Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

DETOUR (1945)

 











"That's life. Whichever way you turn, Fate sticks out a foot to trip you."

Τίμιο Noir ΄β διαλογής , γραμμένο από τον Martin Goldsmith ( BLIND SPOT , THE NARROW MARGIN , THE TWILIGHT ZONE ) . Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του . Σκηνοθετημένο σε τόνους και προϋπολογισμό απελπισίας για την PRC από τον Edgar G. Ulmer ( THE BLACK CAT , ISLE OF FORGOTTEN SINS ) . Το remake της ταινίας κυκλοφόρησε κατευθείαν-σε-βίντεο το 1992 με τον γιο του πρωταγωνιστή , Tom Neal Jr. στον κεντρικό ρόλο .

Η ταινία είναι μια ταλαιπωρημένα διορατική αφήγηση των τελευταίων ημερών του πρωταγωνιστή πριν την τελική του σύλληψη από την αστυνομία (πάντα στα πλαίσια του κινηματογραφικού κώδικα της εποχής πως κανένας εγκληματίας δεν γλυτώνει από τον νόμο) : 

O Tom Neal ( THE BRUTE MAN ) είναι ο νεαρός , κουρασμένος από την φτώχια πιανίστας , Al Roberts . Μαζί με την αγαπημένη του , Sue ( Claudia Drake - THE LADY CONFESSES ) γυρίζουν από καταγώγιο σε καταγώγιο προσπαθώντας να πιάσουν την καλή - εκείνος στο πιάνο , εκείνη ως τραγουδίστρια . Το ερωτευμένο ζευγάρι θα αναγκαστεί να χωρίσει λίγο πριν το γάμο , καθώς η Sue δεν μπορεί άλλο την καθημερινή τους μιζέρια και τις βραδινές τους περιπέτειες με μεθυσμένους άξεστους και μετακομίζει στο Λος Άντζελες με σκοπό να πετύχει στο Hollywood . Μετά από μερικούς βασανιστικούς μήνες απόστασης , ο Al ξεκινάει ένα μουτρωμένο οδοιπορικό αναζήτησης με auto-stop , από την Νέα Υόρκη στο Λός Άντζελες . Στο νου του έχει μόνο την αγάπη του και την πρόταση γάμου , με τις μέρες και τις κακουχίες του ποδαρόδρομου μεταξύ αλλαγών αυτοκινήτων να του χαρακώνουν το πρόσωπο . Όταν μπαίνει στο μοιραίο αυτοκίνητο ενός Charles Haskell ( Edmund MacDonald - HANGMEN ALSO DIE ) η ζωή του θα γίνει μια ιλιγγιώδης σπείρα που καταλήγει στον όλεθρο μέσα σε λίγες ημέρες . Δυστυχώς , πάνω που αρχίζει να γνωρίζει τον άγνωστο άντρα που θα τον πάει χωρίς παρακάμψεις μέχρι την Νέα Υόρκη , ο νέος του φίλος πεθαίνει από κάποια άγνωστη πάθηση που δεν γνώριζε και αναγκάζεται να θάψει το πτώμα του στην έρημο . Ποιος θα πίστευε πως δεν του έκανε κακό ο ίδιος με σκοπό να τον κλέψει στην μέση του πουθενά ; Για συνέχεια της κακής του τύχης , ο Αl κλέβει την ταυτότητα του Charles Haskell και λίγο παρακάτω στον δρόμο του βάζει στο "αυτοκίνητό" του την νεαρή Vera (λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού , το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν του σκηνοθέτη) .

H Ann Savage ( DANGEROUS BLONDES , SCARED STIFF , THE SPIDER , RENEGADE GIRL ) είναι η Vera . Μια ατίθαση κοπέλα από την πολιτεία του Φοίνιξ που λειτουργεί ως η "θανατηφόρα ξανθιά" της ιστορίας . Μοντέλο δεν την λες , αλλά διαθέτει μια άγρια ομορφιά . Η ζωή του Al δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ στην κατάσταση που ήταν πριν την γνωριμία τους . Καθώς γνώριζε πολύ καλά τον μακαρίτη Haskell (τόσο καλά που του είχε μαρκάρει το χέρι με τα νύχια της σαν θηρίο της ζούγκλας) , απαιτεί από τον Al να γίνει ο προσωπικός της οδηγός και ακόλουθος μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό , πουλήσουν το αυτοκίνητο και καβατζώσει όλα τα έσοδα από τον μαντρά . Η Vera , πέρα από ξινή διάθεση , φαίνεται πως έχει και η ίδια κάποια αρρώστια που θυμίζει φυματίωση αλλά δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να αποκτήσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί χρησιμοποιώντας τον νέο της φίλο . Τον ερωτεύεται , ή τουλάχιστον τον ποθεί , αλλά το αυτοκαταστροφικό του χαρακτήρα της δεν της χαρίζει την ευτυχία που αποζητούσε στην σύντομη ζωή της . Γίνεται το δεύτερο "κατά λάθος" θύμα του παρεξηγημένου Al μέσω ενός μεθυσμένου ατυχήματος με ευφάνταστη και δημιουργική χρήση καλωδίου τηλεφώνου . Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν τρομερή , τόσο κωμική όσο και ερωτική , χημεία μεταξύ τους στην οθόνη , κάτι το οποίο ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα καθώς δεν μιλούσαν εκτός γυρισμάτων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.