Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

SMASH CUT (2009)

"Σε όλη μου τη ζωή , είχα την τέλεια ταινία μέσ'το κεφάλι μου , αλλά δεν μπορούσα να την γυρίσω ..."
Ο Lee Demabre , ο σκηνοθέτης του κλασικού JESUS CHRIST VAMPIRE HUNTER (2001) , παρουσιάζει μια υποτιθέμενη σάτιρα εμπνευσμένη από την κινηματογραφική καριέρα του Herschell Gordon Lewis .
Ο Able Whitman , απογοητευμένος από την αποτυχία της τελευταίας του ταινίας , το ρίχνει στα στριπτιζάδικα . Εκεί θα γνωρίσει καλύτερα μια απ'τις κοπέλες , την Gigi , και θα ενθουσιαστεί μαζί της προτείνοντάς της να παίξει στην νέα του ταινία τρόμου . Δυστυχώς , μετά την λήξη της βάρδιας , θα φύγουν μαζί . Έκεινος , οδηγώντας μεθυσμένος , θα πέσει πάνω σε ένα δέντρο με το αυτοκίνητο του , σκοτώνοντάς την - αλλά αυτό δεν θα τον εμποδίσει να ολοκληρώσει το διεστραμμένο του καλλιτεχνικό όραμα ....
Ο σ'χωρεμένος David Hess ( THE LAST HOUSE ON THE LEFT, HITCH-HIKE , HOUSE ON THE EDGE OF THE PARK , SWAMP THING , CABIN FEVER ) είναι ο Abel Whitman (έιχαν και τον Cronenberg στα υπ'όψην , αλλά μάλλον θα είχε δουλειές) , ο σκηνοθέτης του τρόμου . Παίρνει ανάποδες και αρχίζει να ψεπαστρεύει κόσμο . Από κριτικούς ταινιών , μέχρι απαράδεκτους βιντεάδες σκηνοθέτες (άντε να τελειώνουμε με δαύτους) . Ταυτόχρονα , ετοιμάζει και την ταινία του και προετοιμάζεται για το μεγάλο χτύπημα της πρεμιέρας . Τα όνειρα του τελειώνουν με ένα τσεκούρι στο στήθος , και ένα καρφί στο μέτωπο .
Η Sasha Grey , είναι η April Carson , δημοσιογράφος και αδερφή της αδικοχαμένης Gigi . Μη χαίρεσαι λέγουρα , δεν κάνει αυτά που νομίζεις εδώ ... Η κοπελιά ψάχνει με κάθε δυνατό τρόπο την αδερφή της . Τελικά καταλήγει να γίνεται ηθοποιός στην ταινία του Abel . Μην γνωρίζοντας πώς τα αίματα και τα ανθρώπινα μέλη που έρχεται σε επαφή , δεν είναι ψεύτικα ... Καταφέρνει να βρεί την αδερφή της , αλλά όχι ολόκληρη . Η εκδικησή της είναι ολοκληρωτική .
O Jesse Buck είναι ο εκκεντρικός ιδιωτικός ντεντέκτιβ Isaac Beaumonde . Mαζί με την April , προσπαθεί να βρεί τι απέγινε η Gigi .
Ο Michael Berryman είναι ο Phillip Farmsworth Jr. , παραγωγός ταινιών . Το μπουκλωτό κατάμαυρο περουκίνι σε συνδιασμό με την υπερήλικη μεταλλαγμένη φάτσα του , τον κάνει τραγικά αποθητικό . Όπως ακριβώς πρέπει να είναι κάποιος παραγωγός ταινιών . Ο Abel του πολτοποιεί το κεφάλι με ένα αγαλματάκι των όσκαρ .
O αιδεσιμότατος της κινηματογραφικής καφρίλας , Herschell Gordon Lewis ( BLOOD FEAST , TWO THOUSAND MANIACS , THE WIZARD OF GORE ) , είναι το αφεντικό της April . Έχει τηλεοπτικό σταθμό . Ένα σοφό ρητό του , ανοίγει την ταινία :
 "Βλέπω την δημιουργία ταινιών ώς δουλειά , λυπάμαι όσους το θεωρούν τέχνη .."
----------------------------------------------------------------
Και τώρα , έκθεση ιδεών από τον αγαπημένο φανταστικό φίλο των παιδιών , Θείο Αράχνη :
Υποθέτω , κάποιοι το βλέπουν έτσι . Βέβαια ο Lewis ξαναγύρισε καινούργια ταινία , 30 χρόνια μετά το THE GORE GORE GIRLS (1972) . Ήταν το BLOOD FEAST 2 (2002) , και γυρίστηκε σε μια προσπάθεια να σπάσει τον τσαμπουκά ο Lewis , στον σύγχρονο κινηματογράφο τρόμου . Το οποίο υποστηρίχτηκε μάλλον για άλλη μια φορά από την γνωστή μερίδα ατόμων που τα σπάνε με το συγκεκριμένο είδος . Εσύ πέσ'το δουλειά . Το να κάνεις άλλωστε πλέον ακραία βίαιο κινηματογράφο , σε μια εποχή που βλέπεις αποκεφαλισμούς στο διαδίκτιο και απλά δυναμώνεις τον ήχο για να "ζήσεις" την εμπειρία , είναι όντως μεγάλη δουλειά . 
Ο κινηματογράφος σίγουρα δεν είναι τέχνη , είναι μπίζνα , και όσο πιο νωρίς το καταλάβει ο οποιοσδήποτε αυτό , τόσο γρηγορότερα θα γλυτώσει απ'το να ακούσει το αναμενόμενο "μαλάκα χίπι μου κατέστρεψες την παιδική ηλικία" από τον γιο του . Και αυτό δεν είναι υπονοούμενο . Απευθύνεται κατευθείαν σε κάτι ατομάρες τύπου Jodorowsky (ελπίζω -και καλά- να μην παρεξηγηθεί ο καλιαρντός-ζουράρις του Cinemad και η υπόλοιπη απροσάρμοστη κλίκα που κανονίζει τα ετήσια φεστιβάλ στην πόλη "που πάντοτε κοιμάται") που έχουν κάνει τις ψυχο-παθολογίες τους , "εσωτερική αναζήτηση" ... 
Άμα θες τέχνη , κάνε θέατρο .
Άμα θές να δείς μια γαμάτη ταινία , δες'το .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.