Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

THE GREAT LIE (1941)

 











"If i didn't think you meant so well, i'd feel like slapping your face."

Ερωτικό/κοινωνικό δράμα , γραμμένο από την πολυγραφότατη Lenore J.Coffee - οι δύο συμπρωταγωνίστριες σχεδόν ξαναέγραψαν το σενάριο προσθέτοντας θανατηφόρες ατάκες στους χαρακτήρες τους , επειδή δεν τους άρεσε και αφαιρώντας ταυτόχρονα κάθε αίσθηση μητρικού ενστίκτου από τις ερμηνείες τους . Βασισμένο στην νουβέλα του Polan Banks ( STREET OF WOMEN , MY FORBIDDEN PAST ) . Σκηνοθετημένο από τον Edmund Goulding ( DARK VICTORY , NIGHTMARE ALLEY ) .

Το ερωτικό πολυγαμικό τρίγωνο μεταξύ των Peter , Maggie και Sandra δημιουργεί τις απαραίτητες εντάσεις που οδηγούν στην κοινωνική αμηχανία της εποχής η οποία καλύπτεται όπως-όπως από το "μεγάλο ψέμα" του τίτλου . 

Ο Peter ( George Brent - DARK VICTORY ) παντρεύεται την Sandra ( Mary Astor - THE MALTESE FALCON , ACROSS THE PACIFIC ) , μια μεγαλομανή πιανίστρια μαθημένη στα λούσα και την καλή ζωή , μετά από ένα ακόμη μεγαλύτερο πάρτι . Απόφαση της στιγμής που έχει τις ανάλογες επιπτώσεις την επόμενη μέρα . Η Sandra δεν έχει βγάλει ακόμη το διαζύγιο από τον πρώην άντρα της γιατί δεν ασχολείται με τέτοια μικροπράγματα , οπότε ο γάμος τους θεωρείται άκυρος . Ο Peter θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τον ξανακάνει σε άλλη ημερομηνία ή αν θα επιστρέψει στην πρώην αγαπημένη του , Maggie ( Bette Davis - DARK VICTORY ) πετώντας (είναι πιλότος και όντως πηγαίνει στο κτήμα της με το αεροπλάνο του) - επιλέγει το δεύτερο καθώς δεν είναι έτοιμος για μια ζωή γεμάτη καθημερινές δεξιώσεις , συναυλίες και κραιπάλες . Θέλει την ηρεμία της υπαίθρου .

Ο Peter αγνοώντας τον γάμο του , παντρεύεται την Maggie και αναλαμβάνει μια πτήση για την πολεμική αεροπορία κάπου πάνω από τις ζούγκλες της Βραζιλίας - και κάπου εδώ ξεκινάει το δράμα : Ο Peter χάνεται στην ζούγκλα και το συνεργείο διάσωσης αργεί να φτάσει στην περιοχή δίνοντας μικρές ελπίδες επιβίωσης . Η Maggie καταρρέει και η Sandra της αποκαλύπτει πως είναι έγκυος με το παιδί του Peter . Η σαπουνόπερα ξεχειλίζει εκτός μπανιέρας με την Maggie να αγοράζει το παιδί καθώς η μάνα του δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάζει πάνες πριν και μετά τις συναυλίες της ανά τον πλανήτη . Οι μήνες περνούν και ξαφνικά εμφανίζεται ο Peter και το τριμαρισμένο μουστάκι του , φανερά ταλαιπωρημένος από τις ζούγκλες του Αμαζονίου με το μαλλί να έχει γκριζάρει ακόμη περισσότερο . Η Maggie θα πρέπει να συντηρήσει το "μεγάλο ψέμα" της μητρότητας , αλλά η Sandra είναι αποφασισμένη να τον ξανακερδίσει και να πάρει το παιδί . Οι δύο πρωταγωνίστριες φάνηκε πως έδωσαν βαρύτητα μόνο στις ατάκες τους με αποτέλεσμα το δραματικό φινάλε να πάει περίπατο σε κάποιον χωματόδρομο του νότου . Σαμπάνια κανείς ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.