Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

APOSTLE (2018)


Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Gareth Evans ( THE RAID ) .
Ο λαϊκός/γοτθικός Βρετανικός τρόμος επιτέλους συναντά την αιματοβαμμένη μάχη χωρίς έλεος σε ένα ακραίο μείγμα μυθοπλασίας διαφορετικών μεταξύ τους πρακτικών εντυπωσιασμού .
Γυρισμένο στην ψυχοφθόρα Ουαλία .
Βρισκόμαστε στο 1905 .
O Dan Stevens ( THE GUEST , LEGION ) είναι ο Thomas Richardson . Το απολωλό πρόβατο πλούσιας οικογένειας ο οποίος επιστρέφει πίσω στην πατρική στέγη μόνο και μόνο για να προσπαθήσει να σώσει την μικρότερη αδελφή του Jennifer από τα νύχια μιας επικίνδυνης αίρεσης . Δεν έχει καλές σχέσεις με τον πλέον κατατονικό πατέρα του , ο οποίος δεν καταλαβαίνει τίποτε μετά την αρπαγή της κόρης του . Μετά από ένα γράμμα όπου αποκαλύπτεται πως για την σώα επιστροφή της ζητούνται λύτρα , ξεκινάει σχέδιο δράσης με την ανάλογη κατάποση λάβδανου - ο Thomas φαίνεται να είναι είτε εθισμένος σε ουσίες , είτε να παίρνει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή (όπως αποκαλύπτεται αργότερα , για να ξεχάσει όλα όσα έχει δει στα ιεραποστολικά ταξίδια του) . Για να φέρει εις πέρας την αποστολή του παρεισφρέει ως νέος πιστός/κάτοικος στην Erisden , μια κλειστή αποικία ενός απομονωμένου νησιού της Ουαλίας όπου λειτουργεί κοινοβιακά υπό το βλέμμα των τριών αδελφών (κοινών εγκληματιών ή απλά δραπετών συνείδησης από την σάπια κοινωνία της παλιάς τους ζωής) και της θεάς που φαίνεται να λατρεύουν .
Εκεί ο καθένας έχει το δικό του σπίτι και απολαμβάνει μια σχετική ελευθερία , αρκεί να μην ρωτάει πολλά . Οτιδήποτε τυπωμένο ή φωτογραφία που να προέρχεται από την άνομη Βρετανία απαγορεύεται στο νησί . Τα ποινικά μητρώα δεν υπάρχουν επίσης . Όλα ξεκινούν από την αρχή .
Οι σοδειές δεν πάνε καλά τελευταία όμως , τα ζώα γεννάνε τέρατα και η θεά δεν αποδίδει τα αναμενόμενα - ακόμη και με την προσφορά αίματος σε γυάλινα δοχεία από τους νεοφερμένους ελεύθερους πολίτες .
Ούτε ο Βασιλιάς της Αγγλίας είναι ευχαριστημένος για αυτό και στέλνει δολοφόνους για να καθαρίσουν τον αρχηγό της βλάσφημης αίρεσης (τα πλοία του Βασιλικού στόλου δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά ώστε να επιβληθεί η τάξη μια και καλή) .
Ο Michael Sheen ( το λυκανθρωπικό αντίπαλο δέος στα πρώτα UNDERWORLD ) είναι ο Προφήτης Malcom . Κατάδικος που δραπέτευσε και η θάλασσα τον ξέβρασε στο νησί μαζί με άλλους δύο συγκρατούμενούς του (;) . Εκεί άκουσε το τραγούδι της θεάς για πρώτη φορά και έγινε το στόμα της για να μεταδώσει το μήνυμά της στον κόσμο . Κηρύττει για έναν νέο κόσμο χωρίς διακρίσεις , φορολογία ή Βασιλιά , αλλά κάπου στα οικονομικά που μπορούν να διατηρήσουν μια τέτοια ουτοπία έχει χάσει τον λογαριασμό . Παραμένει άνθρωπος μέχρι το τέλος όσο μπορεί . Δεν φεύγει ποτέ από το νησί γιατί βρίσκει νέο θεό να ακολουθήσει .
