Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

COBRA (1981)

"μιας και γεννηθήκατε την ίδια ώρα , θα πεθάνετε και την ίδια ώρα !"
O τίτλος της ντρουμπλαρισμένης περιπέτειας απ'την Ινδονησία , είναι YAN JING SHE . Γνωστό και ώς COBRA . Εγώ έχω την Ελληνική βιντεοκασέτα με τον τίτλο , ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΠΡΑΣ . Πρόκειται για άλλη μια υπερπεριπέτεια με έναν από τους κλώνους του Bruce Lee , τον Bruce Le (ή μήπως όχι ;) !
Το φανταστικό σε αυτή την ταινία , είναι πως δεν εμφανίζεται καν ο Bruce Le ! Η ταινιά δηλαδή , εκμεταλεύεται το όνομα (που ο Bruce Le , έχει κάνει ήδη με το όνομα του Bruce Lee) !
Σκηνοθετημένη από τον Joseph Velasco (;) .
O Indra ( αυτός που κάνει τον Bruce Le ) προπονείται αδιάκοπα στην παραλία με τον παππού μάστερ , σπάζωντας πέτρες με σφαλιάρες , αλλά το μυαλό του ταξιδεύει αλλού . O Indra είναι ερωτευμένος με την κόρη του δασκάλου του , την Yanti . Όταν ο παππούς πεθαίνει , ο Indra πάει με την Yanti στην Τζακάρτα , όπου και παντρεύεται την καλή του , όμως τα οικονομικά τους είναι σε μαύρα χάλια . Άσε που η Yanti περιμένει και παιδί ! Mια μέρα , ο Indra σώζει έναν τύπο , υπαρχηγό μιας συμμορίας , αντίπαλης με αυτή του Σκορπιού (ειναί σκορπιός εναντίον κόμπρας , γιατί οι άλλοι έχουν κάτι χρυσές κόμπρες για οικόσημο) . Ο καλόπιστος ήρωας τελικά πιάνει δουλειά μέσ'το άγχος , για τον λεγόμενο "Αρχηγό" , που υποτίθεται πως έχει συνεργείο φορτο-εκφορτώσεων στο λιμάνι .
Ο Indra καταλαβαίνει κάποια στιγμή πως το αφεντικό του είναι μούτρο , αφού σε μια "δουλειά" , σκοτώνει χωρίς να το θέλει έναν επιχειρηματία , και θέλει να τα παρατήσει . Ο "Αρχηγός" όμως τον θέλει στη δουλεψή του , και απαγάγει τον Dira , έναν καλό φίλο του Idra που θέλει επίσης να τα παρατήσει , για να τον έχει του χεριού του ... Πέρα από αυτό όμως , το πρωτοπαλήκαρο του Αρχηγού , ο Sugara , διατάζει την απαγωγή της γυναίκας και της κόρης του Indra , Fifi . Οι υποτακτικοί στην προσπάθια να τις απαγάγουν , καταφέρνουν να τις σκοτώσουν ... Ο Sugara κατηγορεί την συμμορία του Σκορπιού , και το μπέρδεμα θα ξεμπλυθεί τελικά με αίμα !
Η εκδίκηση θα είναι αβυσσαλέα , αλλά η όλη ταινία γενικότερα είναι κάτι πολύ περισσότερο ...
----------------------------------------------------------
Τώρα , ότι αφορά τον κακό , ο τύπος λέγεται Κόμπρα ( Wong Kwok-Leung ) . Στην πρώτη του μυστηριακή εμφάνιση φοράει κινέζικο ψάθινο καπέλο και κρατάει ένα κοντάρι που καταλήγει με τρίαινα από τρείς χρυσές κόμπρες ! Ο παππούς μάστερ , τον αναγνωρίζει λίγο πρίν πεθάνει από τα χέρια του . Τον λέει Tobias . Ήταν φίλοι πρίν από 20 χρόνια . Ο Tobias ήθελε να ξαναγίνουν φίλοι , όμως ο παππούς αρνήθηκε .
