Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

SAFE (2012)

"γύρισα τόσα εστιατόρια όλη τη νύχτα και το μόνο που μου σέρβιραν ήταν μολύβι .."
Στον αυτοσχέδιο ναό της σύγχρονης δράσης , ο Jason Statham έχει ολόσωμο ομοίωμα , στο οποίο και ανάβω κερί καθημερινά .
Ο Jason Statham είναι ο Luke Wright , πρώην μπάτσος και σκληρός μαχητής μικτών πολεμικών τεχνών . Είναι να μην κλειδωθεί κανείς στο κλουβί μαζί του . Την περίοδο που έσπαγε μούτρα με τις κόκνεη γροθιές του , συνήθιζε να παίζει σε στημένους αγώνες . Αγώνα στον αγώνα , κάποια στιγμή δεν άντεξε και κατακρεούργησε έναν νεαρό κακομοίρη . Ήταν η τελευταία φορά . Ρώσος μεγαλομαφιόζος έχασε χοντρό χρήμα , και ως αντίποινο ο Wright "έχασε" την γυναίκα του , και το όποιο νόημα στην υπερβίαιη βίαιη ζωή του . Έναν χρόνο μετά περιφέρεται άσκοπα στους αφιλόξενους δρόμους της Νέας Υόρκης , ως άστεγος . Μετά από μια τυχαία συνάντηση με κάτι πρώην συνάδελφούς του , ξεκινάει μια σειρά γεγονότων που θα τον φέρουν σε επαφή με μια ανήλικη κινέζα , την Mei . Η Mei είναι αριθμομνήμον , παιδί θαύμα σε ότι αφορά τα μαθηματικά , η οποία έχει απαχθεί απο κάτι μούτρα συμπατριώτες της για να τους βοηθήσει να ρυθμίζουν καλύτερα τις "δουλειές" τους με το μοναδικό της ταλέντο . Αποστηθίζει έναν αριθμό κατεβατό σε μια ολόκληρη σελίδα , και γίνεται η νούμερο ένα καταζητούμενη στον υπόκοσμο ! Ο αριθμός είναι κωδικοποιημένος συνδιασμός ενός χρηματοκιβωτίου , σημαντικού για τους Κινέζους μαφιόζους , τους Ρώσους Μαφιόζους και τους βρώμικους μπάτσους που έχουν πάρε-δώσε μαζί τους ! Όλοι αυτοί κυνηγούν το κοριτσάκι και ο Wright καταλήγει προστάτης της μετά από τυχαία συνάντηση σε έναν σταθμό του ηλεκτρικού (πάνω που σκεφτόταν να πηδήξει στις γραμμές , πέρασε από πίσω του και του κίνησε την περιέργεια) . Χρειαζόταν να σπάσει κάποια κόκαλα για να ξαναβρεί νόημα στην ζωή του ...
H Catherine Chan είναι η Mei , η δεκάχρονη μικρή με το ταλέντο να αποστηθίζει αριθμούς με φρικώδη ακρίβεια . Η πρώτη της ταινία . Ελπίζω να της βγεί σε καλό .
Ο David Lo Pan , γνωστός και ως James Hong είναι ο παππούς τριάδας , Han Jiao . Ο τύπος πρέπει να είναι αληθινός Μανδαρίνος , αφού εδώ φαίνεται ακόμη πιο νέο από το πως φαινόταν στο BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA (1986) !
Ο Chris Sarandon ( ο βρικόλακας στο πρώτο FRIGHT NIGHT ) , είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης .
Ο Robert John Burke ( DUST DEVIL , ROBOCOP 3 , TOMBSTONE , THINNER , PERSOM OF INTEREST ) είναι ο Captain Wolf , ο αρχηγός των βρώμικων μπάτσων . 
O Anson Mount ( URBAN LEGENDS: FINAL CUT , ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE ) είναι ο Alex Rosen , πρώην συνάδελφος του Wright που θέλει κι αυτός τον συνδιασμό για δικούς του βιοποριστικούς λόγους . Συναντιώνται προς το τέλος της ταινίες σε κάποια προβλήτα και μόνο που δεν δακρίζουν φέρνοντας στο νου αναμνήσεις με το πόσους έχουν πετάξει στο νερό από το συγκεκριμένο σημείο . Γυμνασμένος και έτοιμος για όλα , κρατάει όμηρο το κοριτσάκι , αλλά παρατάει το όπλο για να λύσει τις διαφορές του με τον Wright μια και καλή ... Νόμιζα πως πήγαινε για αιματηρή μονομαχία αφού είχαν στηθεί ο ένας απέναντι απ'τον άλλο , αλλά τελικά τον πυροβόλησε στα πόδια το κοριτσάκι και ο Wright τελείωσε την δουλειά πυροβολώντας τον στο στήθος ... Δεν ξέρω ακόμη πως νιώθω γι'αυτό .
Ο Μount ήταν ο Ben στο CROSSROADS (2002) , την ταινιάρα με την Britney Spears . Tελευταία πρωταγωνιστεί ως Cullen Bohannan , πρώην στρατιώτης του Νότου που ακολουθεί τους βόρειους στρατιώτες που σκότωσαν την γυναίκα του σε ακριτική πόλη της άγριας δύσης με σκοπό την ματωμένη εκδίκηση στην τηλεοπτική σειρά HELL ON WHEELS (στο γνωστό ρεαλιστικό μοτίβο του DEADWOOD) ...
-----------------------------------------------------------------
Ο αριθμός σφαιρών που "σερβίρονται" κατά την διάρκεια της ταινίας , είναι γεωμετρικά ανάλογος με τα κορμιά που πέφτουν ... Πάντα ξέρεις τι να περιμένεις σε ταινία με Statham , και πάντα το λαμβάνεις .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.