Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

KANSAS CITY CONFIDENTIAL (1952)

 











"I don't like heroes . - Tell that to the warden when they'll burn ya."

Αστυνομική περιπέτεια με στυλιζαρισμένη film-noir ατμόσφαιρα , γραμμένη από τους George Bruce ( SALUTE TO THE MARINES , WALK A CROOKED MILE ) και Harry Essex ( MAN MADE MONSTER , IT CAME FROM OUTER SPACE , CREATURE FROM THE BLACK LAGOON ) . Βασισμένη σε μια ιστορία του Harold Greene ( MARKED MEN ) . Σκηνοθετημένη από τον Phil Karlson ( MASK OF THE AVENGER , HELL'S ISLAND , RAMPAGE , WALKING TALL ) . Κυκλοφόρησε στην Μεγάλη Βρετανία ως THE SECRET FOUR . Μεταφρασμένο στα Ελληνικά ως Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ .

O John Payne ( THE BOSS ) είναι ο Joe Rolfe , πρώην κατάδικος ο οποίος πλήρωσε το τίμημα της παρανομίας στην κοινωνία και τώρα προσπαθεί να βγάλει τίμια το μεροκάματο ως οδηγός μεταφορέας σε ανθοπωλείο . Λαϊκό παιδί με στόφα άτυχου ήρωα που η ζωή τον έχει κάνει κυνικό - δύο μετάλλια ανδρείας από τον Πόλεμο της Κορέας με τα οποία όμως δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε μια κούπα καφέ . Κατά την διάρκεια μιας καλά οργανωμένης ληστείας μιας χρηματαποστολής ακριβώς δίπλα από το συνηθισμένο σημείο όπου παρκάρει , ο Joe βρίσκεται κατηγορούμενος ως συνένοχος καθώς είχε αποχωρίσει από το σημείο μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα και οι ληστές χρησιμοποιούσαν ένα ίδιο φορτηγάκι με το δικό του για την διαφυγή τους . Η αστυνομία των συλλαμβάνει μετά από καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα , αλλά μετά από 3 μέρες εθιμοτυπικού ξυλοδαρμού συνεχίζει να μην παραδέχεται την ενοχή του στην συμμετοχή της ληστείας . Όταν αποδεικνύεται η αθωότητά του έχει χάσει την δουλειά του και αποφασίζει να βρει τους ανθρώπους που παραλίγο να του στερήσουν την ελευθερία για 20 χρόνια χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του στον φιλικό υπόκοσμο της γειτονιάς . Τόσο αυτός , όσο και το "μεγάλο αφεντικό" ( Preston Foster - I AM A FUGITIVE FROM A CHAIN GANG ) θα μπορούσαν να θεωρηθούν "ο τέταρτος άνθρωπος" του Ελληνικού τίτλου της ταινίας .

H Coleen Gray ( KISS OF DEATH , NIGHTMARE ALLEY , THE VAMPIRE , THE LEECH WOMAN ) είναι η Helen Foster , η όμορφη νεαρή κόρη του "μεγάλου αφεντικού" η οποία δεν γνωρίζει για τις παράνομες δραστηριότητες του πατέρα της ως εγκληματικού εγκεφάλου . Ο πρώην αστυνομικός ο οποίος έχασε την θέση του εξαιτίας των πολιτικών βυσμάτων που ανελήχθηκαν στην ιεραρχία δεν θέλει βοήθεια από την πρόθυμη μελλοντική δικηγόρο κόρη του η οποία σκοπεύει να ξανανοίξει την υπόθεσή του και να τον επαναφέρει στο αστυνομικό σώμα . Ερωτεύεται τον άντρα ο οποίος της συστήνεται ως Pete Harris στην πτήση προς Μεξικό όπου πηγαίνει να συναντήσει τον πατέρα της . Μεγαλωμένη μέσα σε αστυνομικούς μπορεί και ξεχωρίζει χαρακτήρες και ο Joe είναι "αλήτης" με χρυσή καρδιά .

O αιώνιος πιστολέρο της Άγριας Ιταλικής Δύσης Lee Van Cleef ( FOR A FEW DOLLARS MORE , THE GOOD THE BAD AND THE UGLY , DEATH RIDES A HORSE , SABATA , THE GRAND DUEL , GOD'S GUN ) είναι ο ηλιοκαμμένος λατίνος εραστής Tony Romano . Γυναικάς εκ φύσεως αλλά απαραίτητος για την επιτυχία του μεγάλου κόλπου , είναι ένας από τους τρεις μασκοφόρους δράστες της ληστείας . Όσο γοητευτικός , τόσο αδίστακτος πάντα με το χέρι στην σκανδάλη . Η απλειστία του είναι το τέλος του καθώς θέλει να κρατήσει όλα τα λεφτά για τον εαυτό του .

Η επόμενη εγκληματική φυσιογνωμία της Άγριας Δύσης που υποδείεται μέλος της συμμορίας των ληστών είναι ο Jack Elam ( HIGH NOON , GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL , SARTANA DOES NOT FORGIVE , ONCE UPON THE TIME IN THE WEST , RIO LOBO , SUBURBAN COMMANDO ) . Ώς νευρικός γουρλωμάτης εθισμένος στον τζόγο Pete Harris είναι το πρόσωπο πίσω από την μάσκα που θα χρησιμοποιηθεί ως Δούρειος Ίππος για τον Joe . Ο θάνατός του λίγο πριν το ραντεβού της "μεγάλης μοιρασιάς" μήνες μετά την ληστεία πυροδοτεί τις εξελίξεις που θα ξεσκεπάσουν όλους τους εμπλεκόμενους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.