή εκπομπή γυμναστικής που την κρατούσε σε φόρμα και ψυχική/οικονομική σταθερότητα, τα πάντα αλλάζουν μέσα της και αποφασίζει να δοκιμάσει ένα πειραματικό/θαυματουργό φάρμακο αναβίωσης από την μαύρη αγορά με την ονομασία "ΟΥΣΙΑ". Ξεκινά την διαδικασία και με μαγικό τρόπο η δραστική ουσία την χωρίζει στα δύο. Οι κανόνες είναι απλοί και πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα, αλλιώς οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί η ισορροπία - κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει ποτέ εντός και εκτός οθόνης. 

Η 29χρονη Margaret Qualley (THE LEFTOVERS, DEATH NOTE, ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD) είναι η σπιρτόζα Sue, ο άλλος, νεότερος εαυτός που βγαίνει μέσα από την Jennifer όταν κάνει την ένεση της ουσίας. Ο κανόνας των 7 ημερών πηγαίνει περίπατο όταν η μικρή αρχίζει να γλυκαίνεται από την δόξα που της φέρνει το σφριγηλό της κωλαράκι και το γλυκό της χαμόγελο μπροστά στη κάμερα. Οι δύο είναι ένα, αλλά το ξεχνάνε γρήγορα, οπότε το ένα γίνεται δύο στον ίδιο χώρο με το μορφογενετικό αποτέλεσμα να προκαλεί ναυτία.