Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

MODUS ANOMALI (2012)


Γραμμένο και γυρισμένο στα Αγγλικά από τον Joko Anwar ( PINTU TERLARANG , SATAN'S SLAVES ) .
Παρόλο που η ταινία κυκλοφόρησε ως RITUAL στην διεθνή αγορά , δεν υπάρχει ψήγμα μεταφυσικής παράνοιας , ή τέλεσης θρησκευτικού μυστηρίου στην ιστορία - πιο πολύ προς την ψυχοπαθολογία συγκλίνουν όσα διαδραματίζονται με κλασική slasher ωμότητα μπροστά στον θεατή (αλλά απ'ότι φαίνεται το παραπλανιτικό marketing υπάρχει σε όλες τις χώρες) .
Οι Ινδονήσιοι σινεφίλ παρεξηγήθηκαν από την χρήση της γλώσσας των λευκών διαβόλων και κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη για έλλειψη πατριωτισμού - ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας πως τα γεγονότα της ταινίας συμβαίνουν εκτός Ινδονησίας (σε κάποιο παραθεριστικό δάσος με ενοικιαζόμενες καμπίνες) .
Ένας άνδρας , ο οποίος υποτίθεται πως είναι ο John Evans ( Rio Dewanto - PINTU TERLARANG , 3: ALIF LAM MIN , FOXTROT SIX ) ξυπνάει και συνειδητοποιεί πως είναι θαμμένος κάπου σε ένα δάσος . Χωρίς να θυμάται πως βρέθηκε εκεί ψάχνει για κάποιο καταφύγιο το οποίο και βρίσκει συγκυριακά στο κοντινότερο σπίτι .
Εκεί ανακαλύπτει μια κάμερα και γίνεται μάρτυρας μιας snuff ταινίας όπου ένας άγνωστος δολοφονεί μια έγκυο γυναίκα .
Ανακτώντας τις τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία αναμνήσεις του σιγά-σιγά αρχίζει να καταλαβαίνει πως αυτός και η υποτιθέμενη οικογένειά του έπεσαν θύμα των ορέξεων ενός μανιακού ο οποίος είναι σε κοντινή απόσταση και τον ψάχνει για να ολοκληρώσει το HD αριστούργημά του .
Δεν πρόκειται να αποκαλύψω οτιδήποτε άλλο γιατί θα χαλάσει το όλο κλίμα αρρώστιας στην ανατροπή που συμβαίνει στα 60 λεπτά της ταινίας (86 στο σύνολο) υπό τους ήχους χαλαρού ινδονησιακού ποπ τραγουδιού που ακούγεται από ραδιόφωνο αυτοκινήτου .
Το modus operandi ("τρόπος του λειτουργείν" στα λατινικά - η φράση χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα της εγκληματολογίας για να χαρακτηρίσει την μεθοδολογία ενός εγκληματία, όσον αφορά την εκτέλεση των εγκλημάτων ) του John , κολλάει περισσότερο με το πρωτότυπο modus anomali του τίτλου της ταινίας , αλλά που να μεταφράζεις έννοιες μιας νεκρής γλώσσας για ευρείας κλίμακας κατανάλωση .
Η μοντέλο/vj στο Ινδονησιακό MTV/αλμπίνο δολοφόνος Elena του THE NIGHT COMES FOR US , Hannah Al Rashid ( V/H/S/2 , JAILANGKUNG 1&2 , DREADOUT ) εμφανίζεται ως η άτυχη σύζυγος της επόμενης οικογένειας στο δάσος . Δεν φαίνεται να γνωρίζει πολεμικές τέχνες ακόμη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.