Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

NOTORIOUS (1946)

 











"Dry your eyes baby, it's out of character."

Κατασκοπευτικό θρίλερ γεμάτο μελόδραμα , γραμμένο από τον Ben Hecht ( SCARFACE , SPELLBOUND ) . Βασισμένο στην ιστορία του John Taintor Foot , THE SONG OF THE DRAGON . Σκηνοθετημένο ως "σοβαρή ερωτική περιπέτεια" για την RKO από τον Alfred Hitchcock . Μεταφρασμένο ως ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΟΤΟΡΙΟΥΣ , γνωστό και ως Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ .

Η Ingrid Bergman ( CASABLANCA , SPELLBOUND ) είναι η εκκολαπτόμενη Mata Hari της ιστορίας , Alicia Huberman . Ο πατέρας της καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλακής εξαιτίας των ναζιστικών του πεποιθήσεων και αυτοκτονεί στο κελί του ως γνήσιος επαναστάτης συνείδησης . Εκείνη δεν έχει καμία σχέση με τα πιστεύω και τα πάρε δώσε που είχε ο πατέρας της με εγχώριους προδότες και ξεσπούσε σε ξενύχτια και μεθύσια . Μέχρι που ο Θείος Σαμ αποφασίζει να την χρησιμοποιήσει με σκοπό να παρεισφρήσει σε ναζί κύκλωμα που δρα στην θερινή κατοικία όλου του Τρίτου Ραίχ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , Λατινική Αμερική . Οι παλιοί φίλοι του πατέρα της δεν θα είχαν πρόβλημα να την βάλουν στην μεγάλη παρέα τους , καθώς ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα με μυστική δημιουργία ατομικής βόμβας .

Ο Cary Grant ( SUSPICION , ARSENIC AND OLD LACE ) είναι ο ηρωικός μυστικός πράκτορας , T.R. Devlin . Το θεληματικό του πιγούνι του Τι-Αρ δηλώνει περιπέτεια και υπόσχεται ερωτική δράση . Πλησιάζει την νεαρή γυναίκα με σκοπό να την πάρει με το μέρος του δικαίου , γνωρίζοντας από πριν τα πατριωτικά της αισθήματα , αλλά την ερωτεύεται παράφορα - γεγονός το οποίο είναι αμφίδρομο . Το εκφράζει βέβαια πάντα με παθητικο-επιθετικά σχόλια γεμάτα δηλητήριο τα οποία είναι ηθικά χτυπήματα εναντίον του ερωτικού της παρελθόντος κάτω από την μέση , αλλά η παρτενέρ του φαίνεται να απολαμβάνει τον γνήσιο εξευτελισμό και τα μούτρα ζήλιας που της κάνει ο εραστής της .

Ο Claude Rains ( THE INVISIBLE MAN , THE WOLF MAN , CASABLANCA , DECEPTION ) είναι ο κοσμικός και αδίστακτος ναζί επιχειρηματίας με έδρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο , Alexander Sebastian . Ζει σε ένα μέγαρο μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του , Mme. Sebastian ( Leopoldine Konstantin , η οποία ήταν μόλις 4 χρόνια μεγαλύτερη του στην πραγματική ζωή ) η οποία είναι η κεντρική ναζί εγκέφαλος της αγέλαστης παρέας των συνομοτών με τις χωρίστρες στο μαλλί . Όπως ελέγχει την συμμορία , ελέγχει και τον γιο της . Καμία άλλη γυναίκα δεν είναι άξια για εκείνον . Στο κελάρι κρασιών τους κρύβουν μέσα σε μπουκάλια άμμο με ουράνιο με σκοπό την δημιουργία ατομικής βόμβας και γενικότερου χαμού με την εξαπόλυση της σε Αμερικάνικο έδαφος . Ο μεσήλικας είχε ερωτευτεί την μικρούλα και πεταχτούλα (όπως ακριβώς την είχε πατήσει και ο Hitchcock με την Bergman) κόρη του καλού του φίλου και δεν χάνει ευκαιρία να της εκφράσει τα απόκρυφα συναισθήματά του όταν ξανασυναντιούνται , κάτι που οδηγεί προς μεγάλη του χαρά (και μεγάλη καχυποψία από την πλευρά της μητέρας του) εις γάμο κοινωνία . Όταν μαθαίνει τις αληθινές της προθέσεις , σχεδιάζει μαζί με την μαμά την αργή δολοφονία της μισητής Αμερικανίδας συζύγου του με δηλητήριο . Μέχρι την αισθησιακή παρέμβαση από το λακάκι του πιγουνιού του Τι-Αρ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.