Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

OCTAMAN (1971)


Ο σεναριογράφος του CREATURE FROM THE BLACK LAGOON (1957) , Harry Essex , κάνει το σκηνοθετικό του όραμα πραγματικότητα (αυτή είναι η δεύτερη ταινία του) , δημιουργώντας ένα ακατέργαστο grindhouse φο-μπιζού , που ακροβατεί στα όρια του φεσιού , αλλά δεν προκαλεί την κατακραυγή όπως όλες αυτές οι κατάπτυστες βιντεήλες που έχουν βγεί όλα αυτά τα χρόνια ... Και κόστισε και 250 χιλιάρικα , σε αντίθεση με όλες τις μέχρι-10 χιλιάρικα-και-μετά-προσευχή βιντεο-παραγωγές .
Ομάδα επιστημόνων κατεβαίνει στο Μεξικό , και ανακαλύπτει μερικά μεταλλαγμένα μωρά χταποδιού (πλαστικά πράσινα χταπόδια με μάτια που δεν κλείνουν - επίσης τα χταποδοτέρατα νιαουρίζουν και κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο γκροτέσκα) . Τα παίρνουν μαζί τους για περαιτέρω παρατήρηση , προκαλώντας την οργή του ανθρωπόμορφού γεννητορά τους , του ΟΧΤΑΝΘΡΩΠΟΥ (μισός άνθρωπος - μισός χταπόδι) !
Η Pier Angeli είναι η Suzan Lowry . Η Susan είναι φίλη του δόκτωρα Rick Torres . Έχουν πάει μαζί στο Μεξικό , και έχουν ενθουσιαστεί με την νέα μορφή ζωής που ανακάλυψαν . Μετά από πολλές σφαλιάρες απ'τα πλοκάμια του Οχτάνθρωπου , καταφέρνει να παρασύρει το τέρας στο θάνατο , μιας και η συμπάθια του τέρατος πρός το ατομό της , θα αποβεί μοιραία ! H Angeli τελικά πέθανε στ'αλήθεια από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων . Το'χε ρίξει στην ψυχεδέλεια , μιας και δεν έβλεπε την καριέρα της να πηγαίνει πουθενά . Υπήρξε γκόμενα των James Dean και Kirk Douglas (και του Οχτάνθρωπου , γιατί την γουστάρε) . Ζωάρα ...
Ο ηρωικός ημίθεος Kerwin Mathews είναι ο δόκτωρ Rick Torres . Ο Mathers έγινε γνωστός πολεμώντας με δραματική άνεση τα τέρατα του Ray Harryhausen , ώς Σεβάχ στο THE 7TH VOYAGE OF SINBAD (1958) , ώς ο γιατρός Γκιούλιβερ στο THE 3 WORLDS OF GULLIVER (1960) . Στο JACK THE GIANT KILLER (1962) , ο Mathers , πέρα από τέρατα , κάνει και τον τραγουδιστή (αφού ο παραγωγός είχε την φαϊνη ιδέα να επανακυκλοφορήσει την ταινία ώς μιούζικαλ - παρόλο που δεν είχε γυριστεί έτσι - το μοντάζ του τρόμου , έκανε τους διαλόγους των ηθοποιών να φαίνονται για τραγούδια) . Mετά από ένα μικρό πέρασμα σε Ιταλικές περιπέτειες κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '60 , ο Mathers σταμάτησε να παίζει το 1977 . Από το να πολεμάς με ενθουσιασμο τέρατα του Harryhausen , μέχρι να καταλήξεις στον Οχτάνθρωπο , έχει μια εσωτερική διαδικασία ...
O Jeff Morrow είναι ο δόκτωρ John Willard . Είναι σοβαρός , με κουρεμένο μουστακάκι . O Morrow είναι βετεράνος στην αντιμετώπιση μεταλλαγμένων και εξωγήινων απειλών , μιας και έχει παίξει στα THIS ISLAND EARTH (1955) , THE CREATURE WALKS AMONG US (1956) , KRONOS (1957) , και THE GIANT CLAW (1957)
Ο David Essex , ο γιός του Harry , είναι ο ινδιάνος οδηγός της αποστολής των επιστημόνων . Με κανονική στολή ινδιάνου και μπαντάνα . Τον φωνάζουν Davidoff , ο μεταφραστής τον μεταφέρει στους υπότιτλους ώς Πεπίτο .
