Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

THE POPE'S EXORCIST (2023)

 












Ευλαβικά γραμμένο από τους Michael Petroni (POSSESSION, THE RITE, MESSIAH), Evan Σπηλιοτόπουλος (HERCULES, CHARLIE'S ANGELS, THE UNHOLY, G.I.JOE: SNAKE EYES) και R. Dean McCreary. Σκηνοθετημένο με βλέμμα πίσω στην νοσταλγία από τον Julius Avery (OVERLORD, SAMARITAN).

Βρισκόμαστε στο 1987 (σκανδάλη νοσταλγίας Α). Τριμελή οικογένεια μετακομίζει σε ένα πρώην Αβαείο κάπου στην Ισπανία (η ταινία είναι γυρισμένη στην Ιρλανδία). Μητέρα (Alex Essoe - DOCTOR SLEEP, THE HAUNTING OF BLY MANOR, MIDNIGHT MASS, THE MIDNIGHT CLUB) και ανυπόφορα παιδιά που ακούνε dark wave επιτυχίες (σκανδάλη νοσταλγίας Β) της εποχής για επανάσταση στο κατεστημένο της οικόσιτής τους ύπαρξης (είναι ήδη διανοούμενοι δηλαδή με ανοιχτά απροσάρμοστο μέλλον στα χαρακώματα του πληκτρολογίου). Κατά την διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του παλαιού οικοδομήματος σε οικογενειακή φωλιά, ένας εργάτης χάνει την ζωή του από ανάφλεξη αερίου/μεθανίου και απελευθερώνει δαιμονική οντότητα η οποία καταλαμβάνει το μουγκό ανήλικο της οικογένειας (ο μικρός από τότε που είδε τον πατέρα του παλουκωμένο σε ένα δέντρο μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα έχασε την μιλιά του και άρχισε να ακούει The Sound). Ο Δαίμονας απαιτεί την συνάντησή του με τον διάσημο εξορκιστή και το ταξίδι στα ειδικά εφε και την εμπόλεμη κατάσταση του μυαλού ξεκινά.

Καλά που βρισκόμαστε πίσω στο 1987, καθώς πλέον οι δαίμονες όταν καταλαμβάνουν μικρά παιδιά τα κάνουν να κόβουν τα αρχίδια τους και τους μαστικούς αδένες τους και να παίρνουν μέρος σε cosplay-manga/drag race διαγωνισμούς. 

Ο Russell Crowe (GLADIATOR, UNHINGED) είναι ο διαβόητος εξορκιστής Πατέρας Gabriel Amorth, ερευνητής, αρθρογράφος, δημοσιογράφος, ερασιτέχνης ψυχίατρος, πρώην παρτιζάνος κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οξύθυμος Αυστραλός μεγαλωμένος στα μπαρ της σοφρωνιστικής ηπείρου, παριστάνει τον Ιταλό Καθολικό ιερέα, με μεγάλη επιτυχία θα υπογράμμιζα μιας και ερεύνησε αρκετά την ζωή και τους φίλους του χαρωπού ιερέα (στους δαίμονες αρέσει η ειρωνεία, αλλά όχι το χιούμορ). Ο Crowe έχει περάσει ερμηνευτικά στην σωματική διάπλαση του sensei Seagal, αλλά λαμβάνει μέρος σε ακριβές παραγωγές με ικανοποιητικά έσοδα (18 εκατομμύρια κόστος παραγωγής, έβγαλε 75 σε εισιτήρια).

O Daniel Zovatto (IT FOLLOWS, DON'T BREATHE, FEAR THE WALKING DEAD) είναι ο νεαρός Ισπανός ιερέας ο οποίος βοηθάει στον Γαβριήλ στο δύσκολο έργο του.

Ο Franco "Django" Nero είναι η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας. Μαζί με τον αγαπημένο του εξορκιστή είναι μέλη της παλιάς φρουράς καθολικών οι οποίοι πιστεύουν στην ύπαρξη του κακού και την πολεμούν με όλη τους την δύναμη, καμία σχέση δηλαδή με τους νέους "μαλακούς" γραφειοκράτες που έχουν παρεισφρήσει μέσα στο Βατικανό. 

Ο Cornell John (GANGS OF LONDON) είναι ο Επίσκοπος Lumumba - καλός φίλος του Γαβριήλ και τοποθέτηση σκουρόχρωμου/εβένινου προϊόντος στο Βατικανό. Απλά το αναφέρω γιατί κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό το "Παναγιά μου ο Λουμούμπα!" από Ζάχο Δόγκανο, '90ς χιουμοράκι που δεν χωράει στην σύγχρονη αντζέντα πουστοποίησης του woke πλανήτη κλόουν. Δεν γνωρίζω αν ο χαρακτήρας είχε σχέση με τον δολοφονημένο Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας του Κονγκό, Patrice Lumumba (1925-1961), ο οποίος στήθηκε στα 5 μέτρα από τους ματσετοφόρους αραπάδες που δεν άντεξαν για πολύ στα "δημοκρατικά" λευκά ιδεώδη (βλέπε και τις πολύχρωμες "επαναστάσεις" της Μέσης Ανατολής για παρόμοιες κατά προσέγγιση εισβολές).

CΑΤΑΝΟΠΑΙΔΕΙΑ:

Ο κεντρικός ανταγωνιστής του πατέρα Γαβριήλ είναι ο Ασμοδαίος (Ασμεντάι στη γλώσσα του περιούσιου λαού που τον σκαρφίστηκε κατά την διάρκεια της υποταγής τους στους Αχαιμενίδες Πέρσες, μιας και υπάρχει μόνο στα κείμενα του Τωβίτ και του Ταλμούδ - εξού και οι Ζωροαστρικές ρίζες του μιας και η μεταφυσική κατσαρίδα πάντα αντέγραφε συνήθειες και θεούς ανώτερων από εκείνης όντων). Είναι σύνθετη λέξη από τα "οργή" και "θεϊκή ύπαρξη". Ήταν η ηγετική μορφή στην κατασκευή του Ναού του Σολομώντα. Στην συνέχεια η παραμυθολογία των μισάνθρωπων που ακρωτηριάζουν τα γεννητικά τους όργανα μεταφέρθηκε στον Χριστιανισμό ως "παράδοση". Ως δαίμονας της Λαγνείας φέρεται ως υπεύθυνος για τις διαστροφές των σεξουαλικών επιθυμιών των ανθρώπων. Αν είχες συγκαεί ακούγοντας το "η μάνα σου παίρνει τσιμπούκια στη κόλαση" πίσω στο 1973 με τον πρώτο Εξορκιστή, τότε ετοιμάσου για δημιουργική βρασφημία τύπου "θα σε γαμήσω και θα χύσεις από την καύλα". Ο Ασμοδαίος είναι ο πρώτος από τους 200 έκπτωτους Αγγέλους που έχουν θαφτεί σε στρατηγικά σημεία κάπου στη Γη, οπότε η σειρά ταινιών με τις περιπέτειες του εξορκιστή μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον, δημιουργώντας ένα νέο κινηματογραφικό σύμπαν όπως αυτό του Blumhouse-ικού INSIDIOUS-verse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.