Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

LOAN SHARK (1952)

 











"I been thinking' about this boiler gag a long time - you gonna be the cleanest stiff in town"

Γραμμένο από τους Martin Rackin ( THE ENFORCER , REVAK THE REBEL ) και Eugene Ling ( HAND OF DEATH ) . Σκηνοθετημένο για την Encore Productions από τον Seymour Friedman ( CHINATOWN AT MIDNIGHT , THE SON OF DR. JEKYLL , THE LONE WOLF ) .

Ο George Raft ( SCARFACE , EACH DAWN I DIE , INVISIBLE STRIPES ) είναι ο Joe Gargen . Πρώην μποξέρ, μπράβος σε νυχτερινό μαγαζί και λαϊκό παιδί ο οποίος πέρασε 3 χρόνια στη στενή επειδή παραλίγο να σκοτώσει άνθρωπο με τα όπλα που λέγονται γροθιές . Γνωρίζει τα κόλπα και τις αδυναμίες των γυναικών . Ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο και προσπαθεί να βρει μια δουλειά όσο θα είναι φιλοξενούμενος στο σπίτι της αδελφής του - η οποία έχει φροντίσει να μιλήσει στο εργοστάσιο κατασκευής ελαστικών όπου δουλεύει ο σύζυγός της . Μια μέρα αργότερα ο κουνιάδος του δολοφονείται μέσα στο εργοστάσιο και όλες οι υποψίες των συναδέλφων και της εργοδοσίας (πλην της πέρα-βρέχει αστυνομίας) , στρέφονται προς τον άγνωστο "καρχαρία" ο οποίος δανείζει με επονείδιστο τόκο σχεδόν όλους τους εργάτες των εργοστασίων της πόλης . Όποιος καθυστερεί να πληρώσει ξυλοφορτώνεται , ή όταν προσπαθεί να κάνει τον έξυπνο και να πάει στην αστυνομία καταλήγει νεκρός . Σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει και να παραδώσει στον νόμο το κύκλωμα εκβιαστών (αντί να προσδώσει στο πρόβλημα με τους άρρωστους τζογαδόρους της πόλης ένα γενικότερο επίπεδο ανησυχίας) ο Joe προσλαμβάνεται στο εργοστάσιο και σύντομα γίνεται μέλος της συμμορίας : οι γροθιές του είναι το καλύτερο βιογραφικό . Συνάδελφοι και φίλοι τον θεωρούν βρώμικο αλλά εκείνος έχει ιερό σκοπό - είναι ένας από αυτούς . Μετά από πρόταση δημιουργίας ενός πρότυπου καθαριστήριου/στεγνωτήριου/δανειστικού εκβιαστήριου (γιατί γνωρίζει τις αδυναμίες όλων των γυναικών οι οποίες πάντα θα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρήμα για να καλύψουν τις ανάγκες τους) ανεβαίνει στην ιεραρχία και έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στον μεγάλο αρχηγό .

Ο John Hoyt ( WHEN WORLDS COLLIDE , ATTACK OF THE PUPPET PEOPLE , SPARTACUS , THE TWILIGHT ZONE , X: THE MAN WITH THE X-RAY EYES ) είναι o Vince Phillips , το "μεγάλο αφεντικό" για τα μάτια του κόσμου , καθώς κουμάντο κάνει άλλος στο κύκλωμα ο οποίος έχει φροντίσει να κρύβεται καλά και αποκαλύπτεται στα τελευταία λεπτά της ταινίας ανάμεσα σε ριπές που αστράφτουν από Infinite ammo εξάσφαιρα . Ο καρατερίστας Paul Stewart ( CITIZEN KANE , IN COLD BLOOD ) είναι το αδίστακτο πρωτοπαλίκαρο του Phillips ο οποίος πάντα υποπτευόταν τον Joe , Lou Donelli . Γίνεται το πιο καθαρό πτώμα της πόλης .

H Dorothy Hart ( I WAS A COMMUNIST FOR THE F.B.I. , TARZAN'S SAVAGE FURY ) είναι η γραμματέας του εργοστασίου , Ann Nelson . Της αρέσουν τα σκληρά αγόρια όπως ο Joe , αλλά προτιμάει τα τίμια λεφτά του μεροκάματου και όχι τα βρώμικα λεφτά της νύχτας . Ερωτεύεται τον Joe από την πρώτη στιγμή , γεγονός που φαίνεται από το πέραν του δέοντος τριγωνικό σχήμα του σουτιεν της . Όταν εκείνος παρεισφρήσει στην συμμορία των "δανειστών" με σκοπό να πάρει ματωμένη εκδίκηση , εκείνη απομακρύνεται . Εφαρμόζει αισθησιακά το καλσόν στα καλλίγραμμα πόδια της μόνο στην αφίσα της ταινίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.