Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

THE SUBSTANCE (2024)

 











"Τα όμορφα κορίτσια πρέπει να χαμογελούν πάντα"


Άλλη μια δαφνοστεφανομένη αλληγορία βιο-διαστροφής, γραμμένη και σκηνοθετημένη ως Kubrick-ή ονείρωξη από την Γαλλίδα Coralie Fargeat (REVENGE, ένα επεισόδιο στη τηλεοπτική μεταφορά του THE SANDMAN). Πρόκειται για γκομενική προσέγγιση του Πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέη με εμφανείς επιρροές από ταινίες σιχαμένου βιολογικού τρόμου οι οποίες γαλούχησαν το ασυνείδητο της σκηνοθέτη (και όλων των απροσάρμοστων που είχαν πρόσβαση σε βίντεο πίσω στη δεκαετία του '80), όπως τα THE THING (1982) και THE FLY (1986). Το λαμπερό ναρκισσιστικό παραμύθι των καλοδουλεμένων γλουτών βέβαια αρχίζει και τελειώνει με την συμβολική ιλαρότητα του φαίνεσθαι οπότε όλη η αηδία του συμπλεκόμενου φρικιού που καλωσορίζει το καινούργιο έτος στο ονειρικό φινάλε αναλώνεται σε κουβάδες αιματοβαμμένης φαρσοκωμωδίας. 

Η 61χρονη Demi Moore (PARASITE, THE 7TH SIGN, GHOST, PRIVATE JANE, CHARLIE'S ANGELS) είναι η πάλαι ποτέ οσκαρική σεξοβόμβα Jennifer Sparkle. Η λάμψη της δυστυχώς έχει θαμπώσει με το πέρασμα του χρόνου και η βαρύτητα έχει κατεβάσει τα καλοσχηματισμένα πλαστικά της στήθη που είχαμε να τα δούμε από το STRIPTEASE (1996). Όταν απολύεται από την πρωινή εκπομπή γυμναστικής που την κρατούσε σε φόρμα και ψυχική/οικονομική σταθερότητα, τα πάντα αλλάζουν μέσα της και αποφασίζει να δοκιμάσει ένα πειραματικό/θαυματουργό φάρμακο αναβίωσης από την μαύρη αγορά με την ονομασία "ΟΥΣΙΑ". Ξεκινά την διαδικασία και με μαγικό τρόπο η δραστική ουσία την χωρίζει στα δύο. Οι κανόνες είναι απλοί και πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα, αλλιώς οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί η ισορροπία - κάτι το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει ποτέ εντός και εκτός οθόνης. 

Η 29χρονη Margaret Qualley (THE LEFTOVERS, DEATH NOTE, ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD) είναι η σπιρτόζα Sue, ο άλλος, νεότερος εαυτός που βγαίνει μέσα από την Jennifer όταν κάνει την ένεση της ουσίας. Ο κανόνας των 7 ημερών πηγαίνει περίπατο όταν η μικρή αρχίζει να γλυκαίνεται από την δόξα που της φέρνει το σφριγηλό της κωλαράκι και το γλυκό της χαμόγελο μπροστά στη κάμερα. Οι δύο είναι ένα, αλλά το ξεχνάνε γρήγορα, οπότε το ένα γίνεται δύο στον ίδιο χώρο με το μορφογενετικό αποτέλεσμα να προκαλεί ναυτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.