Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ACROSS THE PACIFIC (1942)












"Don't be an innocent bystander, they always get hurt."

Εν πλω κατασκοπικό δράμα με καταιγιστική δράση , γραμμένο από τον Richard Macaulay ( THEY DRIVE BY NIGHT ) . Βασισμένο στην δημοσιευμένη σε συνέχειες ιστορία στο περιοδικό Saturday Evening Post , ALOHA MEANS GOODBYE του Robert Carson . Σκηνοθετημένο για την WARNER BROS. από τον John Huston ( THE MALTESE FALCON , THE TREASURE OF SIERRA MADRE , KEY LARGO , CASINO ROYAL ) . Μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ . Παρά τον επικών διαστάσεων τίτλο , η δράση δεν ξεπερνάει ποτέ την διώρυγα του Παναμά για να φτάσει πέραν του Ειρηνικού Ωκεανού.

Βρισκόμαστε στο 1941 . Η Αμερική δεν έχει εμπλακεί στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο , καθώς δεν έχει εξευτελιστεί ακόμη από τους Ιάπωνες στο Pearl Harbor (γεγονός που σταμάτησε τα γυρίσματα για 3 μήνες και οδήγησε σε αλλαγές στο σενάριο όταν συνέβη στα αλήθεια στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. Ο Humphrey Bogart είναι ο πρώην αξιωματικός Rick Leland . Έφυγε κακήν κακώς από το στράτευμα λόγω κατάχρησης χρημάτων - ή τουλάχιστον έτσι βόλευε την αποστολή που είχε αναλάβει από την κυβέρνηση . Πλέον όλοι τον θεωρούν προδότη , κάτι που θα του φανεί χρήσιμο όταν θα μπαρκάρει ως επιβάτης με το Ιαπωνικών συμφερόντων πλοίο , Genoa Naru . Με τελικό προορισμό τον Παναμά ο Rick θα προσπαθήσει να ξεμπροστιάσει έναν ηλικιωμένο προδότη ο οποίος δουλεύει με τους Ιάπωνες και έχει σκοπό να εντοπίσει στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες στρατοπέδων και οχυρωματικών σχηματισμών κατά μήκος της διώρυγας .

H βετεράνος του βουβού κινηματογράφου Mary Astor ( RETURN OF THE TERROR , THE GREAT LIE , THE MALTESE FALCON ) είναι η Καναδικής καταγωγής δεύτερη επιβάτης του πλοίου προς τον Παναμά , Alberta Marlow . Λειτουργεί ως το όχι και τόσο νεαρό (εδώ είναι 36 χρονών αλλά φαίνεται ταλαίπωρη σαραντάρα) ερωτικό ενδιαφέρον/κωμική ανακούφιση . Οι αλληλεπιδράσεις που έχει με τον Bogart ακροβατούν στα όρια της ερωτικής κομεντί και υποδηλώνουν ευχάριστη χημεία μεταξύ τους . Δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει . Οι συνωμότες έχουν απαγάγει τον πατέρα της και τον κρατούν όμηρο στην στουντιακή φυτεία του κάπου στον Παναμά την οποία και χρησιμοποιούν ως κρυφή βάση επιχειρήσεων .

Ο Sydney Greenstreet ( THE MALTESE FALCON , CASABLANCA , THREE STRANGERS ) είναι ο δόκτωρ Lorenz . Έχει στενές σχέσεις με τους Ιάπωνες και τους στηρίζει ιδεολογικά . Θυμίζει τον Marlon Brando στα δόκτωρ Moreau γεράματα . Δεν εκτελεί τελετουργική αυτοκτονία όταν αποτυγχάνει στην αποστολή του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.