Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

DEEP RISING (1998)



Κλασική ταινία , την οποία είχα πετύχει για πρώτη φορά στην τηλεόραση , αλλά όχι απ'την αρχή , οπότε την έψαχνα από τότε - και την βρήκα μετά από κάτι χρόνια σε dvd . Εφέ του τρόμου (με την καλή έννοια) με cgi κθουλουτέρας να απλώνει πλοκάμια προς όλες τις κατευθύνσεις , υπερ-πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο που μοιάζει με πλωτό καζίνο (ή καλύτερα με πλωτό Λας Βέγκας , αφού η χλιδή ξεχυλίζει) , το οποίο καταλαμβάνουν μισθοφόροι , και ο Treat Williams να βρίσκεται κάπου ανάμεσα ! Η ταινία είναι γνωστή και ως OCTALUS (ο Όκταλος , το τεράστιο φρικιό με τις πλοκαμάρες με τα στόματα που κυνηγάνε κόσμο κατά μήκος ολόκληρου πλοίου) ! Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Stephen Sommers ( THE MUMMY 1&2 , VAN HELSING , G.I.JOE - ετοιμάζει ρημέηκ του WHEN WORLDS COLLIDE και έχω ψηθεί ήδη ) πήγε να κάνει την καλή , αλλά δεν τα πήγε τόσο καλά .
-----------------------------------------------
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας , υπάρχει μια τεράστια έκταση με υποθαλάσσιες πεδιάδες και οροσειρές , ικανές να κρύψουν τα Ημαλάια ! Περιοχή η οποία δεν έχει εξερευνηθεί ακόμη από τον άνθρωπο και τις μηχανές του . Εδώ και αιώνες , αμέτρητα πλοία έχουν χαθεί στη συγκεκριμένη περιοχή .... Καταλαβαίνει κανείς που πηγαίνει το πράμα , ε ;
Κυριλέ κρουαζιερόπλοιο , το ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ , κάνει το παρθενικό του ταξίδι και βρίσκεται στα εν λόγω νερά της μυστήριας θάλασσας .
Ο Treat Williams ( CRITICAL MASS ) , είναι ο John Finnegan , ο αντιήρωας τυχοδιώκτης καπετάνιος ενός ταχύπλοου . Μεταφέρει μια ομάδα πάνοπλων μισθοφόρων προς ένα εν πλω κρουαζιερόπλοιο , με σκοπό να ξαλαφρώσουν τους επιβάτες του από τα παραπανίσια εκατομμύρια τους . Ο Finnegan έχει το σθένος και την ελαφρότητα διαστημικού πειρατή (και ο Williams θυμίζει Kurt Russell εποχές , Χαμός στη Τσάινα Τάουν) . Τουλάχιστον όταν πιλοτάρει το sci-fi αρματωμένο πλοιάριο του , έτσι μοιάζει . Με την κατάλληλη τιμή , θα την κάνει την δουλειά και δεν θα ρωτήσει τίποτε . Η σχέση του βέβαια χαλάει κάποια στιγμή με τα καλόπαιδα που κουβαλάει , εξαιτίας μιας βίαιης παρεξήγησης . Όταν το πλοιάριο του συγκρουστεί με ένα παρατημένο ταχύπλοο , θα πάθει ζημιά αλλά το ακινητοποιημένο κρουαζιερόπλοιο στο βάθος του ορίζοντα ίσως βοηθήσει . Μόνο που δεν θα τους υποδεχτεί κανένας άνθρωπος στο κατάστρωμα του.... και το τρέξιμο ξεκινά !
Ο ρόλος προοριζόταν αρχικά για τον Harrison Ford , αλλά όταν δεν έκατσε η φάση , το budget κόπηκε κατά πολύ (ευτυχώς όχι στα εφέ) .
O Τσερόκι ηθοποιός Wes Studi ( DANCES WITH THE WOLVES , THE LAST OF THE MOHICANS , o Sagat στο STREET FIGHTER , SKINWALKERS , ICE PLANET , AVATAR - δεν υπάρχει πιο ινδιανόφατσα απ'αυτόν ) είναι ο Hanover , ο αρχηγός των μισθοφόρων .
Ο Trevor Goddard είναι ο T.Ray , ένας από τους σκληροτράχηλους μισθοφόρους . Είχα γράψει και παλιότερα γι'αυτόν και την αιθέρια βαμπιρική ερμηνεία του στο HOLLYWOOD VAMPYR (2002) . O Goddard μας άφησε έναν χρόνο αργότερα από υπερβολική μίξη ναρκωτικών . Θα τον θυμόμαστε ως Kano στο πρώτο MORTAL COMBAT (1995) .