Ο Read Morgan , είναι ο άνθρωπος μέσα στην στολή του Οχτάνθρωπου . Ο Morgan έχει εμφανιστεί σε μικρούς ρόλους σε 134 ταινίες , μεταξύ των οποίων τα THE BEACH GIRLS AND THE MONSTER (1965) , CANNONBALL (1976) , THE MUNSTERS REVENGE (1981) , THE ADVENTURES OF BUCKAROO BANZAI ACROSS THE 8TH DIMENSION (1984) , BACK TO THE FUTURE (1985) , με τελευταία εμφάνιση ώς ντίλερ στην γουέστερν κωμωδιά με τον Μel Gibson , ΜΑVERIC (1994) .
--------------------------------------------------------------
-Βραβείο Οχτα-Όραση , πάει :
Η οπτική γωνία του Οχτάνθρωπου δίχνει πολλά οκτάγωνα (θα τον έλεγες και Οκταγωνάνθρωπο) , που θυμίζουν τον τρόπο που θα έβλεπε μια μύγα . Βέβαια ο Οχτάνθρωπος έχει γουρλωτά στρογγυλά μάτια , οπότε η οκταγωνική προοπτική είναι ποιητική αδεία .
-Βραβείο Οχτάνθρωπος , πάει :
To τέρας είναι καουτσουκένια κουστουμιά με δύο πλοκάμια απ'την κάθε πλευρά και κεφάλα με πεταγμένες φλέβες και γουρλωτά ακίνητα μάτια . Το κλού είναι πώς για να κινούνται και τα δύο πλοκάμια μαζί , είναι ενωμένα με πετονιά (κάποια στιγμή κόβεται και η πετονία , αλλά δεν γ@μιέται ...) . Τα πόδια είναι κυριλέ , με πλοκάμια να σέρνονται πίσω τους . Τα μικρά χταποδοτέρατα νιαουρίζουν , ο μεγάλος κάνει σαν γορίλας που προσπαθεί να βγάλει φλέμα , αλλά δεν μπορεί .
-Βραβείο Παταφυσικής , πάει :
1.Κάποια στιγμή , καταφέρνουν και παγιδεύουν τον Οχτάνθρωπο μέσα σε έναν πλατύ κύκλο φωτιάς διαμέτρου 30 μέτρων , σε ανοιχτό χώρο . Η φλόγα που καίει είναι μικρή . Είναι σαν να έκαναν έναν κύκλο από οινόπνευμα και να τον άναψαν . Η λογική της συγκεκριμένης παγίδας , ήταν να "αφαιρέσουν το οξυγώνο" από τον χώρο , μέσω της φωτιάς , ώστε ο Οχτάνθρωπος να χάσει τις αισθήσεις του ... Παραλίγο να χάσω εγώ τις αισθήσεις μου .
2. Η ομάδα παγιδεύεται μέσα στην "φωλιά" του Οχτάνθρωπου . Η σπηλιά φαίνεται τεράστια , αλλά παρόλα αυτά , επιμένουν να μην καταναλώνουν οξυγώνο με περιττές κινήσεις . Επίσης κάνουν ότι σέρνονται ανάμεσα σε στενούς χώρους , γιατί έχει "καταρρεύσει" μέρος της σπηλιάς .
-Βραβείο VEP , πάει :
Η Ελληνική εταιρία που έκανε τη διανομή στα βιντεοκλάμπ , τονίζει πώς η ταινία "διαθέτει ηλεκτρονικούς υπότιτλους" . Οι υπότιτλοι εντωμεταξύ είναι ό,τι νά'ναι (με σύμβολα και τετράγωνα ανάμεσα στις λέξεις) και βγαίνουν με καθυστέρηση μιας-δυο προτάσεων μερικές φορές ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.