Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

THE GRANDMASTER (2013)

Άλλη μια βιογραφική ταινία σχετική με την ζωή του αρχιμάστορα Ip Man , αυτή τη φορά σκηνοθετημένη από το αγαπημένο παιδί των Κανών , Wong Kar Wai ( IN THE MOOD FOR LOVE , 2046 , HAPPY TOGETHER ) .
Η μοναδική διαφορά με τις υπόλοιπες ταινίες με την ίδια θεματική που έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής , είναι πως οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές δεν ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες .
Ο Tony Leung (παρόλο που για να είναι έτοιμος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο έκανε 4 ώρες καθημερινή προπόνηση για έναν χρόνο , είναι γνωστός ως ο "Ασιάτης Clark Gable" - αυτό και μόνο πρέπει να λέει κάτι) , είναι ο Ip Man .
H Zhang Ziyi (η οποία παρόλο που έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες του είδους , ΔΕΝ ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες - απλά χρησιμοποιεί με άνεση το σώμα της λόγω χορού) είναι η Gong Er . Δεν υπήρχε περίπτωση σε ταινία του Wong Kar Wai να μην υπάρχει στυλιζαρισμένη ρομαντζάδα ! Η Gong Er προκαλεί τον Ip Man σε μονομαχία με σκοπό να ξεκαθαρίσει την τιμή της οικογενείας της . Η μάχη τους τελειώνει ισόπαλη και γίνονται δύο καλοί φίλοι (ή μάλλον , παραγίνονται καλοί φίλοι , αλλά ο Ip Man έχει μάτια μόνο για την γυναίκα του) . Μετά τον ερχομό των καταραμένων Ιαπώνων στην Κίνα , ο Ip Man πηγαίνει στο Hong Kong και μέσα στις κακουχίες και την φτώχεια αποφασίζει να ανοίξει μια σχολή πολεμικών τεχνών , ενώ η Gong Er ψάχνει να βρει έναν άλλο αρχιμάστορα των πολεμικών τεχνών , τον Ma San (ο οποίος εκτός από μούτρο , είναι και προδότης συνεργάτης των Ιαπώνων) για να εκδικηθεί για τον θάνατο του πατέρα της ...
Από την άλλη πλευρά βέβαια , στο καστ υπάρχουν και αληθινοί πολεμιστές , όπως ο Cung Le ( TEKKEN , DRAGON EYES , PANDORUM , THE MAN WITH THE IRON FISTS ) και ο μακαρίτης Bruce Leung , αλλά και ο θρύλος Yuen Woo-ping (ο οποίος να είναι καλά ο άνθρωπος που ανέλαβε τις χορογραφίες των μαχών , γιατί αν περιμέναμε από τον άλλον , θα βλέπαμε 2 ώρες τον Ip Man να καπνίζει σε αργή κίνηση σκεφτικός ανάμεσα σε σκιές) !
Και στις δύο περιπτώσεις μένεις με ανοιχτό το στόμα , με την διαφορά πως με τον Wong Kar Wai , τρέχει και λίγο σάλιο από τις άκρες , αφού έχεις κοιμηθεί απ'την πολύ τέχνη ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.