Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

HIGH SIERRA (1941)

 











"Remember what Johnny Dillinger said about guys like you and him. Said you were rushin' toward death. Yeah, just rushin' toward death."

Ορεινό film-noir γραμμένο από τον John Huston ( THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE , CASINO ROYAL ) . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του W.R. Burnett ( SCARFACE , THE ASPHALT JUNGLE ) . Σκηνοθετημένο για την Warner Bros. από τον Raoul Walsh ( THE ROARING TWENTIES , WHITE HEAT ) . Μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΗΣ ΣΙΕΡΡΑ . Στο remake I DIED A THOUSAND TIMES (1955) πρωταγωνιστεί ο Jack Palance .

Μετά από 8 χρόνια διακοπών στην στενή ο διαβόητος ληστής Roy "Mad Dog" Earle ( μετά τον Paul Muni , τον George Raft και τον James Cagney , ο ρόλος κατέληξε στον Humphrey Bogart ) αποφυλακίζεται παίρνοντας χάρη (οπότε το "δραπέτης" του Ελληνικού τίτλου αυτοακυρώνεται) . Επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες την ίδια μέρα παίρνοντας διαταγές από το παλιό του (και πλέον κατάκοιτο) αφεντικό και καλό φίλο . Η "δουλειά" που αναλαμβάνει είναι η ληστεία κοσμημάτων από τις θυρίδες ενός κυριλέ ξενοδοχείου στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια . Ο παλαιάς κοπής κακοποιός και η νεαρή παρέα φρέσκων απροσάρμοστων που ηγείται έχουν ως αρχηγείο κάτι καμπίνες στην ορεινή περιοχή της High Sierra . Η ληστεία είναι οργανωμένη σχολαστικά και υπάρχει βοήθεια εκ των έσω από έναν υπάλληλο της ρεσεψιόν . Όταν όμως κατά την διάρκειά της χάσει την ζωή του ένας ηλικιωμένος σεκιουριτάς τα πράγματα θα πάρουν τραγική πορεία προς την τελική αναμέτρηση με τον νόμο στα αφιλόξενα βράχια της ορεινής περιοχής υπό των αδηφάγων φλας των δημοσιογράφων .

Η Ida Lupino ( THEY DRIVE BY NIGHT , WOMEN'S PRISON , STRANGE INTRUDER , THE TWILIGHT ZONE , BATMAN , THE FOOD OF THE GODS ) είναι η Marie Garson , η μοναδική γυναίκα από την παρέα των νεαρών γκάνγκστερ . Δεν θέλει να γυρίσει πίσω στο καμπαρέ όπου εργαζόταν . Δεν έχει σκοπό να επιστρέψει στην οικογένειά της . Αρχικά ο Roy δεν την θέλει μέσα στο κόλπο αλλά όταν βλέπει πως μπορεί να ελιχθεί μέσα στην συμμορία με την πονηριά της , αλλάζει γνώμη . Εκείνη τον ερωτεύεται παράφορα , αλλά αυτός δεν θέλει σχέσεις με γυναίκες της νύχτας . Παραμένει δίπλα του μέχρι το τέλος . Εντός και εκτός γυρισμάτων δεν υπήρχε συμπάθεια μεταξύ τους , κυρίως από πλευράς της .


Το ερωτικό τρίγωνο συμπληρώνεται με την νεαρή "ανάπηρη" χωριατοπούλα , Velma ( Joan Leslie - YANKEE DOODLE DANDY , TOO YOUNG TO KNOW , TWO GUYS FROM MILWAUKEE ) . Η άτυχη , 16χρονη στην πραγματικότητα 20χρονη στην ταινία , κοπέλα έχει ένα πρόβλημα στο πόδι το οποίο λύνεται μετά την οικονομική συνδρομή του γκριζοκρόταφα γοητευτικού Roy , ο οποίος κεραυνοβολείται από την αθωότητά της . Θέλει να την παντρευτεί προσπαθώντας να καταλαγιάσει από την "τρέλα" του παρελθόντος του αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με έναν παντρεμένο 30χρονο πίσω στο χωριό . Ο παππούς της που συμπαθεί πολύ τον "Τρελό Σκύλο" τον οποίο έχει γνωρίσει ως Roy Collins την έφερε στην ελευθεριάζουσα Καλιφόρνια για να την γλυτώσει από την κοινωνική κατακραυγή της κλειστής κοινωνίας . Η Velma απορρίπτοντας τον ερωτά του , σπρώχνει τον Roy στην αγκαλιά της Marie ενώ εκείνη ετοιμάζεται να παρτάρει μέχρι το τέλος του κόσμου πατώντας γερά πάνω στα καινούργια πόδια της .

-------------------------------------------

Ο Pard είναι ο εκπαιδευμένος σκύλος του Bogart , Zero . Ο νέγρος με τα γουρλωτά μάτια που κάνει τις αστείες γκριμάτσες κ αλληθωρίζει όποτε μιλάει για κωμική ανακούφιση είναι ο Willie Best , ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους τρίτους-τέταρτους περαστικούς χαρακτήρες σε πολλές σαχλο-κωμωδίες της "χρυσής εποχής" , γνωστός αρχικά με το προσωνύμιο Sleep n' Eat .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.