Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

CHAIN LIGHTNING (1950)

 










"The hard way . For Matt Brannon , the only way ."

Περιπέτεια αεροπορικής δράσης γεμάτη ρομαντικές αποχρώσεις και τεχνικές ανακρίβιες που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας , γραμμένη από τους Liam O'Brien ( μετέπειτα παραγωγός των επιτυχημένων αστυνομικών τηλεοπτικών σειρών POLICE STORY και MIAMI VICE ) και Vince Evans . Βασισμένη στην ιστορία του Lester Cole (με το ψευδώνυμο J.Redmond Prior λόγω βλακωδών κομμουνιστικών πεποιθήσεων που δεν πέρναγαν τότε - 70 χρόνια μετά απολαμβάνουμε τον εξεφτελισμό της pop κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα εξαιτίας των ίδιων απροσάρμοστων - και των χρηματοδότων τους που δεν έφυγαν ποτέ από τα εργοστάσια παραγωγής ονείρων - που είναι πλέον στα πράγματα) , THESE MANY YEARS . Σκηνοθετημένη για την Warner Bros από τον Stuart Heisler ( THE MONSTER AND THE GIRL , AMONG THE LIVING ) , είναι η τελευταία ταινία της εταιρίας με πρωταγωνιστή τον Bogart κλείνοντας μια επιτυχημένη συνεργασία 20 χρόνων . Μεταφρασμένη συνειρμικά στα ελληνικά ως Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ  ΜΟΥ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ .

Ο Humphrey Bogart ( IN A LONELY PLACE ) είναι ο πρώην Άσσος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας , Matt Brennan . Γνωρίζει μόνο τον "δύσκολο τρόπο" . Ακόμη και αν ερμήνευε κάποιον ταξιτζή , θα ήταν άσσος στο πεδίο δράσης του και να αντιμετώπιζε την ζωή με μια πικρή απειθαρχία εναντίον όλων . Μετά τον πόλεμο γίνεται εκπαιδευτής πιλότων σε δικιά του μικρή σχολή . Όταν αναλάβει να γίνει πιλότος ενός πειραματικού αεροσκάφους με πρότυπη καμπίνα διαφυγής για μια αεροναυπηγική εταιρία θα συναντήσει ξανά την παλιά του αγαπημένη , Jo Holloway ( Eleanor Parker - OF HUMAN BONDAGE , THE NAKED JUNGLE , THE MAN WITH THE GOLDEN ARM , THE SOUND OF MUSIC , SHE'S DRESSED TO KILL ) , τότε κοκκινομάλλα , τώρα ξανθιά , η οποία εργάζεται εκεί ως γραμματέας του αφεντικού και του ξυπνάει περασμένα συναισθήματα : κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , όταν εκείνη ήταν νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και εκείνος μαχητής/απελευθερωτής των ουρανών τις Ευρώπης είχαν παράφορη ερωτική σχέση και παραλίγο να παντρευτούν μια μέρα πριν επιστρέψει στην πατρίδα . Δεν ξέχασε ποτέ ο ένας τον άλλο , κάτι το οποίο φαίνεται στα μάτια τους . Εκείνος θα είναι πάντα ένα φάντασμα που δεν θα την αφήσει να προχωρήσει στην ζωή - εκείνη θα είναι ο λόγος που κάνει τα πάντα στον αέρα και θα αψηφίσει κάθε κίνδυνο για να μαζέψει λεφτά και να την κάνει ευτυχισμένη : Θα πετάξει από τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Washington μέσα σε 4 ώρες , εντυπωσιάζοντας με την δύσκολη επιλογή του τους πάντες και κερδίζοντας 30 χιλιάδες δολάρια - την ίδια ώρα που θα μπορούσε να ανατιναχτεί μέσα στον εμετό και τα άντερά του ανά πάσα στιγμή στο κουβούκλιο της ατσάλινης βολίδας .

Ο Richard Whorf ( BLUES IN THE NIGHT , YANKEE DOODLE DANDY ) είναι ο Carl Troxell , Βρετανός αξιωματικός ο οποίος είχε πετάξει μαζί με τον Brennan και γνωρίζει από πρώτο χέρι τον ατίθασο βαθμό δυσκολίας χαρακτήρα του . Δουλεύει και αυτός στην εταιρία και φαίνεται πως προσπαθούσε μάταια να αναπτύξει κάποια ερωτική σχέση με την Jo όλα αυτά τα χρόνια - εκείνος είναι εύκολος . Δεν το κατάφερε ποτέ και παρέμεινε ο καλός φιλαράκος , γεγονός που ίσως να τον έσπρωξε στο να αποφασίσει να δοκιμάσει ο ίδιος το σύστημα εκτόξευσης καμπίνας με το ανάλογο μοιραίο τίμημα το οποίο όμως θα σώσει μελλοντικά τις ζωές πολλών πιλότων . Ο Bogart καταλήγει με το ξανθό γκομενάκι και εκείνος με το δαφνοστεφανομένο μνήμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.