Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

OUTRAGE (2011)

O Ιαπωνικός τίτλος είναι , OUTOREIJI (ο-ουτο-ρέτζο ακούγεται στην αγγλικο-ιαπωνική) .
Μιλώντας για καταιγιστικές περιπέτειες με Ιάπωνες μαφιόζους , ένα όνομα είναι χαραγμένο με σπασμένο μπουκάλι πάνω στο μυαλό : αυτό του Takeshi Kitano ! H χαλασμένη φάτσα του είναι η πρώτη που θα σου έρθει ως εικόνα - και πάντα η τελευταία ανάμνηση των εχθρών του ! Για άλλη μια φορά , γράφει και σκηνοθετεί άλλο ένα κλασικό μαφιόζικο δράμα , 10 χρόνια μετά το BROTHER . Χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω για την ιστορία που παρακολουθούμε ; Zώντας πέρα και ΠΑΝΩ απ'τον νόμο μπορεί να είναι αστείο στην αρχή και να σου παρέχει κάθε λογής επιθυμία , αλλά κάποια στιγμή (αν καταφέρεις να επιβιώσεις στο "παιχνίδι") θα καταλήξεις να κοιμάσαι με το ένα μάτι ανοικτό . Η απόλυτη και ασταμάτητη βία της ταινίας , είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος : Outrageous (εξωφρενική) ! Το παραμικρό γεγονός μπορεί να εξελιχτεί σε εκρηκτικό μακελειό , με άγνωστη κατάληξη ! Ένας λάθος χειρισμός , ένα σπρώξιμο σε τσαμπουκά , μια στραβή ματιά , και καταλήγεις με μαθηματική ακρίβεια να κολυμπάς μέσα στο ίδιο σου το αίμα ! Όπως γράφει και στην δεύτερη αφίσα : "Μια λάθος κίνηση , και ξεκινάει πόλεμος" !
Για χατήρι αναφοράς της ιστορίας πάντως (και λόγο της τραγικής έλλειψης φωτογραφιών , μιας και το έχω σε bluray -- κρίμα γιατί κάθε θάνατος άξιζε να αναδειχτεί) , ας δούμε τα γεγονότα :
Όταν μια "φατρία" που ασχολείται με παράνομο τζόγο , αποφασίζει να συνεργαστεί με "φατρία" που ελέγχει το εμπόριο ναρκωτικών , τα πράγματα μπερδεύονται επικίνδυνα . Ο Otomo ( Takeshi Kitano ) , είναι ένα ηψιλόβαθμο στέλεχος της συμμορίας του Kimura . Ο Kimura έτυχε κάποια στιγμή να κάνει φυλακή με έναν έμπορο ναρκωτικών , τον Murase . Μετά από μια νύχτα τελετουργικού σάκε , οι δύο "μεγάλοι" γίνονται φίλοι ! Δυστυχώς , ο Murase είναι σε αντίπαλη συμμορία , γεγονός το οποίο προκαλεί στρές στον αρχηγό της , τον Sannokai ! Μπορεί να είναι αξιοσέβαστο να είναι κάποιος αδίστακτος δολοφόνος και νταβάς , αλλά όχι και να βγάζει λεφτά ως έμπορος ναρκωτικών ! Ο Otomo είναι μόλις έναν βαθμό πιο κάτω στην ιεραρχία από τον Ozawa , ο Ozawa είναι ο υπαρχηγός του Kimura . Ο Kimura αποδεικνύεται δειλός μπάσταρδος , και σταδιακά καταφέρνει να καταστρέψει τον Murase . Ο γερογιακουζέος Chairman όμως , είναι ακόμη πιο υποχθόνια αλεπού , και ξεπαστρέυει τον Kimura φέρνοντας αντιμέτωπους τους εναπομείναντες υψηλόβαθμους , Otomo και Ozawa - υποσχόμενος στον καθένα ξεχωριστά , βαθμό και γρήγορη αναρρίχηση στην ιεραρχία ! Σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος πεθαίνουν , σε ένα ασταμάτητο κύμα φόνου , και αντιποίνων ! Μην περιμένει κανείς ηρωικές μορφές να σώζουν την ημέρα . Ο Πρεσβευτής ενός νέου ανεξαρτητοποιημένου αφρικανικού (πιθανώς φανταστικού) κράτους , της Gbawna , κάνει πάρτυ με πρέζα μέσα στην Πρεσβεία , και καταλήγει να δουλεύει για την μαφία , κάνοντας την πρεσβεία , άβατο για τους αστυνομικούς , καζίνο ! Βρώμικοι αστυνομικοί με την σειρά τους , ξεπλένουν βρώμικο χρήμα για τους αρχηγούς των συμμοριών , και η χλιαρές συμμαχίες κρατούν όσο κρατάει το ανοιγόκλειμα ενός ματιού (μέχρι το ίδιο το μάτι να πεταχτεί έξω με βίαιο τρόπο) , κομμένα δάχτυλα προσφέρονται εδώ και εκεί , έτσι για να κρατούνται τα έθιμα , γλώσσες κόβονται , ξυλάκια φαγητού σφηνώνονται μέσα σε αυτιά , αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται ευφάνταστα για εκτελέσεις , και φυσικά : σφαίρες για όλους ! Μπορεί να ζεις την ακριβή , ονειρική ζωή του εξιδανικευμένου κακοποιού , αλλά πάντα το τίμημα πληρώνεται με αίμα ! Πάντα θα βρεθεί κάποιος πιο έξυπνος και πιο επικίνδυνος από εσένα ! Ακόμη και το μεγάλο Αφεντικό τρώει μια κατακούτελα από τον έμπιστο Υπαρχηγό του ! Είναι ένας αέναος στρόβιλος από πρόσωπα , που δεν καταφέρνουν ποτέ να γεράσουν ---------------------------------------------------------------------
"Κάν'τους λιγάκι να φοβηθούν" στην γιακουζέϊκη ορολογία του Kitano σημαίνει , πάρε έναν οδοντιατρικό τροχό και κάνε αναδιάταξη στα δόντια ! Επίσης , αν παρατηρήσεις τα πρόσωπα στη πρώτη αφίσα , θα καταλάβεις πως μέχρι το τέλος της ταινίας , επιζεί μόνο ένας !
Δουλεύοντας στο σενάριο , ο Kitano πρώτα δημιούργησε στο κεφάλι του τις σκηνές των θανάτων , και μετά σκέφτηκε μια υπόθεση που να τους ενώνει !
Πρόκειται για ποίηση με άτυχο τέλος , ακριβώς όπως είναι και η ίδια η ζωή . Τίποτε λιγότερο από ένα μηδενιστικό αριστούργημα !
Ετοιμάζεται και νούμερο δύο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.