Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

HEREDITARY (2018)


Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Ari Aster (δυνατό σκηνοθετικό ντεμπούτο) .
Η οικογένεια Graham είναι μια οικογένεια με γενετική έφεση στα ψυχικά νοσήματα (και στον αποκρυφισμό όπως αποκαλύπτεται αργότερα αποσπώντας την προσοχή από το ψυχολογικό δράμα για να χτίσει πάνω στον ψυχολογικό τρόμο που εξαπολύεται προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς έλεος μέχρι το τέλος των γεγονότων) η οποία χάνει σταδιακά την επαφή με την πραγματικότητα όταν η μητριάρχης γιαγιά αποχωρήσει από αυτή την ύπαρξη για άλλα επίπεδα .
Οι Grahams δέχονται άμεσα το επόμενο χτύπημα της μοίρας με την αγαπημένη εγγονή της εκλιπούσας να αποκεφαλίζεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα - ο εγγονός οδηγούσε προσπαθώντας να βρει νοσοκομείο καθώς η μικρή είχε πάθει αναφυλακτικό σοκ από καρύδια .
Η χαροκαμένη μητέρα Annie Graham ( Toni Collette - VELVET GOLDMINE , FRIGHT NIGHT ) κρατάει στην ουσία την ροή της ταινίας με την ερμηνεία της ως γυναίκα απορροφημένη από την καριέρα της που ποτέ δεν είχε έλεγχο πάνω στην ζωή της εξαιτίας της αυταρχικής μητέρας της . Μετά τον φριχτό θάνατο της κόρης της πληρώνει την απομάκρυνσή της από τα υπόλοιπα μέλη και προσπαθεί να επαναφέρει μια κάποια μορφή ένωσης και επικοινωνίας έστω και πέρα από τον θάνατο . Μετά την όχι και τόσο τυχαία συναντησή της με μια παλιά φίλη της μητέρας της , η Annie γίνεται αθελά της μέρος σε μακροχρόνιο ξόρκι κατάληψης από τον δαίμονα Paimon , ο οποίος αρχικά είχε μπει σε γιαγιά και εγγονή , αλλά χρειαζόταν ένα αντρικό σώμα για να ολοκληρωθεί το τελετουργικό επανεμφάνισής του πάνω στη γη .
O Gabriel Byrne ( EXCALIBUR , THE KEEP , GOTHIC , STIGMATA , END OF DAYS , GHOST SHIP ) είναι ο Steve Graham . O Steve δεν έχει καμία σχέση με τις αόρατες δυνάμεις και είναι σκεπτικιστής όταν η γυναίκα του του αποκαλύπτει πως είναι medium και επικοινωνεί με την νεκρή κόρη τους . Κύριο μέλημά του είναι η προστασία του γιου του . Θεωρεί την Annie τρελή και δεν θέλει καμία σχέση με τα πειράματα που κάνει . Το ρίχνει στα ηρεμιστικά και το αλκοόλ για να συνηθίσει τις νύχτες μοναξιάς .
O Alex Wolff ( MY FRIEND DAHMER ) είναι ο έφηβος γιος , Peter . Αντί να προσέχει την αλεργική στα καρύδια περίεργη αδελφή του στο πάρτι , εκείνος μαστούρωνε για να ρίξει γκομενάκι . Στην προσπαθειά του να την πάει όσο πιο γρήγορα γίνεται στο κοντινότερο νοσοκομείο της περιοχής , την αποκεφαλίζει περνώντας ξυστά από στύλο ηλεκτρισμού . Ακολουθεί ψυχολογικός θάνατος και αντικατάσταση χειριστή στο σάρκινο οχημά του από ισχυρό δαίμονα .
Η Milly Shapiro κάνει την πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιός . Με την αδελφή της είναι μέλη του anti-bullying κινήματος (μάλλον λόγω εξωτερικής εμφάνισης) . Ερμηνεύει την περίεργη Charlie .
ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ GOOGLE ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ :
Ο Παιμόν (ανάλογα με το πιο γαλλικό αποκρυφιστικό βιβλίο έχεις πρόχειρο μπροστά σου) στο πολιτικό σύστημα της σατανικής ιεραρχίας είναι είτε το 6ο , το 9ο ή το 23 πνεύμα , ο Τρίτος Βασιλιάς , ο Βασιλιάς της Δύσης , ένας από τους 8 Δούκες της Κόλασης , έχει υπό τις διαταγές του 200 Λεγεώνες Πνευμάτων (ή 25) και για να εμφανιστεί θα πρέπει πρώτα να επικληθούν μέσω θυσίας οι Bebal και Abalam (που και πάλι δεν είναι σίγουρη η εμφάνισή του , αφού δεν βρίσκονται πάντα μαζί - αλλά είναι μια αρχή) .
Υπάρχει μια εκδοχή πως ο Παιμόν ξεκίνησε ως Παιμόνα (κάτι το οποίο αναφέρεται γλαφυρά και μέσα στην ταινία προς το τέλος των αιματοβαμμένων γεγονότων με έναν από τους πιστούς να λέει πως έγινε η διόρθωση από το γυναικείο σώμα σε αντρικό - τόσο η γιαγιά όσο και η εγγονή βρίσκονται αποκεφαλισμένες στα πόδια του πλέον κολασμένου Βασιλιά γιου της οικογένειας) συνδέοντας την οντότητα με παγανιστική θεά της Μέσης Ανατολής καθώς μερικά χειρόγραφα τον/την/το παρουσιάζουν ως νεαρή γυναίκα καβάλα σε μια καμήλα - υπάρχει άμεση αναφορά στην Ίσιδα και στην σχέση της Σολομονικής με την μυθολογία της Μεσοποταμίας . Το όνομα Παιμόν(α) σημαίνει "σύντομος κωδωνιστός ήχος" , ή ο ήχος που κάνει το νερό στο ρυάκι , ή η ούρηση (στην ταινία η μικρή Charlie κάνει έναν ιδιαίτερο ήχο με το στόμα της - ο ήχος που κάνει και ο Pharrel Williams στο "Drop it like it's hot" όταν ο pimp είναι στο crib) - ακούγεται όταν ο δαίμονας πλησιάζει .
-----------------------------------------
Ο Παιμόν έχει ξαναεμφανιστεί (υπό διαφορετικές συνθήκες και ατμόσφαιρα) στην ταινία LAST SHIFT (2014) .
Τα αδέλφια Winchester δεν έχουν ασχοληθεί ακόμη μαζί του .

1 σχόλιο:

  1. Πρόκειται, κατά την άποψη μου, για εξαιρετική ταινία τρόμου, μια ταινία που επιτέλους προσθέτει κάτι στο είδος και μας δείχνει κάτι διαφορετικό, πέραν από τα τετριμμένα κλισέ του είδους. Είναι όμως και μια ταινία που θα μισήσουν οι περισσότεροι θεατές, μιας και απουσιάζουν τα jump-scares, ντάμπα-ντούμπα και ταρατατζούμ στα οποία έχει γαλουχηθεί το ευρύ κοινό. Επίσης, το πρώτο μισό της ταινίας είναι ουσιαστικά δράμα και όχι ταινία τρόμου (με την κλασσική έννοια του όρου).
    Ωραίο το επίμετρο σου "ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ GOOGLE ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ", μου αρέσουν κάτι τέτοιες "αυτοέρευνες". Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.