Ο Cliff Curtis ( VIRUS , SUNSHINE , DIE HARD 4.0 , 10000 B.C. , PUSH , THE LAST AIRBENDER , COLOMBIANA ) είναι άλλος ένας από τους μισθοφόρους , ο Mamooli .
Τα υπόλοιπα μισθοφορικά μούτρα είναι οι Clifton Powell ( HOUSE PARTY , MENACE II SOCIETY ) , o Djimon Hounsou ( STARGATE , AMISTAD , GLADIATOR , CONTANTINE , THE ISLAND , PUSH ) , και ο Jason Flemyng ( LOCK STOCK AND TWO SMOCKING BARRELS , SNATCH , FROM HELL , MEAN MACHINE , THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN , SEED OF CHUCKY , SOLOMON KANE , CLASH OF THE TITANS , X-MEN: FIRST CLASS ) . Το κάστινγκ για τους μισθοφόρους είναι μια χαρά . Γενικότερα δεν υπάρχουν φεσατζήδες (πέρα από τον ρόλο του Goddard στο HOLLYWOOD VAMPYR) και η παραγωγή φαίνεται πως είναι πλούσια . Κρίμα που τα 45 'μύρια , απέφεραν μόλις 11 ...
O Kevin J. O'Connor ( THE MUMMY , o Igor στο VAN HELSING , G.I.JOE: RISE OF THE COBRA ) είναι ο Joey Pantucci , μέλος του πληρώματος του Finnegan . Τον πιάνουν οι μισθοφόροι να τσεκάρει τους κρυμμένους τους πυραύλους και τον αρχίζουν στις γρήγορες . Γενικότερα είναι αστείος τύπος , σε σημείο παροξυσμού μερικές φορές . Γλυτώνει και αυτός στο τέλος .
Η Una Damon ( GATTAGA , DEEP IMPACT ) , κάνει την γλωσσού Leila - και αυτή στη δούλεψη του Finnegan . Είναι η πρώτη που θα αρπάξει το τέρας .
Ο Antony Heald ( SILENCE OF THE LAMBS , 8MM , THE RED DRAGON , X-MEN: THE LAST STAND ) είναι ο Simon Canton , ο γλοιώδης ιδιοκτήτης του ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ . Καταλαβαίνεις ότι είναι μούτρο απ'την πρώτη στιγμή , αφού αποδεικνύεται πως ήταν στο κόλπο της μεγάλης μπάζας μαζί με τους μισθοφόρους !
Η Famke Janssen ( η Jean Grey στις ταινίες των X-MEN ) είναι η Trillian St. James , ιντερνάτιοναλ κλέφτρα , καταζητούμενη σε 4 χώρες . Πήγε στο κρουαζιερόπλοιο να κάνει την τύχη της , αλλά κατέληξε να τρέχει για την ζωή της ! Μαζί με τον Finnegan καταφέρνουν να φτάσουν σε κοντινό , άγνωστο νησί , για να καταλάβουν πως κάθε μορφή ζωής σε αυτή την πλευρά της γης είναι εχθρική ...
Το τέρας της ταινίας , ο Όκταλος , είναι ένα τεράστιο κθουλο-χτάποδο με το εξής πρωτότυπο χαρακτηριστικό : Τα τεράστια πλοκάμια του έχουν στόματα , τα οποία καταβροχθίζουν τα θύματα του Αυτό τους κάνει όλους να πιστεύουν πως πρόκειται για πολλά πλάσματα μαζί , ενώ στην ουσία είναι μόνο ένα ! Όποιος πιαστεί και μπει μέσα στα πλοκάμια , λιώνει από γαστρικά υγρά . Οπότε υπάρχει ένα ευχάριστο αυτοσχέδιο ντεκόρ από μισό λιωμένους σκελετούς και ανθρώπινο πουρέ σχεδόν σε όλο το πλοίο ...
-----------------------------------------------
Προτείνεται για διπλή προβολή με το cyberpunk τρομο-έπος VIRUS (1999) . Ασταμάτητος διαμελισμός σε ακινητοποιημένα πλοία και αγωνιώδη επιβίωση επιστημονικής φαντασίας στα τελειώματα της προηγούμενης χιλιετίας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.