H Lucy Boynton ( BOHEMIAN RHAPSODY ) είναι η Andrea , κόρη του Προφήτη Malcom . Δεν έχει καμία σχέση με τον πατέρα της . Φαίνεται να είναι η σέξι επαναστατική φυσιογνωμία στην κλειστή κοινωνία του νησιού . Η μητέρα της πέθανε όταν την γεννούσε . Είναι συμπονετική και λειτουργεί ως ο γιατρός του χωριού . Δείχνει ενδιαφέρον για τον νεοφερμένο Thomas και εκείνος της αποκαλύπτει πως υπήρξε ιεραπόστολος στα βάθη της Κίνας - μέχρι που η ντόπιοι Boxer επαναστάτες του έδειξαν τι πάει να πει διάβολος βάζοντάς του έναν πυρωμένο σταυρό στην πλάτη (ταυτόχρονα του αποτυπώνουν και γνώσεις πολεμικών τεχνών όπως βλέπουμε στην συνέχεια σε μια χορογραφημένη σκηνή απόδρασης) .
Με την θυσία του Thomas η Andrea καταφέρνει να φύγει από το νησί μαζί με την αδελφή του στην μεγάλη φυγή των τελευταίων λεπτών της ταινίας .
----------------------------------------
Η σχεδόν 70 χρονών Sharon Morgan ( TORCHWOOD , DA VINCI'S DEMONS ) αναλαμβάνει τον αιθέριο ρόλο της φυλακισμένης θεάς του νησιού , γνωστή μόνο ως "Αυτή" . Μπορεί να είναι απλά κάποιο πνεύμα ή κάποιο πλάσμα της Ουαλικής μυθολογίας/λαϊκής παράδοσης , αλλά δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο που να καλύπτει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που φαίνεται να έχει .
Η Αυτή είναι φυλακισμένη μέσα σε ρίζες και ο Προφήτης Malcom της προσφέρει το αίμα του για να διορθώσει την κατάσταση . Μερικές φορές κυκλοφορεί και στο αυτοσχέδιο σύστημα αποχέτευσης του χωριού ρουφώντας ότι μπορεί ανάμεσα σε αίμα και ακαθαρσίες .
Στις πρώτες μέρες της αποικίας την έτρεφαν με αίμα μικρών ζώων - κάτι το οποίο δεν δεχόταν αρχικά , αλλά με το πέρασμα των χρόνων άρχιζε να συνηθίζει . Κάθε φορά που γεύεται αίμα ανθίζουν λουλούδια γύρω της και το στέρφο χώμα του νησιού αποκτά σοδειές . Με το πέρασμα σε ανθρώπινο αίμα όλα αρχίζουν να παρακμάζουν και να μην αρκούν για να τραφεί ο τοπικός πληθυσμός .
Η Αυτή μπορεί να είναι απλά ένα στοιχειό της φύσης αφού έχει άμεση επαφή και μπορεί να επηρεάσει χλωρίδα και πανίδα .
Χωρίς καμία εξήγηση στον στάβλο/κελί από κλαδιά της θεότητας υπάρχει και ένας ημίγυμνος τύπος με μια full-face μάσκα από ρίζες ο οποίος αναφέρεται ως ο "αλεστής" στο imdb . Περνάει πτώματα μέσα από μεσαιωνική μηχανή βασανιστηρίων και ταΐζει τον κιμά που βγαίνει από την άλλη άκρη στην ανήμπορη να αντιδράσει "Αυτή" με ένα χωνί . Λειτουργεί ως δεσμοφύλακας/προστάτης της .
Πέρα από μια άρρωστη χέβι μέταλ/Wicker Man αισθητική , δεν χρειάζεται να αποδώσει κάτι περισσότερο . Είναι απλά άλλος ένας αντίπαλος που θα πρέπει να εξουδετερώσει με υπερβίαιο τρόπο ο Thomas κατά την διάρκεια της τελικής μάχης πριν πάρει την θέση της Αυτής ως ο νέος ζωοδότης θεός του τόπου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.