Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

GODSPEED YOU ! BLACK EMPEROR (1976)


"Δεν παράτησα το σχολείο . Δεν έχω πάει ποτέ στο σχολείο ..."
Ο Japanengliks τίτλος του ντοκιμαντέρ -και πρώτης ταινίας - του Mitshuo Yanagimachi ( THE BORED MURDERER ) είναι GODDO SUPIIDO YUU! BURAKKU EMPARAA
Μην μπερδέψετε τον τίτλο του με το Καναδικό φεσο-ροκ συγκρότημα .
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70 , αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία το μοτοσικλετιστικό κίνημα bosozoku (το οποίο είχε ξεκινήσει ήδη από την δεκαετία του '50 με την άνθηση της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα τότε μέλη να ονομάζονται "Φυλή της Βροντής") . Όπως κάθε τι καινούργιο και ακραίο , η συνεχόμενη αύξηση νεαρών που γίνονταν μέλη συμμοριών τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης . Η βίαιη συμπεριφορά των μελών που απάρτιζαν τις διάφορες ομάδες και η αποστροφή τους για την καθημερινότητα σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τον νόμο και την γενικότερη απογοήτευση για το σύστημα - την κυβέρνηση και την δομή της κοινωνίας , ώθησε και εκείνη την γενιά σε ακραίες συμπεριφορές .
Η επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους (υπερβολική ταχύτητα μέσα στην πόλη ακόμη και στο αντίθετο ρεύμα) και η πρόκληση θορύβου με τις παράνομα τροποποιημένες μηχανές τους ήταν απλά το κερασάκι στη τούρτα , αφού ο ξυλοδαρμός πεζών που στραβομουτσούνιαζαν με το αίσχος της νεολαίας και η καταστροφή άλλων μηχανών (μαζί με αυτούς που τις είχαν) ήταν μέσα στο πρόγραμμα για να μη χαλαρώνουμε μόνο με καγκουριές . 
Οι περισσότεροι νεαροί που ήταν μέλη των συμμοριών ήταν κυρίως άνεργοι γόνοι αστών χαμηλής κοινωνικής τάξης . Δεν πίστευαν σε τίποτε άλλο πέρα από την "οικογένεια" της ομάδας στην οποία ανήκαν , γιατί δεν είχαν κανένα μέλλον να τους περιμένει ούτως η άλλως "εκεί έξω" . Οι πιο σκληροπυρηνικοί από αυτούς , με το που θα έκλειναν τα 20 (στην Ιαπωνία όταν γίνεσαι 20 κάνεις επίσημα ότι θέλεις) , γίνονταν χαμηλόβαθμα μέλη της Yakuza (και εκεί σταματούσε ο χαβαλές) 
Η παραδοσιακή "στολή" των συμμοριών έμοιαζε με αυτή που φορούσαν οι "Καμικάζι" στον 'Β Παγκόσμιο Πόλεμο . Έβαφαν σβάστικες και άλλα σύμβολα πάνω στα ρούχα , σε σημαίες , σε περιβραχιόνια , ακόμη και πάνω τους , δημιουργώντας έτσι ένα ετερόκλητο σύνολο που προκαλούσε ακόμη περισσότερο (τους δυτικούς δηλαδή που το βλέπουν τώρα , γιατί οι Ιάπωνες είχαν πάντα την σβάστικα στο συλλογικό τους ασυνείδητο , πολύ πριν την "αντιστρέψει" ο περίεργος με το κολοβό μουστάκι) .
Η ταινία είναι η καταγραφή της απροσάρμοστης καθημερινότητας διαφόρων μελών της περιβόητης μηχανοκίνητης συμμορίας , Μαύρος Αυτοκράτορας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.