Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

THONG DEE FUN KHAO (2017)

Γραμμένο και σκηνοθετημένο ως τονωτικό του εθνικού αισθήματος του λαού της Ταϊλάνδης από τον Bin Bunluerit .
Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα , η ταινία ακολουθεί την πορεία του ηρωικού στρατηγού Thongdee , γνωστού και ως "Ασπροδόντη" , της ιστορικής περιόδου των τελευταίων ημερών του Βασιλείου του Ayutthaya (1351-1767) .
Στα αγγλικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο BROKEN SWORD HERO .
Ο μποξέρ Buakaw Banchamek ( YAMADA WAY OF THE SAMURAI , INTO THE FIRE ) υποδύεται όπως μπορεί τον Thongdee . Η ταινία ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια όπου τον παρακολουθούμε να αδιαφορεί για την μόρφωση και να τον ενδιαφέρει μόνο το μποξ - μια παιδική αντιζηλία με τον κακομαθημένο γιο ενός τοπικού άρχοντα συνεχίζεται και στην ενηλικίωση , δημιουργώντας έτσι μια γέφυρα για περαιτέρω ανάπτυξη χαρακτήρα , κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην ερμηνευτική φαρέτρα του καθόλα μποξέρ Buakaw (γεγονός που δεν ενοχλεί ιδιαίτερα καθώς η έμφαση που δίνεται στις πολεμικές τέχνες και η αγάπη για αυτές φαίνεται σε κάθε σκηνή δράσης με την χρήση των ψηφιακών εφε να περιορίζεται σε μερική χρήση κυρίως για στιγμές όπου κάποιο σπαθί μπαίνει σε κάποιο κορμί - επίσης δεν υπάρχει ίχνος ψηφιακού ελέφαντα) .
Στη συνέχεια η αγάπη του για σπασμένα κόκαλα τον οδηγεί στον δημόσιο εξευτελισμό όταν χάνει από έναν πιο έμπειρο μποξέρ ο οποίος τυχαίνει να είναι και δάσκαλος/προσωπικός φρουρός του Βασιλιά Taksin όπως ανακαλύπτουμε πολύ αργότερα .
Τα χρόνια περνάνε μέσα σε μερικά κινηματογραφικά λεπτά με τον Thongdee να περιπλανιέται από χωριό σε χωριό μαθαίνοντας διαφορετικά στυλ πάλης και ξιφομαχίας . Με τους φίλους που βρίσκει στην περιπλάνησή του , καταλήγει στην κορύφωση ενός φεστιβάλ πολεμικών τεχνών υπό την αιγίδα του πολυμήχανου βασιλιά . Εκεί ο Thongdee θα αντιμετωπίσει και τους δυο δασκάλους/προσωπικούς φρουρούς του Taksin και στην συνέχεια θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ ελευθερίας ή υπηρεσίας μέχρι τέλους στην Βασιλική φρουρά .
Μέσες-άκρες Ιστορική Σημείωση :
Η βασιλεία του Taksin υπήρξε ιδιαίτερα αιματοβαμένη με συνεχόμενους πολέμους εναντίον των σατανικών Βυρμανών και των πάντα απειλητικών Καμποτζιανών (με οικονομική βοήθεια από τους καλούς του φίλους από το εμπορικό Κινεζικό λόμπι της επόχής - κάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του στη συνέχεια) . Προσπαθούσε πάντα να αποκρούει νέες εισβολές και να υποτάξει το Νοτιο Βασίλειο Lanna . Πέρα από τους πολέμους , ο καλός βασιλιάς άνοιξε εμπορικούς δεσμούς με Κίνα , Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία . Προώθησε την τέχνη , την μόρφωση και τις θρησκευτικές σπουδές με διάφορα διατάγματα .
Το 1781 o Taksin άρχισε να πιστεύει πως είναι μελλοντικός Βούδας και πως το αίμα του θα γίνει λευκό από κόκκινο . Προκάλεσε σχίσμα στον Σιαμέζικο Βουδισμό και όσοι μοναχοί δεν τον λάτρευαν ως θεό κατέληγαν υποβιβασμένοι σε κάτεργα . Βασάνισε τόσο μέλη της οικογένειας του όσο και αξιωματούχους που θεωρούσε ύποπτους για αδικήματα που δεν είχαν πράξει . Ζήτησε ως χάρη να κλειστεί σε μοναστήρι , όταν ο στρατηγός Chao Phraya Chakri κατέπνηξε το πραξικόπημα εναντίον του επιστρέφοντας από . Στην συνέχεια τον αποκεφάλισε και από τότε (1782) η χώρα βρίσκεται υπό την διοίκηση της Βασιλικής Δυναστείας των Chakri ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.