Ο τύπος που κάνει τον Bruce Le δεν ξέρω ποιός είναι , αφού οι μόνες πληροφορίες που υπάρχουν για αυτή την ταινία , αφορούν τον Bruce Le και τον σκηνοθέτη Joseph Velasco . H ταινία παίζει να μην είναι κάν του Velasco . Παρόλα αυτά o ήρωας φοράει καμπάνες παντελόνια και κοντογούνικα τζήν σακάκια (όπως και όλοι οι υπόλοιποι) , τεράστια ντεγκραντέ γυαλιά '70ς , κάνει τις ίδιες "μαϊμουδιές" με τον Bruce ( είτε τον Lee , είτε τον Le ) , αγγίζει την μύτη του με τον αντίχειρα , κάνει το σήμα με το χέρι "έλα εδώ" , κτλ ... Επίσης πιάνει μαχαίρια στον αέρα και τα πετάει πίσω με αντίστροφη κίνηση , κάνοντας την δράση ακόμη πιο εξωφρενική .
Πέρα από την αιματοβαμμένη έκρηξη βίας , υπάρχει και μία σκηνή ψυχεδελικού οργιου , έτσι για να μην ξεχνιόμαστε για καλή ζωή που προσφέρει το έγκλημα . Υπάρχει και μια προσπάθεια αναπαράστασης της σκηνής Bruce Lee vs Han ανάμεσα σε κάτι καθρέφτες με τον Indra και τον Sugara , αλλά από θαύμα δεν έκοψε κανείς τον λαιμό του ...
----------------------------------------------------------
-Βραβείο Σκοτώνω Δίδυμους Γιατί Μπορώ , πάει :
Ο Indra είναι αμίληχτος με τους εχθρούς του . Η εισαγωγική ατάκα , έιναι απ'την σκηνή που σκοτώνει δύο δίδυμους , τον Sugara , και αμέσως μετά , τον "αδερφό" του .Ο ένας καρφώνεται πάνω σε μια διακοσμιτική άγκυρα , και ο άλλος μαθαίνει τι πάει να πεί σπασμένος σβέρκος από κλοπάκι .
-Βραβείο Τελική Σκηνή , Ή Μήπως Όχι Ακόμη , πάει :
Ο Indra πλακώνεται με τον "Αρχηγό" στην παραθαλάσσια βίλα του . Η μάχη μεταφέρεται στην παραλία , και ο Αρχηγός πνίγεται στα ριχά , μιας και πάσχει από ρευματισμούς (οι οποίοιν θα είναι και το τέλος του) . Φεύγοντας ο Indra βλέπει μπροστά του τον Tobias/Κόμπρα , ο οποίος ήταν ο τύπος που είχε σώσει στην αρχή , από την συμμορία του Σκορπιού ! Είναι τελικά ο μεγάλος κακός , που κινούσε τα νήματα του Αρχηγού ! Τα κούνγκ φου σπρωξίδια συνεχίζονται χωρίς έλεος πλάι στο κύμα . Ο Κόμπρας πέφτει φτύνοντας αίμα μέσα στην θάλασσα , μετά από κίνηση που φαινόταν τελειωτική (τρείς αγκωνιές με έκο στο στομάχι και αιμόπτυση που λερώνει την κάμερα) , αλλά πηδάει λίγο πρίν τους τίτλους τέλους , και μαχαιρώνει τον Indra στην πλάτη ...

4 σχόλια:

  1. Η πρώτη ταινία κουνγκ φου που είδα σε θερινό κινηματογράφο το 1984, όχι και από τις καλύτερες αλλά θα ήθελα να την ξαναδώ. Το όνομα του πρωταγωνιστή είναι Steve Lee .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. eilikrina file mou,pes mou pws gnwrizeis to onoma tou prwtagwnisti! to eixa psaksei sto Hong Kong movie database k den eixe tipote..evala Steve Lee sto google k mou vgazei enan mixanovio tragoudisti! Prepei na exeis k esu dunati sullogi apo old school kung fu,e?
    Euxaristw gia tin pliroforia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το όνομα του πρωταγωνιστή το γνωρίζω από το www.clonesofbrucelee.co.uk. Bασικά έχω καλή συλλογή αλλά μου λείπουν πάρα πολλά που δεν κυκλοφορούν πια στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το σωστό όνομα του πρωταγωνιστή είναι STEVEN LEE και όχι STEVE LEE όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο από λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.