Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

THE GHOST SHIP (1943)

 










"You know, there are some captains who would hold this against you"

Ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου και τρόμου , γραμμένο από τον Donald Henderson Clarke ( BORN RECKLESS , THE IMPATIENT MAIDEN ) . Βασισμένο σε μια ιστορία του Leo Mittler . Σκηνοθετημένο για την RKO από τον Mark Robson ( THE 7TH VICTIM , ISLE OF THE DEAD , BEDLAM ) . Χαμένο στο λίμπο του public domain μετά από μια δικαστική διαμάχη για τα δικαιώματα μεταξύ του παραγωγού Val Lewton ( THE LEOPARD MAN , THE CURSE OF THE CAT PEOPLE , ISLE OF THE DEAD , BEDLAM ) και των σεναριογράφων Samuel Golding και Norbert Faulkner . Μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ .

O Russell Wade ( THE BODY SNATCHER , A GAME OF DEATH , SHOOT TO KILL ) είναι ο Tom Merriam , ο νεαρός και φέρελπις Τρίτος Αξιωματικός του Ατμόπλοιου Atlair . Μπαρκάρει στο πρώτο του ταξίδι παρέα με μια ευχάριστη παρέα ναυτών υπό τις διαταγές του καπετάνιου Will Stone . Αρχικά όλα φαίνονται ειδυλλιακά αλλά όταν ο καπετάνιος αρχίζει να μοιράζεται τις ιδέες του περί διακυβέρνησης και πειθαρχίας στην θάλασσα , ο νεαρός αξιωματικός μαθαίνει με τρόμο πως ο ανώτερος του είναι ένας παλαβός που νομίζει ότι μπορεί να δίνει εντολές ζωής και θανάτου των ναυτών του όποτε εκείνος το θεωρεί χρήσιμο . Αγανακτισμένος από την κατάσταση και την εσκεμμένη δολοφονία ενός "συνδικαλιστή" ναύτη ( Lawrence Tierney - YOUTH RUNS WILD , BORN TO KILL , KILL OR BE KILLED ) που εναντιώθηκε στις διαθέσεις του καπετάνιου , ο Tom παραιτείται στο επόμενο λιμάνι που πιάνει το Altair αλλά είναι ανίκανος να στηρίξει την κατηγορία δολοφονίας και να παραπέμψει τον καπετάνιο στην δικαιοσύνη . Μετά από ένα καθόλα στημένο καυγά ναυτών σε ένα καταγώγιο , ξυπνάει την επόμενη μέρα μέσα στην καμπίνα του , χωρίς πλέον κανένα αξίωμα και προσπαθεί να επιζήσει την δολοφονική εκδικητική μανία του τρελού καπετάνιου μέχρι να ξαναπιάσει στεριά . Καθώς τα μέλη του υπόλοιπου πληρώματος δεν θέλουν να χάσουν τις δουλειές τους και κατά συνέπεια την ζωή τους , ο μοναδικός σύμμαχός και τελικά σωτήρας του ειδικού φιλοξενούμενου του κάπτεν Stone είναι ένας μοναχικός , βλογιοκομμένος μουγκός ναύτης , ο μαχαιροβγάλτης Finn ( Skelton Knaggs - δευτερεύοντας χαρακτήρας σε όλες τις ταινίες του Robson ) .

Ο ηρωικός πρωταγωνιστής σε ταινίες δράσης στις δεκαετίες του '20 και του '30 , Richard Dix ( THE BONDED WOMAN , TO THE LAST MAN , THE STRANGER , THE LUCKY DEVIL , THE LOVE DOCTOR , CIMMARON , YOUNG DONOVAN'S KID , DAY OF RECKONING , DEVIL'S PLAYGROUND , TOMBSTONE: THE TOWN TOO TOUGH TO DIE ) είναι ο ψυχοπαθής καπετάνιος , Will Stone . Τα πολλά χρόνια στην θάλασσα και το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την RKO Pictures με σκοπό να πρωταγωνιστήσει σε b' παραγωγές δράσης , τον έχουν κάνει αδίστακτα σκληρό με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει μια διαστρεβλωμένη εικόνα του ναυτικού δικαίου μέσα στο κεφάλι του και ίσως να ήταν καλύτερα να είχε γίνει αρχηγός κάποιας αποκαλυπτικής αίρεσης σε κάποια φάρμα , παρά καπετάνιος . Λειτουργεί ως slasher μανιακός χωρίς μάσκα πάνω στο σκοτεινό κατάστρωμα και το πλοίο είναι το δάσος του , ο κυνηγότοπός του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.