Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

DAWN OF THE PLANET OF THE APES (2014)

Σκηνοθετημένο από τον συν-σεναριογράφο του UNDER SIEGE 2: DARK TERRITORY (1995) , Matt Reeves ( CLOVERFIELD , LET ME IN ) !
Γραμμένο με υψηλή αίσθηση blockbuster ευθύνης από τους Mark Bomback ( LIVE FREE OR DIE HARD , TOTAL RECALL , THE WOLVERINE ) , Rick Jaffa ( THE RELIC , JURASSIC WORLD , AVATAR 2&3 ) και Amanda Silver ( THE RELIC , JURASSIC WORLD , AVATAR 2&3 - αυτοί οι δύο πάνε πακέτο μάλλον ) .
Κρίνοντας από την Romero-ική τροπή που έχουν αρχίσει να παίρνουν οι τίτλοι του αναβιωμένου franchise , ευτυχώς δεν βλέπεις πίθηκους να περιφέρονται σε εγκαταλελλειμένα εμπορικά κέντρα και να τρομοκρατούν τους τελευταίους επιζώντες του ανθρώπινου είδους .
Έχουν περάσει πλέον 10 χρόνια από τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας και ο πλανήτης έχει πέσει σε μια μετά-την-mad-max-αποκαλυπτική κατάσταση (χωρίς τα αναμενόμενα άκολα πέτσινα παντελόνια και τον γενικότερο εξεφτελισμό - η επιβίωση είναι πιο Revolution φάση , όπου όλοι είναι επιμελώς ατιμέλητοι) . Ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει αποδεκατιστεί από την γρίπη των πιθήκων (ο ιος που έκανε έξυπνους τους πιθήκους από την προηγούμενη ταινία δεν είχε και τόσο καλά αποτελέσματα πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό) και έχουν μείνει μόνο όσοι είχαν ανοσία (πέρα από το ότι δεν βρέθηκε ποτέ γιατρειά , οι μισοί από τους επιζώντες πέθαναν από τις οδομαχίες που ξέσπασαν αργότερα) . Ο γενετικά τροποποιημένος πιθηκίσιος πληθυσμός έχει αυξηθεί και έχει φτάσει σε ένα σημείο ζεν EWOK πολιτισμού με σπιτάκια πάνω σε δέντρα . Υπάρχουν βαμμένοι πίθηκοι που υποδειλώνουν μέρος κάποιας συγκεκριμένης ομάδας μέσα στο σύνολο (οι μαίες , οι μάγοι σαμάνοι , οι πολεμιστές , κτλ) . Επικοινωνούν με την νοηματική και όταν φτάνουν στα όρια τους φωνάζουν λέξεις σαν άνθρωποι . Μπορούν και ιππεύουν (και να ρίχνουν ταυτόχρονα κρατώντας δυο οπλοπολυβόλα πάνω σε) άλογα με άνεση (αν και δεν παρατήρησα κάποιον στάβλο μέσα στο χωριό - επίσης ποιος πεταλώνει τα άλογα ;)  .
Το ένα μέρος αγνοεί την ύπαρξη του άλλου , ώσπου μια μοιραία μέρα οι επιζώντες και των δύο πλευρών θα συναντηθούν μέσα σε ένα δάσος : Οι μεν πίθηκοι απολαμβάνουν την βόλτα τους , οι δε άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τον δρόμο για ένα παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο , καθώς τα αποθέματα ενέργειας που έχουν στην πόλη τους τελειώνουν ... Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στο Πιθηκοχωριό , οπότε οι άνθρωποι θα πρέπει να αναπτύξουν κάποιο είδος επικοινωνίας/ζεστό κλίμα με τους τριχωτούς τους φίλους που πλέον μιλάνε και ιππεύουν άλογα , που να μην περιλαμβάνει αιματοκύλισμα ...
Και στις δύο πλευρές όμως , κάποιοι δεν θέλουν κανέαν είδος επαφής με τους άλλους ...
