Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

ISLE OF THE DEAD (1945)

 









"I met my old familiar enemy, Death. I've fought him before. I've won, often. Now he wins. Let him come for me."

Γραμμένο ως τραγωδία παρεξηγήσεων από τον Ardel Wray , έχοντας ως κύρια πηγή έμπνευσης τον ομώνυμο πίνακα του Ελβετού συμβολιστή ζωγράφου , Arnold Bocklin (ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν CAMILLA) . Σκηνοθετημένο για την RKO από τον Mark Robson ( THE SEVENTH VICTIM , THE GHOST SHIP , BEDLAM , EDGE OF DOOM ) .

Βρισκόμαστε κάπου στο 1912 κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων , κάπου στην μόλις εντελώς απελευθερωμένη αλλά ακόμη ημι-άγρια Ελλάδα . Ο εισαγωγικός πίνακας φροντίζει να ενημερώσει το κοινό πως βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου οι αρχαίοι θεοί έχουν γίνει μισανθρωπικές χριστιανο-προκαταλήψεις μετά από 400 χρόνια καταστολής και μουσουλμανικής κατοχής από αγριανθρώπους . Με λίγα λόγια οι ζουμερές και γεμάτες ενέργεια κοπέλες που ενσάρκωναν την αναβλύζουσα σαγήνη της Αφροδίτης θεωρούνται νυχτόβια μιζεροβόρα φρικιά που ακούνε στο όνομα Βουρβούλακας (Βαλκάνιο ανίερο ον αντίστοιχο του "βρικόλακα" αλλά χωρίς την κατάποση αίματος και τις γοτθικές δαντέλες) !

Ο Boris Karloff είναι ο αυστηρός Συνταγματάρχης Nikolas Pherides (ακούγεται σαν "Φλωρίδης") . Η πατρίδα και το καθήκον είναι πάνω από όλα για εκείνον . Οι χωρικοί των γύρω περιοχών δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα καθώς έχει κάνει χρήση του πυροβολικού πάνω τους επειδή δεν πλήρωναν ληστρικούς φόρους στο κράτος . Το στρατόπεδο των αντρών του είναι μια βαρκάδα μακριά από το "νησί των νεκρών" του τίτλου , περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον όπου ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και ως χώρος ταφής . Παρέα με τον Αμερικανό πολεμικό ανταποκριτή Oliver Davis ( Marc Cramer - JOHNNY ANGEL )  επισκέπτονται το νησί και μένουν εκεί μέχρι νεωτέρας καθώς ξεσπάει τύφος ανάμεσα στην μικρή ομάδα ανθρώπων που κατοικούν στο μοναδικό σπίτι . Ακολουθεί το θέατρο του μεταφυσικού παραλόγου όταν οι χαρακτήρες αρχίσουν να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον με τους ντόπιους παρανοϊκούς να κατηγορούν την μοναδική νεαρή κοπέλα ως τον Βουρβούλακα φορέα της πανούκλας . Η δέηση στον Θεό Ερμή για αλλαγή του ανέμου σε καυτό σιρόκο για να σκοτώσει τους ψύλους που μεταφέρουν την αρρώστια είναι η μοναδική ελπίδα ανάμεσά τους .

Η Elen Drew ( THE MAD DOCTOR , THE MONSTER AND THE GIRL , JOHNNY O'CLOCK ) είναι η Θεία , ή Θεά (Thea) . Μάλλον ακουγόταν κατά προσέγγιση ως Ελληνικό όνομα και το χρησιμοποίησαν στο σενάριο , μαζί με το Χήρα , ή Κυρά (Kyra) , χαρακτήρα της μισητής γριάς ανακατώστρας . Είναι η υπηρέτρια ενός ζευγαριού Βρετανών που βρίσκεται στο νησί για να διασκεδάσει με τους ιθαγενείς . Ερωτεύεται το ομορφόπαιδο αμερικάνο και προσπαθεί να γλυτώσει από τον ξεμυαλισμένο στρατηγό που την θεωρεί μεταφυσικό πλάσμα .

Η Katherine Emery είναι η φιλάσθενη Mary St. Aubyn , σύζυγος του Βρετανού υπάλληλου του Στέμματος , Alan Napier ( τηλεοπτικός Alfred στο 60ς BATMAN ) . Οι κρίσεις καταληψίας της προκαλούν νεκροφάνεια και ο παιδικός τρόμος ζωντανού θαψίματος γίνεται πραγματικότητα όταν πέφτει σε κώμα . Θεωρώντας την το επόμενο θύμα , την μεταφέρουν με συνοπτικές διαδικασίες στον νεκροθάλαμο του νησιού . Ξυπνάει μέσα σε φέρετρο και αποτρελαμένη επιστρέφει ως χτικιό στο σπίτι σκοτώνοντας την γριά Χήρα , ενισχύοντας έτσι τις πεποιθήσεις του ερασιτέχνη κυνηγού Βουρβουλάκων Φλωρίδη . Η άτυχη γυναίκα καταλήγει ανθρωποθυσία στα βράχια μετά από πυρετώδη καταδίωξη μέσα στα ζωγραφισμένα σκηνικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.