Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

SUDDEN FEAR (1952)

 











Γραμμένο από τους Lenore J.Coffee και Robert Smith ( THE BIG WHEEL , QUICKSAND , INVASION U.S.A. , THE BEAST FROM 20,000 FATHOMS ) . Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Edna Sherry . Σκηνοθετημένο για την RKO Pictures από τον David Miller ( BEAUTIFUL STRANGER ) . Μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ - δεν πιάνει καμία φωτία καθόλη τη διάρκεια της ταινίας , είναι μεταφορικός ο τίτλος μάλλον για τον ξαφνικό φόνο που φουντώνει σαν φωτιά .

Μετά την αποδέσμευσή της από την Warner Bros , η παραγωγός και πρωταγωνίστρια της ταινίας Joan Crawford ( MILDRED PIERCE ) είναι η επιτυχημένη θεατρική συγγραφέας/γεροντοκόρη , Myra Hudson . Κατά την διάρκεια του κάστινγκ για το τελευταίο της θεατρικό , αποπαίρνει τον κεντρικό πρωταγωνιστή λόγω της όχι και τόσο ρομαντικής εμφάνισης του και με την διαφωνία της συμβάλει στην απόλυσή του λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα αντικαθιστόντας τον με κάποιον άλλο . Το θεατρικό γίνεται μεγάλη επιτυχία και εκείνη δαφνοστεφανομένη από κοινό και κριτικούς παίρνει το τρένο της επιστροφής για το πατρικό της μέγαρο πίσω στην ηλιόλουστη California .

Στο ίδιο τρένο τυχαίνει να επιβαίνει και ο Lester Blaine ( Jack Palance - DRACULA , GOD'S GUN , GOR I&II , CYBORG 2: GLASS SHADOW ) , ο εν λόγω ηθοποιός με την ακατάλληλη μουτσούνα για ρομαντζάδα (ερμηνεία που του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ) . Ο Lester θαμπώνει την άτυχη στους άντρες Myra και μέχρι να αποβιβαστούν στον προορισμό τους είναι σχεδόν ζευγάρι . Η ευτυχία της χτυπά επιτέλους την πόρτα και η εύπορη μεσήλικη γυναίκα βρίσκει τον άντρα που θα μοιραστεί ατελείωτα Σεξπηρικά παιχνίδια , το υπόλοιπο της ζωής και της περιουσίας της .

Λίγες μέρες μετά τον γάμο ο κατά πάσα πιθανότητα προικοθήρας με το μογγολικό πρόσωπο ψάχνει για δουλειά και αρχίζει να ασχολείται με τις οικονομικές υποθέσεις της αγαπημένης του . Εδώ κάνει την εμφάνισή της η νεαρή Irene Neves ( Gloria Grahame - BLONDE FEVER , CROSSFIRE , IN A LONELY PLACE , THE BIG HEAT ) η οποία τον γνωρίζει αρκετά καλά μιας και είναι ο αγαπητικός της (εντός και εκτός οθόνης) . Εκείνη φλερτάρει με τον χαλβά Junior ( Mike Connors - MANNIX ) , υπάλληλο του δικηγορικού γραφείου του αδελφικού φίλου , προσωπικού δικηγόρου/συμβολαιογράφου και κρυφά ερωτευμένου δευτερεύοντα χαρακτήρα με την Myra , Steve Kearney ( Bruce Bennett - MILDRED PIERCE , DARK PASSAGE , THE TREASURE OF THE SIERRA MADRE ) , αλλά στην πραγματικότητα συνομωτεί με τον Lester στο να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν από την πλούσια σύζυγο . Μια μοιραία νύχτα , η Myra ξεχνάει τον πρότυπο φωνογράφο της ανοιχτό και καταγράφει την συζήτηση που αποδεικνύει την τραγική αλήθεια : ο Lester σκοπεύει να την σκοτώσει με σκοπό να αποκτήσει την περιουσία της ! 

Ο ξαφνικός φόβος που την πιάνει είναι ο πύρινος εφιάλτης της μετάφρασης του τίτλου στα Ελληνικά που δικαιολογεί την αυθαίρετη μεταφορά και κατακαίει όλα όσα ονειρεύτηκε πως θα περάσει μαζί με τον σύντροφό της . Το εύστροφο θεατρικό μυαλό της γίνεται η σωτηρία της και η εκδίκηση/τιμωρία στο σατανικό ζευγάρι με την αιματοβαμμένη εξιλέωση να έρχεται με ένα νυχτερινό αυτοκινητιστικό ατύχημα που τους στερεί ακαριαία τις ζωές πριν η μοναχική πάλι γυναίκα χαθεί στην δύσβατη ανηφόρα των δρόμων της California .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.