Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

TRANSCENDENCE (2014)

Γνωστό και ως "Αφού δεν θέλετε να αλλάξετε , θα κάνω upoload τον εαυτό μου σε έναν υπερυπολογιστή και θα σας Κυριαρχήσω !" ! Transcendence σημαίνει "υπέρβαση" βέβαια , αλλά πρέπει να υπάρχει ένα είδους δράσης στον τίτλο . "Το επόμενο καλοκαίρι θα γίνει η ΥΠΕΡΒΑΣΗ" , δεν προκαλεί και πολύ ιδρώτα αγωνίας στο κοινό ...
Γραμμένο με οργή εναντίον της μηχανής από τον Jack Paglen .
Σκηνοθετημένο από τον κινηματογραφιστή Wally Pfister ( THE UNBORN , MEMENTO , BATMAN BEGINS ) .
Κατ'αρχάς , η απόκτηση συνείδησης μιας τεχνιτής νοημοσύνης μπορεί να έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα :
SKYNET !
Όλα τα υπόλοιπα πέρι σωτηρίας του πλανήτη είναι χίππικα όνειρα .
Ο Johnny De(r)pp ( A NIGHTMARE ON ELM STREET ) είναι ο λαμπρός επιστήμονας της κυβερνητικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης , Will Caster . Έχει groupies . Όχι Motley Crue φάση , αλλά βλέπουμε διάφορα γκομενάκια τον πλησιάζουν και του ζητάνε αυτόγραφα μετά τις διαλέξεις του . Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ικανό να κάνει έναν άνθρωπο να έχει god-complex !
Είναι ευτυχισμένα παντρεμένος με την συνάδελφο σύζυγο του Evelyn ( Rebecca Hall - IRON MAN 3 ) και ονειρεύονται μαζί ένα καλύτερο αύριο με την βοήθεια της αυτόνομα σκεπτόμενης τεχνολογίας . Επειδή όμως οι γνωστοί βιβλικοί παρακατιανοί δεν γουστάρουν άλλον θεό πέρα από αυτόν που δεν βλέπουν πάνω από τα σύννεφα , οργανώνουν εμπνευσμένο τρομοκρατικό χτύπημα σε πολλά μέρη ταυτόχρονα (υπολογιστές ανατινάζονται στα μούτρα προγραμματιστών , τούρτα δηλητηριασμένη με κυάνιο σκοτώνει όλους τους εργαζόμενους σε γραφείο , κτλ) με τελικό στόχο τον ίδιο τον Caster . Ο τραυματισμός του με σφαίρα εμπλουτισμένη με Πολώνιο θα τον οδηγήσει σε έναν πρόωρο , επίπονο θάνατο , παρόμοιο με απόλυση Ρώσου πράκτορα της KGB .
Εδώ αναλαμβάνει δράση η Evelyn  . Η Evelyn γνώριζε για τα πρωτοποριακά πειράματα που έκανε ο άντρας της με πίθηκους και θεώρησε καλή ιδέα να μεταφέρει την συνείδηση/ψυχή/μνήμη του μέσα σε έναν υπερυπολογιστή με την βοήθεια του συνεργάτη και καλού τους φίλου Max Waters !
O Paul Bettany ( PRIEST , η φωνή του Jarvis στις ταινίες της Marvel ) είναι ο καλός φίλος του ζευγαριού/συνάδελφος/κρυφά ερωτευμένος-με-την-Evelyn/εγώ-σας-τα-έλεγα-αλλά-εσείς-δεν-με-ακούγατε-και-ξεπεράσατε-τα-όρια χαρακτήρας , Max Waters . Οι τρομοκράτες (με αρχηγό μια πρώην υπάλληλο του Caster , την Bree) έχουν βασίσει την κάψ'τε-τους-υπολογιστές ιδεολογία τους στις καλή-η-τεχνολογία-αλλά-μη-ξεπερνάτε-τα-όρια ιδέες του .
