Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

MUTANT (1984)



καλή ιδέα : Πετάμε τοξικα απόβλητα στο πηγάδι

μεταλλαγμένα παιδάκια . Ήμουν στην ηλικία τους τότε ...


χέρι με γάντι κρατάει το μεταλλαγμένο όξινο χέρι που καίει το τζάμι

εδώ το ίδιο εφέ γίνεται πιο ειλαρό με χερούκλα τιραμόλα

παραδοσιακή στιγμή εισβόλης


αφού έχει "καθαρίσει" όλη την πόλη , ο ηρωικός σερίφης εμφανίζεται
Κλασική ταινία , καλοκαιρινή όσο δεν πάει ! Και ίσως από τις πιο φρικιαστικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας ! Όταν εμφανίζονταν οι μεταλλαγμένοι (ας τους πούμε για χάρη γενικού χαρακτηρισμού ζόμπι) κρυβόμουν κάτω απ'το τραπέζι ! Και έβγαζαν και οξύ απ'τις παλάμες !
Οι σεναριογράφοι John C. Kruize και Michael Jones , ξεκίνησαν να γράφουν επιρεασμένοι από το The Stand του Stephen King με δόκιμο τίτλο Pestilence , την εποχή που εργάζονταν στον τομέα αλληλογραφίας της MGM . Η γνωστή ιστορία : πειράματα του στρατού και χημικά απόβλητα που μολύνουν και μεταλλάσουν κατοίκους επαρχιακής πόλης . Μετά ο τίτλος άλλαξε σε Night Shadows , και κατέληξε στο MUTANT , μπας και πιάσουν κανέναν απ'το κοινό του Alien . Οι αλλαγές του τίτλου ήταν σκέψεις του Edward L. Montoro , προέδρου της εταιρίας παραγωγής Film Ventures International . Αυτή ήταν η τελευταία τους ταινία . Η εταιρία εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει να χρεοκοπεί , εξαιτίας μηνύσεως 4 εκατομμυρίων από την Universal . Τι τις θες τις διανομές ιταλικών ταινιών που είναι αρπαχτές του Jaws ; Ο πρόεδρος θεώρησε καλή ιδέα να το κάνει , και τελικά μετά τις τελικές πινελιές στον τίτλο του MUTANT , το έσκασε με ένα εκατομμύριο δολάρια στο Μεξικό !
Πολλές εταιρίες διανομής dvd χρησιμοποιούν το ίδιο εξώφυλλο με το FORBIDDEN WORLD (1982) (άλλη πατάτα που προσπάθησε να γίνει Alien στη θέση του Alien , με επαίσχυντο πλαστικό γκιγκερο-τέρας) , γιατί είχε κυκλοφορήσει σε αρκετές περιοχές με τον τίτλο MUTANT .
Δύο αδέρφια , ο Josh και ο Mike , έχουν την φαεινή ιδέα να πάνε για διακοπές σε κάποια ήσυχη επαρχιακή πόλη του Νότου , και καταλήγουν στην Γκούντλαντ (που κάθε άλλο , παρά "καλή γή" αποδεικνύεται) . Βεβαίως , πριν φτάσουν στην πόλη , συναντούν κάτι ευγενείς ντόπιους και καταλήγουν σε χαντάκι . Συνεχίζουν με οτοστόπ , και εκεί θα διαπιστώσουν σύντομα πως οι περισσότεροι κάτοικοι , είτε βρίσκονται νεκροί , είτε είναι εξαφανισμένοι . Όταν εξαφανιστεί και ο Mike , ο Josh , παρέα με τον σερίφη και την όμορφη δασκάλα θα προσπαθήσουν να τον βρουν . Βέβαια , στην πορεία ανακαλύπτουν πως τις νύχτες , κυκλοφορούν στην πόλη τοξικοί μεταλλαγμένοι που διψούν για αίμα ! Και έχουν και σχισμές στις παλάμες που βγάζουν οξύ !
Ο Wings Hauser ( BEAST MASTER 2 , WATCHERS 3 , ORIGINAL GANGSTAS ) είναι ο Josh , o μεγάλος αδερφός . O Hauser έχει τον ηρωικό αέρα (και το ανέμελο μπουκλωτό μαλλί) του David Hasselhoff .
Ο Lee Montgomery είναι ο Mike , ο μικρός αδερφός , το ομορφόπαιδο με το ανοιχτό πουκάμισο . Εξαφανίζεται και δεν τον ξαναβλέπει κανείς . Ζωντανό ... Ο Lee τα παράτησε το '88 για να ασχοληθεί με την μουσική . Πέρα από αυτόν τον ρόλο , οι άνθρωποι τον θυμούνται περισσότερο για την ερμηνεία του στην σαχλοκωμωδία με την Sarah Jessica Parker , GIRLS JUST WANT TO HAVE FUN (1985) .
Ο Bo Hopkins ( THE WILD BUNCH , AMERICAN GRAFFITI , THE KILLER ELITE , FERTILIZE THE BLASPHEMING BOMBSHELL , UNCLE SAM ) είναι ο σερίφης Will Steward . Έχει προβλήματα με το αλκοόλ , αλλά θα προσπαθήσει να σώσει την πόλη του .
Η Jody Medford είναι η Holly Pierce , η δασκάλα της Γκούντλαντ . Παίζει ειδύλλιο με τον Josh . H Medford έχει παίξει και στο CHAINED HEAT (1983) , ταινία με γυναικείες φυλακές .
------------------------------------------------------------
Γενικά :
Το εξώφυλλο έχει μια δυσοίωνη αισθητική που θυμίζει κάτι από της βδελυρές ανθρωπόμαζες του ALIEN (1979) , του THE THING (1982) και του LEVIATHAN (1989) , παρόλο που τα τέρατα , βλέποντάς τα μετά από τόσα χρόνια , δεν κάνουν την ίδια τρομερή εντύπωση (σε αντίθεση με τις άλλες ταινίες που ανέφερα) .
Ευτυχώς η ταινία έχει γυριστεί σε εποχή που οι μεταλλαγμένοι δεν ήταν ψηφιακά πιθηκοειδή , ή παρκουρίστες , οπότε δεν χάνεται και η μαγεία της ατμοσφαιρικά γκροτέσκας καταδίωξης - περά από κάποιες λεπτομέριες που αφορούν την λειτουργικότητα κάποιων ειδικών εφέ , που με "ενήλικα" μάτια φαίνονται αλλιώς .
Προτείνεται για διπλή προβολή με το NIGHT OF THE COMET (1984) .
Ωραία χρονιά για ενοικιάσεις στο βιντεοκλάμπ το '85 (μιας και οι ταινίες έρχονταν στο Ελλάντα ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία τους , το λιγότερο) . Απ'την μια τέρατα με οξύ στα χέρια , και από την άλλη μετα-αποκαλυπτική κατάθλιψη με έρημη από ανθρώπους πόλη . Πως να κοινονικοποιηθείς στο προαύλιο του δημοτικού μετά ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.