Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

GUN CRAZY (1950)

 











"We go together Annie. I don't know why. Maybe like guns and ammunition go together."

NRA ψυχόδραμα γραμμένο από τους McKinlay Kantor και Dalton Trumbo (ως Millard Kaufan καθώς ήταν καταχωρημένος στην μαύρη κομμουνολίστα) - βασισμένο στην ομώνυμη μικρή ιστορία του Kantor η οποία είχε δημοσιευθεί στην Saturday Evening Post το 1940 . Σκηνοθετημένο για την King Brothers Productions σε film-noir τόνο από τον Joseph H.Lewis ( INVISIBLE GHOST , SO DARK THE NIGHT , THE BIG COMBO ) .

O Bart Tare ( John Dall - ROPE , THE MAN WHO CHEATED HIMSELF , SPARTACUS ) είναι ένας χαρακτήρας ο οποίος είχε από μικρό παιδί μανία με τα όπλα . Του άρεσε να πυροβολεί τα πάντα με το αεροβόλο παιχνίδι του μέχρι που πυροβόλησε ένα μικρό κοτόπουλο και ένιωσε τύψεις για την ακινησία που προκαλεί ο θάνατος . Το πάθος του για πυρ και κίνηση δεν καταλαγιάζει , γεγονός που τον στέλνει μερικά χρόνια αργότερα για 4 συναπτά έτη σε αναμορφωτήριο μετά από την απόπειρα ληστείας ενός λαχταριστού εξάσφαιρου από την αφύλαχτη βιτρίνα ενός καταστήματος με όπλα (κοιμόντουσαν με ανοιχτές τις πόρτες τότε) . Ακολουθεί πειθαρχία στην στρατιωτική του θητεία και επιστροφή στην μικρή του πόλη , πλέον εκπαιδευμένος να σκοτώνει , αλλά χωρίς καμία διάθεση να αφαιρεί ζωές . Παραμένει άσσος στον στόχο , μια ιδιότητα που θα τον οδηγήσει στο επόμενο βήμα της καριέρας του : επιδέξιος σκοπευτής σε περιπλανόμενο καρναβάλι . Μοναδική του επαφή με την πραγματικότητα των κανονικών ανθρώπων που δεν αναπνέουν μπαρούτι είναι οι δύο παιδικοί του φίλοι και η μεγαλύτερη αδελφή του η οποία είναι παντρεμένη με τρία παιδιά .

Μαζί του η γοητευτική , επίσης άσσος στον στόχο , αχόρταγη για λούσα νεαρή γυναίκα Annie Laurie Starr ( Peggy Cummins - HELL DRIVERS , CURSE OF THE DEMON ) . Οι δύο νέοι γνωρίζονται κατά την διάρκεια ενός σόου της Annie και η ευγενής μεταξύ τους άμιλλα (ο Bart είναι καλύτερος στο να πυροβολεί σπίρτα πάνω σε κεφάλια) τους κάνει σύντομα ζευγάρι στην σκηνή και στην ζωή - ταιριάζουν όσο ταιριάζουν τα όπλα με τα πυρομαχικά . Η Annie βέβαια δεν έχει πρόβλημα στο να αφαιρεί ζωές και αυτό φαίνεται όταν μετά την αποχώρησή τους από την σόουμπιζ αποφασίζουν να γίνουν ληστές ως άλλοι Bonnie και Clyde (τεχνικός σύμβουλος σε θέματα αληθοφάνειας των ληστειών υπήρξε ο 85χρονος Al J. Jennings , ληστής τραπεζών από τις παλιές καλές εποχές της "άγριας Δύσης") και να περάσουν την ζωή τους στο κυριλίκι που θα τους προσφέρουν τα κλοπιμαία τους κάπου στην ηλιόλουστη California . Η Annie αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή , ο Bart όμως θυμάται ακόμη το νεκρό κοτόπουλο στην αυλή του σπιτιού του και δεν αντέχει τις τύψεις καθώς αλλάζουν αυτοκίνητα και πολιτείες - δεν ανέχεται να καλοπερνάει με ματωμένα λεφτά - εκείνη ήθελε το κάτι παραπάνω από την ζωή , έναν αληθινό άντρα δίπλα της έτοιμο να πάρει ρίσκα και όπλα στα χέρια για να τα καταφέρει , κάτι που θα οδηγήσει στο μοιραίο φινάλε της σχέσης και κατά συνέπεια της ζωής τους . Όταν εκείνη στρέψει το όπλο της εναντίον των φίλων του στο τελικό κυνηγητό μέσα σε ομιχλώδεις στουντιακούς βάλτους θα την σκοτώσει , με την αστυνομία να συμπληρώνει ζυγό αριθμό σφαιρών προς το μέρος του .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.