Ο Morgan Freeman ( DEEP IMPACT ) είναι ο Joseph Tagger . Ο Joseph επιζεί της αρχικής τρομοκρατικής επίθεσης επειδή δεν τρώει από την τούρτα που του προσέφεραν οι συνάδελφοι του - ποτέ πριν μια πράξη απαξίωσης/συμμετοχής στα κοινά δεν είχε τόσο θετικά αποτελέσματα .
Στη συνέχεια αναλαμβάνει εν μέρη το naration της ταινίας εξηγώντας τα γεγονότα στον θεατή ανά τακτά χρονικά διαστήματα .
----------------------------------------
Επιστρέφοντας στη σίγουρη θα-σας-υπερβώ-θέλετε-δεν-θέλετε εξέλιξη τύπου Skynet , ο Johnny Depp μεταφέρεται με επιτυχία μέσα στον υπερυπολογιστή και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να μπει στις χρηματιστηριακές αγορές ! Έχει με αυτό τον κλείσιμο-ψηφιακού-ματιού τρόπο στην διάθεση του ΟΛΑ τα ψηφιακά εκατομμύρια του κόσμου και με την φυσική υπόσταση/βοήθεια της πλέον τα-λέμε-στο-chat-room γυναίκας του , αγοράζει μια μικρή πόλη στην μέση του πουθενά όπου και φτιάχνει σε χρόνο DT το υπερσύγχρονο (καθόλου ύποπτο) υπόγειο αρχηγείο/εργαστήριο του !
Μέσα σε 2 χρόνια καταφέρνει να υπέρβει τα όρια της ήδη υπάρχουσας νανοτεχνολογίας και είναι ικανός να θεραπεύσει κάθε είδους αρρώστια , ενώ μπορεί να φιλτράρει σε πόσιμα επίπεδα το νερό του πλανήτη (συν μερικά αλλά πρότζεκτς που θυμίζουν παλαβό επιστήμονα σε ταινίες του '40) . Ταυτόχρονα φτιάχνει υπερδύναμους ανθρώπους τύπου Τ1000 για να του φτιάχνουν μεταξύ άλλων τους ηλιακούς συσσορευτές ενέργιας που χρειάζεται για να είναι σε λειτουργία ...
Όταν ένα βίντεο τέτοιου είδους επίδειξης υπερφυσικής cyborg δύναμης διαφύγει στο διαδίκτυο (το οποίο ελέγχεται από τον Depp , άρα ήξερε τι έκανε) , κουτσοί στραβοί παράλητοι θα μαζευτούν έξω από την πόρτα του για να τους θεραπεύσει ως ψηφιακός μεσσίας της νέας εποχής .
Φυσικά η Κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και σε συνεργασία με την πάντα έτοιμη για επεξήγηση στεντόρια φωνή του Morgan Freeman και τους πάντα πρόθυμους να ξεμπριζώσουν-τα-πάντα "τρομοκράτες" θα αποφασίσουν να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του .
Ένας Michael Bay χρειαζόταν να αναλάβει τα ηνία της κινηματογραφικής δράσης από εδώ και πέρα (έχεις τίτλο που ξεκινάει με TRANS- , έχεις σκληροτράχηλους πεζοναύτες έτοιμους για όλα , έχεις φονταμενταλιστές τρομοκράτες έτοιμους για όλα , έχεις cyborg υβρίδια/γενετικά τροποποιημένους άνθρώπους έτοιμους για όλα : ΚΑΝ'ΤΑ ΟΛΑ!) ...
Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έγινε ποτέ , αλλά το φαντάστηκα να συμβαίνει ούτως ή άλλως ...
----------------------------------------
Προτείνεται για τετραπλή προβολή περισυλλογής για το που μπορεί/πρέπει να φτάσει η τεχνολογία με τα THE TERMINATOR (1984) , THE LOWNMOWER MAN (1992) και JOHNNY MNEMONIC (1995) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.