Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

IN A LONELY PLACE (1950)

 











"I was born when she kissed me. I died when she left me. I lived a few weeks while she loved me."

Γραμμένο από τον Andrew Solt ( WHIRLPOOL ) .  Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Dorothy P.Hughes ( RIDE THE PINK HORSE ) . Σκηνοθετημένο για την Santana Productions (εταιρία του ίδιου του Bogart μετά την αποχώρησή του από την Warner) υπό τις ευλογίες διανομής της Columbia Pictures από τον Nicholas Ray ( THEY LIVE BY NIGHT , BORN TO BE BAD , REBEL WITHOUT A CAUSE ) . Μεταφρασμένο στα ελληνικά ως ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΗΔΟΝΗ .

O Humphrey Bogart είναι ο επιτυχημένος σεναριογράφος Dixon Steele , ο "διψασμένος για ηδονή" του τίτλου . Έχει αρκετό καιρό να γράψει κάποια μεγάλη επιτυχία , γεγονός που τον κάνει να διψάει για αυτήν (ή για ηδονή , το οποίο είναι το ίδιο σύμφωνα με τους μεταφραστές) . Το βίαιο του χαρακτήρα του τον κάνει εύκολα ενθουσιώδη ως προσωπικότητα και γοητευτικό στις γυναίκες . Οι άντρες τον ζηλεύουν , οι φίλοι του , όσοι έχουν απομείνει , τον θεωρούν δυναμίτη ο οποίος χρειάζεται μερικές φορές να ανατινάζεται για να επανέλθει σε ήρεμη κατάσταση (κάτι σαν τον "αληθινό" εξαρτημένο από το αλκοόλ εαυτό του) . Ο θεατής παρακολουθεί απλά έναν μανιακό ο οποίος είναι έτοιμος να αφεθεί στα κατώτερά του ένστικτα αν κάποιος κάνει κάτι το οποίο δεν του αρέσει , έναν άνθρωπο "σε έναν μοναχικό τόπο" θα μετέφραζα εγώ . Η αστυνομία τον θεωρεί ύποπτο για την δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας , κοριτσιού της ρεσεψιόν του νυχτερινού κλάμπο όπου συχνάζουν οι διάσημοι του κινηματογραφικού χώρου , η οποία είχε περάσει την νύχτα στο σπίτι του διαβάζοντάς του ένα βιβλίο σχετικά με ένα καινούργιο σενάριο ταινίας . Η έλλειψη συναισθημάτων και το βίαιο παρελθόν του δεν βοηθούν αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία εναντίον του , οπότε η μοναδική σανίδα σωτηρίας/άλλοθι είναι η μαρτυρία της γοητευτικής του γειτόνισσας . 

H Gloria Grahame ( BLONDE FEVER , CROSSFIRE , SUDDEN FEAR ) είναι η εν λόγω γειτόνισσα Laurel Gray (και σύζυγος του Nicholas Ray - χωρίσαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας - αργότερα παντρεύτηκε τον γιο του σκηνοθέτη με τον οποίο είχε συνεβρεθεί ερωτικά όταν εκείνος ήταν 13 χρονών) , ηθοποιός του σειρμού και θανατηφόρα ξανθιά η οποία έχει εμφανιστεί σε μερικές ταινίες β' διαλογής . Δεν έχει πιάσει ακόμη την καλή στο Hollywood . Μοναδική της φίλη μια μασέρ των διασήμων της περιοχής η οποία της γεμίζει το μυαλό αμφιβολίες για τον μελλοντικό της σύζυγο από τα διάφορα κουτσομπολιά της λαμπερής "γειτονιάς" . Ερωτεύεται παράφορα τον άντρα με το ενδιαφέρον πρόσωπο και ο Dixon περνάει μια δημιουργική περίοδο συγγραφής όσο καιρό είναι μαζί . Ο χρόνος τους όμως είναι μετρημένος καθώς όλοι τον θεωρούν ένοχο , ή τουλάχιστον ικανό για φόνο . Όταν ο Dixon αθωώνεται μετά από την ομολογία του αληθινού ενόχου , τα νεύρα του έχουν φροντίσει να σκοτώσουν τον έρωτα τους μετά από μια αυθόρμητη απόπειρα στραγγαλισμού . 

Και οι δύο πρωταγωνιστές πέθαναν στα 57 τους χρόνια στην "αληθινή ζωή" από καρκίνο - κατ και κοντινό πλάνο σε ρούφηγμα καπνού από ασπρόμαυρα τσιγάρα , περιέχουν βιταμίνες και ξεγνοιασιά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.