Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

CONFIDENTIAL REPORT (1955)












"Why'd you grow that awful beard? - To scare people with."

Arthouse φαρσομωμωδία με film-noir ατμόσφαιρα αστυνομικού/κατασκοπικού δράματος επικών διαστάσεων , γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον μεγαλομανή κινηματογραφικό πλακατζή Orson Welles ( CITIZEN KANE , LADY FROM SHANGHAI , THE STRANGER , TOUCH OF EVIL ) . Βασισμένο σε τρία επεισόδια της ραδιοφωνικής περιπέτειας THE LIVES OF HARRY LIME . Γνωστό και ως MR. ARKADIN .

O Robert Arden ( THE DEPRAVED , THE CHILD AND THE KILLER , D.A.R.Y.L. , LITTLE SHOP OF HORRORS ) είναι ο Guy Van Stratten , ένας Αμερικανός φτωχοδιάβολος λαθρέμπορος τυχοδιώκτης , για κάποιους ζιγκολό προικοθήρας . Το βιογραφικό του είναι ο φάκελος του στην αστυνομία . Όταν ακούει το μυστικό ενός επιθανάτιου ρόγχου από έναν ετοιμοθάνατο άντρα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο ολιγάρχη με Ρώσικες καταβολές , Gregory Arkadin με σκοπό να του αποσπάσει χρήματα εκβιάζοντάς τον με το όνομα της γυναίκας που έμαθε . Η προσπάθειά του να αποκαλύψει τις κρυφές πτυχές της ζωής του εκατομμυριούχου θα τον ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με τελικό προορισμό την διχοτομημένη Γερμανία - εκεί θα προσπαθήσει να σώσει την ζωή ενός ηλικιωμένου παλιού φίλου/μέλους της συμμορίας του Arkadin και ταυτόχρονα τον εαυτό του .

O Orson Welles είναι ο μεγαλύτερος-από-την-ζωή χαρακτήρας που ξεπήδησε μέσα από κάποιο σονέτο του Shakespear , Gregory Arkadin , βασισμένος εν μέρει στο κάθαρμα έμπορο όπλων σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου , Basil Zaharoff . Το latex στη μύτη και το ψεύτικο μούσι εντείνουν την ατμόσφαιρα παρωδίας που αγγίζει την κωμωδία από τις ντουμπλαρισμένες φωνές όλων τον συντελεστών (εξαιτίας υποθέτω των διάφορων "εξωτικών" προφορών του διεθνούς καστ - ανάμεσα του και η Κατίνα Παξινού) . Δεν θυμάται την εποχή που ήταν φτωχός πριν τον πόλεμο και προσλαμβάνει τον Stratten να του γράψει μια "εμπιστευτική αναφορά" σχετικά με την ιστορία της ζωής του ψάχνοντας το παρελθόν του προφασιζόμενος αμνησία . Σκοπός της ύπαρξης του ήταν και παραμένει η υπερβολική προστασία προς την κόρη του Raina ( Paola Mori , στον πρώτο της ρόλο με αχνό μουστάκι το οποίο πέρα από την μελαχρινή της μεσογειακή ομορφιά προσδίδει και μια ιδέα αρχοντικής αιμομικτικής σαγήνης ) . Δεν τον ενδιαφέρει κάτι άλλο - οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμία σημασία για εκείνον . Η στεντόρεια ερμηνεία του τον κάνει κυρίαρχο της ταινίας η οποία θα μπορούσε να έχει γυριστεί και ως μονόλογος , ή θα μπορούσε να ερμηνεύει ο ίδιος και τους υπόλοιπους ρόλους αλλάζοντας κοστούμια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.