Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

SPELLBOUND (1945)

 










"Women make the best psychoanalysts until they fall in love. After that they make the best patients."

Γραμμένο με ψυχαναλυτική διάθεση από τον Ben Hecht ( SCARFACE , THE SCOUNDREL , ANGELS WITH DIRTY FACES , GONE WITH THE WIND , KISS OF DEATH , QUEEN OF OUTER SPACE ) . Βασισμένο στο μυθιστόρημα των Hilary St.George Saunders και John Palmer , THE HOUSE OF DR. EDWARDES (1927) . Σκηνοθετημένο για την Selznick International Pictures ως ψυχόδραμα μυστηρίου με ψέγματα film noir μελοδράματος και διαπροσωπικού ολέθρου από τον αδίστακτο οραματιστή Alfred Hitchcock (όπως ο ίδιος δήλωσε , πρόκειται για άλλο ένα ανθρωποκυνηγητό τυλιγμένο σε ψευδο-ψυχανάλυση) : ο όχι και τόσο χαρωπός χοντρούλης σκηνοθέτης χρώσταγε στον παραγωγό David Selznick ο οποίος ήθελε μια ταινία που να καταπιάνεται με το δημοφιλές θέμα της ψυχανάλυσης - η προσθήκη της ψυχο-θεραπεύτριας του Δαυίδ ως ψυχιατρικού συμβούλου στα σετ της παραγωγής δεν άρεσε στον ψυχαναγκαστικό σκηνοθέτη , όπως ούτε και τα ακριβά σουρεαλιστικά σκηνικά που δημιούργησε ο Salvador Dali για τα ονειροτόπια του πρωταγωνιστή άρεσαν στον παραγωγό λόγω αρχετυπικού χαρακτηριστικού της εκλεκτής από τον θεό φυλής του (μια ονειρική σκηνή μεταμόρφωσης 20 λεπτών είναι χαμένη για πάντα εξαιτίας της διένεξης των δύο αντρών) . Από τις 6 υποψηφιότητες για Βραβείο Όσκαρ το 1946 , η ταινία κέρδισε αυτό της Μουσικής Επιμέλειας . Μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ , γνωστό και ως ΕΚΣΤΑΣΙΣ .

H Ingrid Bergman ( DR. JEKYLL AND MR. HYDE , CASABLANCA , NOTORIOUS ) είναι η απόμακρη παγοκολώνα ψυχοαναλύτρια , δόκτωρ Constance Petersen , η οποία εργάζεται σε ένα σανατόριο του Vermont . Αποφεύγοντας με μαεστρία τους πέφτουλες συναδέλφους της , το κωλαράκι της ζεστένεται όταν γνωρίζει τον ομορφάντρα αντικαταστάτη του μεσήλικα διευθυντή της κλινικής . Επιτέλους θα αρχίσει να χαίρεται την ζωή της .

Ο Gregory Peck ( THE GUNS OF NAVARONE , TO KILL A MOCKINGBIRD , THE OMEN , THE BOYS FROM BRAZIL , CAPE FEAR ) είναι ο δόκτωρ Anthony Edwardes , ή τουλάχιστον έτσι συστήνεται αρχικά όταν φτάνει στην κλινική . Το νεαρό της ηλικίας τους εντυπώσιάζει και προβληματίζει ταυτόχρονα τους υπόλοιπους γιατρούς . Η ανεξήγητη φοβία τους για σετάκια μαύρων γραμμών πάνω σε λευκές επιφάνειες είναι ένα πρώτο σημάδι ανυσυχίας για την ψυχική του υγεία . Η Constance τον ερωτεύεται παράφορα και όταν αποκαλύπτεται η πραγματική του ταυτότητα το σκάει μαζί του προσπαθώντας να ανακαλύψει την αλήθεια ψυχαναλύοντάς τον μέχρι αναγούλας . Ο Edwardes , πλέον ως John Brown και τελικά ως John Ballantyne , που είναι και το πραγματικό του όνομα , προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αμνησία του και τα ενοχικά του κόμπλεξ ενώ είναι φυγάς από τον νόμο στην Νέα Υόρκη και ανακαλύπτει μαζί με την αγαπημένη του τι πραγματικά φταίει όταν ξεδιαλύνουν με ψυχαναλυτική ακρίβεια ακριβοπληρωμένης συνεδρίας την δολοφονία του αληθινού δόκτωρ Edwardes στις χιονισμένες με κορν-φλέηκς κορφές εσωτερικού στούντιο σκηνικού .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.