Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

THE BIG HEAT (1953)

 










"Oh, well, you're about as romantic as a pair of handcuffs"

Γραμμένο από τον Sydney Boehm ( MYSTERY STREET , WHEN WORLDS COLLIDE , THE ATOMIC CITY ) . Βασισμένο στην ομώνυμη-δημοσιευμένη σε συνέχειες ιστορία στην Saturday Evening Post του William P.McGivern . Σκηνοθετημένο για την Columbia Pictures από τον Fritz Lang ( M , HANGMEN ALSO DIE , THE WOMAN IN THE WINDOW ) . Μεταφρασμένο ως ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ , Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΑ .

O Glenn Ford ( πατέρας Kent στο SUPERMAN του 1978 , HAPPY BIRTHDAY TO ME ) είναι ο δυναμικός αστυνομικός Sgt. Dave Bannion . Αναλαμβάνει την υπόθεση αυτοκτονίας ενός αμφιλεγόμενου συναδέλφου του και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πανίσχυρο εγκληματικό συνδικάτο που θα του αλλάξει την ζωή για πάντα . Παντρεμένος με μια γυναίκα που τον λατρεύει και ένα μικρό κοριτσάκι , ο Bannion είναι η ενσάρκωση του Αμερικάνικου Ονείρου και του μελλοντικού Αμερικανού ΄Ήρωα ο οποίος είναι έτοιμος να σώσει την οικογένειά του και τον πλανήτη ανά πάσα στιγμή (αυτός που κοιτάζει πάντα την δουλειά του , αρκεί να μην τον πιέσεις) . Ζει το έμμισθο μεσοαστιλίκι με τον δικό του ηθικό κώδικα τιμιότητας και εξετάζει σε βάθος την υπόθεση όταν οι ανώτεροι του λένε να σταματήσει τις ενοχλητικές ερωτήσεις - έχει το φιλότιμο της ηπείρου των πιονιέρων εξερευνητών της άγριας δύσης . Συνεχίζει να ψάχνει μετά την δεύτερη προειδοποίηση με αποτέλεσμα να χάσει την γυναίκα του όταν του ανατινάζουν το αυτοκίνητο με δυναμίτη - σεναριακό συναισθηματικό συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα στις ταινίες δράσης - μου ανατίναξες την γυναίκα (ή μου απήγαγες την κόρη , ή έκανες κακό σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς μου) , οπότε θα σε βρω και θα σε πάρει ο διάολος . Ο "επιχειρηματίας" ο οποίος κινεί τα νήματα της πόλης γίνεται ο νούμερο ένα στόχος ενός άντρα ο οποίος πλέον δεν έχει να χάσει τίποτε και έχει το "δίκαιο" με το μέρος του .

Η Gloria Grahame ( CROSSFIRE , IN A LONELY PLACE ) είναι η ελευθέρων ηθών γκόμενα του πρωτοπαλίκαρου του μεγάλου αφεντικού , Debbie Marsh . Ένα νεαρό ετοιμόλογο κορίτσι το οποίο πίνει από νωρίς απολαμβάνοντας την μεγάλη ζωή που της προσφέρουν τα βρώμικα λεφτά του αγαπητικού της . Βρίσκει κάτι ρομαντικό στον τίμιο αστυνόμο ήρωα με το σοβαρό πρόσωπο και τον βοηθάει στην αναζήτησή του - με τα ανάλογα αισθητικά αποτελέσματα της λάθος επιλογής της .

Ο Lee Marvin ( THE WILD ONE , THE DIRTY DOZEN ,  THE KLANSMAN , DEATH HUNT , THE DELTA FORCE ) είναι το μεγάλο κάθαρμα (όχι το μεγάλο αφεντικό) , Vince Stone . Μεταχειρίζεται τις γυναίκες με βία και είναι αυτός που χύνει καυτό καφέ στο πρόσωπο της Debbie για συμμόρφωση όταν μαθαίνει πως συναντήθηκε με τον περίεργο μπάτσο .

Ο Alexander Scourby ( THE TWILIGHT ZONE , THE STUFF ) είναι το μεγάλο αφεντικό , Mike Lagana . Παρασκηνιακά δίνει εντολές δολοφονίας ενώ κάνει δεξιώσεις μέσα στο χτισμένο με αίμα μέγαρό του . Η δικαιοσύνη τον βρίσκει υπόλογο και τον καταδικάζει μάλλον μετά τους τίτλους τέλους γιατί ο Lee Marvin κλέβει την παράσταση της παλιανθρωπιάς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.