Ο Andy Serkis ( 24 HOUR PARTY PEOPLE ) είναι ο Ceasar , ο Άλφα Πίθηκος , αρχηγός της φυλής , οικογενειάρχης και τίμιος πολεμιστής που σκέφτεται το μέλων του είδους του . Έχει τον αέρα του σοφού/δίκαιου/αδέκαστου αρχηγού ινδιάνικης φυλής . Οι λευκοί έχουν έρθει στη γή του με σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα για τους υπόλοιπους , εκείνος όμως δίνει μια ευκαιρία . Δεν θέλει όπλα όμως στην περιοχή του .
Ο Tony Kebbell ( o Doctor Doom στο αναμενόμενο FANTASTIC FOUR ) είναι ο Koba , παλιός φίλος του Ceasar . Ήταν μαζί στον ζωολογικό κήπο/εργαστήριο της προηγούμενης ταινίας . O Koba είχε υποστεί βασανιστήρια από τους ανθρώπους και οι ουλές από τα πειράματα πάνω του δεν τον αφήνουν να ξεχάσει το τι τράβηξε στα χέρια τους . Είναι αδιάλλακτος και φτάνει στο σημείο να προδώσει τον απόλυτο κανόνα των πιθήκων "Πίθηκος Δεν Σκοτώνει Πίθηκο" (επίσης "Πίθηκοι Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι" και "Ο Πίθηκος Δεν Ξεχνά Τι Σημαίνει Δεξιά") , πυροβολόντας στα μουλωχτά τον Ceasar ! Ξεκινάει την ολοκληρωτική επίθεση εναντίον των ανθρώπων και αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο πως τελικά και οι πίθηκοι είναι ίδιοι με τον άνθρωπο .
O Gary Oldman ( AIR FORCE ONE ) είναι ο Dreyfus . Έχει χάσει γυναίκα και παιδί από την γρίπη των πιθήκων και λειτουργεί ώς ο πρώην στρατιωτικός που έχει αναλάβει την αρχηγεία στον περιτοιχισμένο καταυλισμό των επιζώντνω του San Fransisco . Δεν βλέπει ποτέ με καλό μάτι την συνύπαρξη των δύο ειδών και σε μια εκρηκτική πράξη αυτοκτονίας στα NRA πρότυπα του Charlton Heston , τονίζει την διαφωνία του ("πάνω από τα διαμελισμένα νεκρά χέρια μου") . Τα έκανε όλα για το ανθρώπινο είδος ...
O Jason Clarke ( ο νέος John Connor στο καινούργιο TERMINATOR ) είναι ο Malcom . Παρόλο που έχει χάσει και αυτός μέλη της οικογένειας του από την γρίπη των πιθήκων , δεν κρατάει κακία και προσπαθεί να δώσει μια ευκαιρία στην ειρήνη . Απ'ότι κατάλαβα πρέπει να είναι κάποιο είδος επιστήμονα/μηχανικού/ιεραπόστολου . Γίνεται καλός φίλος με τον Ceasar και τον βοηθάει να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση μετά την προδοτική απόπειρα δολοφονίας του (δυστυχώς δεν έχει σκηνή βελονισμού/προπόνησης μέσα στο δάσος τύπου HARD TO KILL) . Είναι ο James Franco της δεύτερης ταινίας και κρατάει δυνατή την πίστη του Ceasar πως υπάρχουν και άλλοι καλοί άνθρωποι εκεί έξω ...
O James Franco ( HOMEFRONT ) είναι ο Will Rodman . Εμφανίζεται για μερικά δευτερόλεπτα ως στοκ footage μέσα σε μια σκονισμένη βιντεοκάμερα που ανακαλύπτει ο Ceasar μέσα στο έρημο σπίτι του . Δεν πρέπει να την γλύτωσε από τον ιο . Ο Ceasar πήγε εκεί για να ξεκουραστεί/επανέλθει στην αρχική του κατάσταση , καθώς είναι το μοναδικό μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού που το νιώθει ως σπίτι του . Η εικόνα του παλιού του φίλου λειτουργεί κυρίως ως εμβάθυνση του θεατή στον χαρακτήρα του - παρουσιάζει την ευαίσθητη πλευρά του αρχηγού .
-------------------------------
Τα ειδικά εφέ έχουν φτάσει σε τέτοιο εντυπωσιακό/συγκινησιακό επίπεδο που πλέον οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς μπροστά από την πράσινη οθόνη .
Ο Πλανήτης του CGI πότε θα αναλάβει/απαλλάξει την ανθρωπότητα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.