Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

THE STRANGE LOVE OF MARTHA IVERS (1946)

 











"I missed a bus once and i was lucky. I wanted to see if i could be lucky twice."

Γραμμένο από τον Robert Rossen ( MARKED WOMAN , THE ROARING TWENTIES ) . Βασισμένο στο διήγημα LOVE LIES BLEEDING του John Patrick . Σκηνοθετημένο από τον Lewis Milestone ( ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT , OCEAN'S 11 ) . Μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ . Υποψήφιο για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το 1947 .

Στην μικρή πόλη του Iverstown το 1928 δύο νέα παιδιά , η Martha και ο Sam προσπαθούν να φύγουν από την πόλη χρησιμοποιώντας ένα εμπορικό τραίνο . Δεν τα καταφέρνουν . Η Martha είναι γόνος της οικογενείας Ivers , της μοναδικής οικογένειας που ελέγχει τον πλούτο της πόλης μέσω του μεγάλου εργοστασίου που παρέχει εργασία σχεδόν σε όλους τους κατοίκους . Οι γονείς της είναι νεκροί και μένει μαζί με την αυστηρή θεία της η οποία συνηθίζει να της θυμίζει την καταγωγή της κατηγορώντας τον εργάτη πατέρα της για τον θάνατο της αδελφής της . Η Martha θέλει τόσο πολύ να ξεφύγει που καταλήγει στο φόνο της θείας της μια νύχτα γεμάτη αστραπές και καθόλου ηλεκτρισμό στο μέγαρο . Μάρτυρας είναι ένα μικρό αγόρι , ο Walter και ο δικηγόρος πατέρας του που προσπαθεί να μπει με κάθε τρόπο στην οικογένεια για να χρησιμοποιήσει τα λεφτά προς όφελος του γιου του . Με την αστυνομία καθοδόν , την θεία ακίνητη στην βάση της εσωτερικής σκάλας και την Martha να κατηγορεί έναν άγνωστο για την δολοφονία της , ο Sam καταφέρνει να βρει ένα τρένο και να φύγει από την μιζέρια της πόλης προς ένα άγνωστο μέλλον χωρίς να έχει ιδέα τι έχει συμβεί πίσω του .

1946 : 18 χρόνια αργότερα , ο Sam Masterson ( Van Heflin - POSSESSED , THE PROWLER ) επιστρέφει στην πόλη απλά κάνοντας μια παράκαμψη από τον προορισμό του . Παρασημοφορεμένος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , κάνει δουλειές του ποδαριού και πάντα έχει την τύχη με το μέρος του καθώς είναι δεινός τζογαδόρος . Η αστυνομία είχε προσπαθήσει να τον συλλάβει για έναν φόνο παλαιότερα , αλλά δεν είχε αρκετά στοιχεία εναντίον του . Η προέλευση των χρημάτων του παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο το οποίο δεν ξεδιαλύνεται ποτέ . Τρακάρει με το αυτοκίνητό του και αναγκαστικά θα πρέπει να βρει ένα μέρος να περάσει την νύχτα μέχρι να το παραλάβει από το συνεργείο . Ξαναβρίσκει τους δύο παλιούς του φίλους και ξεκινάει μια κατάβαση προς τον θάνατο/εξιλέωση για το κρίμα του παρελθόν τους .

Η Lizabeth Scott ( DEAD RECKONING , PITFALL , TOO LATE FOR TEARS ) είναι η δεύτερη "αμαρτωλή γυναίκα" του τίτλου , Toni Marachek . Θανατηφόρα ξανθιά με βραχνή φωνή απ'τα τσιγάρα και υγρά μάτια , γνωρίζει τον Sam μια βροχερή νύχτα που χάνει το λεωφορείο της και γίνονται καλοί φίλοι με την ερωτική ένταση να χρωματίζει το ασπρόμαυρο του κάδρου σε κάθε τους σκηνή . Χωρίς οικογένεια και αυτή , ψάχνει την τύχη της στον δρόμο . Πρώην κρατούμενη φυλακών , βρίσκεται στην μέση όταν ο Sam μπλέκει με τους παλιούς του φίλους . Τον ερωτεύεται παράφορα και τον περιμένει στο παράθυρο καπνίζοντας ενός ενοικιαζόμενου δωματίου . Μέσα από το γενικότερο τριμερές ερωτικό δράμα η σχέση τους είναι η μόνη που θα ανθίσει πραγματικά .

H Barbara Stanwyck ( DOUBLE INDEMNITY ) είναι η μεγαλοβιομήχανος και η πρώτη χρονικά αμαρτωλή του τίτλου , Martha Ivers . Στα 21 της παρέλαβε ένα εργοστάσιο με τρεις χιλιάδες εργάτες και τους έκανε τριακόσιους χιλιάδες σε λίγα χρόνια . Πάντα παίρνει αυτό που θέλει . Δεν είναι πιστή στον γάμο της , γεγονός που την χρήζει εμέσως υποψήφια για ψυχιατρική παρακολούθηση . Δεν διστάζει ακόμη και να σκοτώσει για να πετύχει αυτό που θέλει . Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή θέλει τον Sam , οπότε ένα τηλεφώνημα στο συνεργείο , τον εγκλόβίζει στην πόλη της . Το πάθος της για εκείνον αναζωπυρώνεται και απειλεί να κάψει τα πάντα . Η τροπή που έχει πάρει η ζωή της , δεν σώζεται από τον τραπεζικό της λογαριασμό .

Ο Ισούρ Ντανιέλοβιτς , γνωστός και ως Kirk "Spartacus" Douglas ( OUT OF THE PAST ) , στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο (μετά από προτροπή της φίλης του Lauren Bacall στον σκηνοθέτη) , είναι ο σύζυγος της Martha , Walter O'Neil . Ο κύριος της κυρίας . Φιλόδοξος εισαγγελέας ο οποίος ξεκινάει την πολιτική του καριέρα με τις πλάτες της συζύγου του . Μοιάζει ακόμη με το φοβισμένο παιδί του τότε . Η ψυχολογική καταπίεση και ο ρόλος του β' αρσενικού τον έχουν ρίξει στο πιοτό από τις πρωινές ώρες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.