Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

THE INNOCENTS (2021)

 












Δαφνοστεφανομένη arthouse παραγωγή στις Κάννες , χρηματοδοτημένη από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και αρκετές άλλες πρόθυμες μη-κυβερνητικές οργανώσεις , γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Eskil Vogt ( BLIND , THELMA ) .

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα πλούσιο πολυπολιτισμικό γκέτο της Νορβηγίας (το επίσης δαφνοστεφανομένο όνειρο της Πανευρώπης του Richard N.Coudenhove-Kalergi σε μικρογραφία σύντομα και στην δική σου γειτονιά , καθώς το καλό πράμα αργεί να γίνει , αλλά σε βάθος ενός αιώνα όλα διαβρώνονται αργά και σταθερά) . Την βλέπουμε κυρίως μέσα από τα μάτια της μικρής Ida , η οποία μετακομίζει μαζί με την οικογένειά της και θα πρέπει να εγκλιματιστεί στο καινούργιο περιβάλλον και να κάνει νέους φίλους . Είναι περίοδος διακοπών οπότε οι περισσότερες οικογένειες λείπουν και το σχολείο αργεί να ανοίξει ακόμη . Μαζί της οι δύο γονείς και αυτιστική της αδελφή , Anna . Η Anna επικοινωνεί μόνο με επιφωνήματα και φαινομενικά δεν αντιδράει σχεδόν σε τίποτε , κάτι το οποίο θα αλλάξει σύντομα . Η προσοχή των γονιών έχει πέσει πάνω στην μεγαλύτερη αδελφή λόγω του προβλήματος των "ειδικών της ικανοτήτων" και δεν εννοώ την Akira τηλεκίνηση StephenKing-ικών συνειρμών (παιδιά με δυνάμεις σε καλοκαιρινό φόντο ως γνωστόν εγκυμονούν θάνατο και merchandise σε κάθε ταινία/τηλεοπτική σειρά τα τελευταία 40 χρόνια) .

Οι δύο αδελφές γίνονται το παραπάνω αρχετυπικό περίεργο καλοκαιρινό παρεάκι με άλλα δύο παιδιά της γειτονιάς , τον μοναχικό Αιγύπτιο (;) Ben και την Aisha ένα μικρό κορίτσι από την Σομαλία , έτοιμο για αφίσα της United Colors of Benetton . Οι τέσσερείς τους δημιουργούν μια υπερ-ομάδα απροσάρμοστων οι οποίοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεπαθητικά μεταξύ τους και να σπάνε κόκκαλα και άλλα αντικείμενα από απόσταση όταν νιώθουν πως βαριούνται - δυνάμεις που προσφέρουν άπειρες ευκαιρίες για παιχνίδι στο δάσος όταν δεν υπάρχει επίβλεψη από ενήλικους . Όταν ο μικρός Ben μεταπηδήσει από το να σκοτώνει γάτες (είναι αυτή η λεπτή διαπαιδαγωγική γραμμή που δεν ξέρεις αν το παιδάκι σου είναι απλά σαδιστικό αρχίδι , ή μελλοντικός κατά συρροή δολοφόνος) στο να σκοτώνει ανθρώπους , η διάθεση θα χαλάσει και η τελική αναμέτρηση για διεξαχθεί υπό τα βλέμματα μιγάδων ανήλικων που μόλις έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους πίσω στο σύμπλεγμα πολυκατοικιών σε μια σεκάνς κοινωνικο-πολιτικού συμβολισμού που με κάνει να τυλίγω το κασκόλ της διανόησης ακόμη πιο σφιχτά γύρω από τον λαιμό μου . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.